Knækket aksel har ødelagt generator: Jysk hybridfærge ligger underdrejet

5. januar kl. 12:348
Knækket aksel har ødelagt generator: Jysk hybridfærge ligger underdrejet
Sådan ser Thyborøn-Agger Færgen, som har holdt stille siden 16 december sidste år. Illustration: Thyborøn-Agger Færgefart/Lillian Marie Dyhr.
I tre uger har færgen 'Kanalen' ligget stille efter et maskinhavari på dens generator.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er dårligt nyt for pendlere og lastbilchauffører, der tager færgeruten mellem Thyborøn og Agger Tange i Vestjylland.

Færgeforbindelsen med en overfartstid på cirka 14 minutter har været indstillet siden 16. december sidste år, og nu ser det ud til at pendlerne må vente i uvished. Det skriver TV MidtVest.

»Tidshorisonten er p.t. ukendt. Vi arbejder på højtryk for at løse problemet og ved forhåbentligt mere i næste uge. I værste fald kan der desværre gå et par uger, inden vi er i gang igen,« fortæller færgens overfartsleder, Kim Raabjerg Korshøj, til lokalmediet.

Færgen kaldet ‘Kanalen’ er en hybridfærge, som bruger en energibesparende software, som automatisk starter og stopper færgens to motorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Fejlen er rent mekanisk,« siger overfartslederen til Ingeniøren og fortæller, at det er en aksel, mellem en af færgens generatorer og motor, som er knækket og har ødelagt generatoren.

Færgen er udstyret med el-motorer ved propellerne, hvor den ene dieselmotor står for at generer strøm og oplader ‘Kanalens’ batteripakker, når færgens el-motorer bruger mindre strøm.

Imens den ene dieselmotor arbejder, er den anden standby.

Siden indstillingen har pendlere været nødsaget til at tage en omvej, der er en time længere i rejsetid, skriver TV MidtVest.

Kan tage op til 30 uger at få en ny generator

Lige nu undersøges den ødelagte generator på en fabrik i Finland, hvor teknikere ser på, om den kan repareres. Hvis det ikke kan fikses, så er der 30 ugers levering på en ny generator magen til, fortæller Kim Raabjerg Korshøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi arbejder på flere forskellige løsninger, men den endelige er vi ikke nået frem til endnu. Det er noget, vi skal finde ud af sammen med vores klasseselskab og Søfartsstyrelsen. Der har været lidt forsinkelser på grund af juleferien,« siger han og forklarer, at de arbejder på at få lov til at bruge en alternativ generator, så de kan få lov til at sejle igen, mens der bliver lavet en ny generator.

Det er muligt at sejle med kun en generator, da der kun bruges en motor ad gangen til at generere strøm til færgen.

»Så rent praktisk kunne vi godt sejle rundt nu med den ene motor og generator. Det er der ikke noget problem i, sådan rent praktisk, men principielt, regelmæssigt, lovgivningsmæssigt, så må vi ikke,« siger Kim Raabjerg Korshøj.

Han understreger, at reglerne for passagerskibe siger, at man altid skal have strøm ombord til nødforbrugere, så skibet kan bjærges i land.

Hybridfærgen blev første gang taget i brug i 2018 og måler 45,9 meter. Hvert år fragter færgen 7000 lastbiler, 60.000 personbiler og 145.000 passager mellem Thyborøn og Agger Tange.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
6. januar kl. 18:10

Det kunne være oplysende og underholdende ,hvis der også var nogle billeder af de havarerede dele.

Enig.

Når der ikke foreligger billeder, og man læser dette:

"»Fejlen er rent mekanisk,« siger overfartslederen til Ingeniøren og fortæller, at det er en aksel, mellem en af færgens generatorer og motor, som er knækket og har ødelagt generatoren."

Så får man den tanke, at der findes en lang aksel af en eller anden mystisk grund mellem flywheel + TOK på dieselmotoren og akselen som generatoren er født med og at denne aksel er knækket tæt ved TOK og banet sig vej ud gennem afskærming og banket ind igennem siden / endeskjold på generatoren og derved ødelagt stator + rotor viklinger.

Dem der ved hvad underdrejet betyder, ved også at der økonomiseres med plads i maskinrummet og dieselmotorens svinghjul monteres direkte på fleksibel TOK kobling og direkte videre på generatoren og det hele behørigt afskærmet:
https://www.metal-supply.dk/announcement/view/81762/marine_kobling

Så nogle billeder der dokumentrede hvad der var sket, ville være velkomne, så det hele ikke bliver gætterier,

P:S: Mit gæt er i øvrigt, at akselen på generatoren er knækket indenfor lejerne i endeskjoldet og rotor og stator er skadet ved at de banker sammen med 1500 o/m, men det er intet i artiklen der antyder den mulighed, som jeg læser det.

7
6. januar kl. 16:42

Det kunne være oplysende og underholdende ,hvis der også var nogle billeder af de havarerede dele.

Aksel mellem diesel og generator og langhåret elektronik, oser langt væk af uønskede /uforudsete torsionssvingninger.

6
6. januar kl. 14:39

Den maritime sektor er en svær én, når man vil bruge klassiske udtryk. Billedteksten er også lidt munter; færgen har holdt stille. Skibe og dermed færgen plejer at ligge stille, når de er i havn :-)

Glæder mig til artikel 2 om dels hvordan den bliver repareret, dels hvordan man får koblet alternativ strømforsyning til skibet, så der kan genoptage sejladsen.

5
6. januar kl. 11:49

I maritim sammenhæng har begrebet "at ligge underdrejet" en helt entydig betydning, som Ditlev skriver. Derfor er det misvisende og overhovedet ikke OK at bruge det i denne overskrift. Skibet ligger ikke underdrejet, når det ligger til kaj i havnen.

2
5. januar kl. 18:36

Hvis Ditlev Petersen læser lidt i Den Danske Ordbog - så bruges underdrejet altså også i overført betydning : "forholde sig passiv og afventende; have indstillet eller indskrænket sin aktivitet mens man venter på bedre tider" .... så det er såmænd helt ok at bruge det ord i overskriften.

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=underdrejet&tab=for

1
5. januar kl. 13:27

Altså godt nok har det blæst en hel del, men de har da forhåbentlig fået hende bragt i havn? Ordet "underdrejet" i overskriften beskriver en situation, hvor et skib på havet ligger stille eller med minimal bevægelse for at komme igennem en storm.