KMD spinder guld på reform af kommunerne

Den kommuneejede it-virksomhed KMD (tidl. Kommunedata) kan se frem til en kraftig vækst i omsætningen de næste to-tre år, når en stor del af it-systemerne i Danmarks 271 kommuner skal lægges sammen. Selv håber virksomheden på en lille milliard kroner i ekstraindtægt.

»Der vil formentlig blive en meromsætning på 500-800 mio. kr. over nogle år for KMD på konverteringer af systemer,« siger underdirektør Hans-Ole Møller-Madsen fra KMD.

Kommunernes Landsforening (KL) har i en ny rapport beregnet, at det vil koste godt én mia. kr. at sammenlægge de mest basale it-systemer i de danske kommuner. Konverteringer af KMD-systemer, f.eks. pensions- og socialsystemer, tegner sig alene for 625 mio. kr.

Målt pr. indbygger koster det ifølge rapporten 250 kr. at konvertere et KMD-system, mens prisen til sammenligning er mellem 40 og 100 kr. for at sammenlægge it-infrastruktur (servere, netværk og telefoni) og kritiske forvaltningssystemer (økonomi og løn).

Overrasket over pris

Den kommuneejede it-virksomhed KMD (tidl. Kommunedata) kan se frem til en kraftig vækst i omsætningen de næste to-tre år, når en stor del af it-systemerne i Danmarks 271 kommuner skal lægges sammen. Selv håber virksomheden på en lille milliard kroner i ekstraindtægt.

Erik Bonnerup, tidligere departementschef i Finansministeriet og medlem af den nu opløste strukturkommission, er overrasket over den høje pris hos KMD.

»Hvis der blot er tale om en ren tilpasning af nogle grundlæggende registre, så synes jeg, at det lyder dyrt,« siger Erik Bonnerup, der påpeger, at mange kommuner i forvejen benytter KMD som it-leverandør.

»Fordi to kommuner har valgt, at deres systemer skal se forskellige ud på skærmen, så har de grundlæggende data de samme definitioner. Derfor lyder det voldsomt på mig,« siger han.

Ifølge analysechef Troels Andersen fra den uafhængige tænketank Cedi – Center for Digital Forvaltning – kan 250 kr. pr. indbygger sagtens vise sig at være rimelig.

»Der er tale om en utrolig kompleks opgave med forretningskritiske systemer, hvor forsyningssikkerheden spiller en høj rolle. Kommunerne vil ikke kunne holde til, at der går koks i håndteringen, og jeg tror ikke, at man skal undervurdere opgaven,« siger han.

Ifølge KL er det endnu usikkert, om opgaverne med at konvertere KMD's systemer skal i udbud eller ej. Det afhænger dels af kontraktsummens størrelse og dels af, om der er tale om nye opgaver eller en udvidelse af eksisterende kontrakter.

»KMD ligger lunt i svinget til at få de her opgaver. Det er dem, der har forstand på det og dem, der kender dataene i forvejen,« siger konsulent Michael Hald fra KL.

KMD er helt ejet af Kommunernes Landsforening.