Kloning redder truet ko

Det amerikanske firma, der for to år siden lavede en klonet kalv af arten gaur, er nu på vej med 16 eksemplarer af en anden koart banteng.

Firmaet Advanced Cell Technology i Worchester, USA, er tilsyneladende kun få måneder fra at have klonet flere eksemplarer af en vild ko af arten banteng. Det lykkedes for firmaet at gøre 16 køer drægtige med klonede embryoer for et par måneder siden. Hvis det lykkes, vil eksperimentet bane vej for at skabe flere eksemplarer af andre truede eller uddøde arter som for eksempel mammutten eller den tasmanske tiger.

Kloningsteknikken består i at erstatte DNA i et æg fra en slægtning med DNA fra det truede dyr. Senere placeres embryoet i en surrogat-moders livmoder. I tilfældet med banteng-koen bruger forskerne almindeligt malkekvæg.

Advanced Cell Technology vakte røre i år 2000, da det lykkedes at udføre en tilsvarende kloning med en anden ko-art, gauren. Kalven var velskabt, men døde efter kun to dage af dysenteri.

Vicepræsident Robert Lanza regner med, at omkring seks af kalvene overlever, men er optimistisk, fordi der trods alt er gået to måneder, og alt virker lovende.

Advanced Cell Technology udfører forsøgene i samarbejde med San Diego Zoo. De kalve, der overlever, vil få lov at blive en del af den flok af banteng, som haven allerede har. San Diego Zoo indsamler DNA fra truede dyrearter som en del af et konserveringsprogram. Det er DNA fra den frosne zoo, der er blevet brugt til forsøgene.

En anden gruppe, der også arbejder med at klone truede dyrearter i USA, er Audubon Center for Research of Endangered Species i New Orleans. De arbejder også med banteng, gaur, bongo antilope og sjældne kattedyr. Desværre er det endnu ikke lykkedes at få levende dyr ud af forsøgene.

Der udføres også forsøg i Frankrig, Kina og Spanien, men her holdes kortene tæt ind til kroppen, og så vidt vides er det heller ikke lykkedes for nogen af dem at få nye eksemplarer af de truede dyrearter.