Klonede hvalpe udløser hundeslagsmål om patenter

15. august 2008 kl. 08:577
Klonede hvalpe udløser hundeslagsmål om patenter
Illustration: RNL Bio.
Fem nyfødte hundehvalpe er kommet til verden i den sydkoreanske biotekvirksomhed RNL's laboratorier. Det har affødt trusler om retssager i en bitter strid, der blandt andet involverer firmaet bag fåret Dolly og forsker-fuskeren Woo Suk Hwang.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fem klonede hundehvalpes fødsel er seneste kapitel i en lang og kompliceret krig mellem to konkurrerende sydkoreanske biotekvirksomheder.

De ledende forskere i de to virksomheder, Byeong-Chun Lee og Woo Suk Hwang, stod i 2005 bag verdens første klonede hund, Snuppy. Dengang arbejdede de begge for Seouls Nationale Universitet, men siden er de endt med at bekrige hinanden i kampen om retten til at klone hunde.

Woo Suk Hwang stod i spidsen for det hold, der klonede Snuppy, men siden kom han mildest talt i unåde på universitetet, i Sydkorea og i det meste af verden. Det viste sig nemlig, at der ikke var gran af bevis for en videnskabelig artikel i tidsskriftet Science, hvori han påstod også at have klonet menneskelige stamceller.

De fem nyfødte hundehvalpe er bestilt af en amerikansk kvinde ved navn Bernann McKinney, hvis pit bull, Booger, døde i 2006. (Foto: RNL Bio) Illustration: RNL Bio.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Woo Suk Hwangs fravær videreudviklede Byeong-Chun Lee metoderne til at klone hunde. Og i februar i år meddelte han, at han havde fået en ordre på knap 750.000 kroner for at klone en amerikansk kvindes afdøde pit bull, Booger. Det er Boogers kloner, der netop er blevet født.

Patent stammer fra fåret Dolly

Da Booger kom ind i billedet, begyndte Woo Suk Hwang igen at spøge i kulissen. I mellemtiden havde han allieret sig med to amerikanske biotekvirksomheder, der mener at have eneret på at klone hunde, selvom det aldrig er lykkedes trods flere forsøg. De amerikanske virksomheder optog dog et patent i forbindelse med kloningen af fåret Dolly, hvor kloning af hunde også var inkluderet.

Woo Suk Hwang og hans amerikanske forbindelser har med Dolly-patentet i hånden gentagne gange forsøgt at stoppe Byeong-Chun Lee og hans arbejdsgiver, RNL Bio, der i løbet af året har gjort sig bemærket med adskillige andre hundekloner. Med de fem nyfødte hvalpe ser det ud til, at sagen ender i retten.

»Det er ærgerligt, at RNL har opført sig så uansvarligt og fortsat sine aktiviteter med at klone hunde i åbenlys foragt for loven. Under disse omstændigheder har vi ikke andre muligheder end at håndhæve vores patentrettigheder for at standse RNL's krænkelser,« skriver Jonathan Thatcher i en e-mail til Korean Times. Han er bestyrelsesformand for Start Licensing, der ejer Dolly-patentet.

Hvad med teknologien fra laboratorierne i Seoul?

Byeong-Chun Lee mener derimod, at Woo Suk Hwang forbryder sig mod deres fælles fortid ved at videregive deres teknologier fra Seouls Nationale Universitet til de amerikanske virksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har planer om at rejse søgsmål mod forskere, som blev fyret af Seouls Nationale Universitet på grund af etiske spørgsmål og har forsøgt ulovlig hundekloning. De krænker åbenlyst universitetets patenter,« skriver Byeong-Chun Lees firma, RNL, i en pressemeddelelse.

Det er særlig svært at klone hunde, fordi deres æg først modnes på vej gennem æglederen og ikke oppe i selve æggestokken som hos de fleste pattedyr. Da det aldrig er lykkedes Bio Art at klone hunde, før Woo Suk Hwang blev hentet ind, er det ikke sikkert, at patentet holder i retten.

I USA kan man kun få patent på metoder, der er mulige uden unødige yderligere eksperimenter, oplyser advokat Saul Zackson, der har speciale i intellektuel ejendomsret, i tidsskriftet Nature.

»Det vil ikke se godt ud i retten,« siger han om det faktum, at amerikanernes forsøg aldrig er lykkedes.

Dokumentation

RNL Bios pressemeddelelse

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
15. november 2009 kl. 14:21

Vi sterilisere bare jordens befolkning og da kan man kontrolere jordens befolkning.. sygt..

6
27. oktober 2009 kl. 14:24

Kan de også klone mennesker?

Det burde man kunne. Jeg har læst at hunde er et af de mest komplicerede pattedyr at klone, mennesker er middel, frøer, mus, rotter e.t.c. er lettest.

4
15. august 2008 kl. 15:15

My bad. Men godt at vide fremover. Dog er det første gang, at jeg i noget som helst blad har set ham nævnt som Woo Suk Hwang.

2
15. august 2008 kl. 14:15

Kan de også klone mennesker?

Er det muligt at bestille?