Klokken er stadig tre minutter i dommedag

I går afslørede forskerne bag det berømte dommedagsur, at vores planet ikke er rykket tættere på undergang i det seneste år. Urets skæbnetunge minutviser blev nemlig ikke rykket, men blev stående på tre minutter i tolv.

Forventningerne var ellers, at spændingen mellem USA og Rusland, Nordkoreas uforudsigelige adfærd, en løbsk teknologiudvikling og truslen fra pandemiudbrud ville få pilen til at komme lidt tættere på dommedag. Det skriver The Independent.

Klimatopmøde og Iran trækker tiden ud

I stedet så forskerne positive toner i klimatopmødet i Paris samt i Iran og USA’s nyligt forbedrede forhold.

Læs også: Uret tikker: Hvor tæt mener du, vi er på dommedag?

Trods forbedringer skal man dog ikke tage fejl af, at det står temmelig skidt til på kloden, understreger forskerne. Dermed er minutviseren, ligesom sidste år, stadig det tætteste på midnat, vi har været siden 1953, hvor både russerne og amerikanerne prøvesprængte deres nyerhvervede brintbomber.

Justeret siden 1947

I dag bekymrer undergangs-urmagerne sig igen over spændingerne mellem USA og Rusland samt de tilsyneladende uløselige konflikter i Syrien, Libyen og Ukraine.

I USA og Rusland moderniseres atomvåbenene, og i Kina, Pakistan, Indien og Nordkora er der ikke meget der tyder på nogen snarlig nedrustning – tværtimod.

Desuden var 2015 klodens hidtil varmeste år – klimaaftale eller ej.

The Bulletin of the Atomic Scientists blev grundlagt i 1945 af forskere ved Chicago University og bestyres i dag af en bestyrelse på ni personer. Siden 1947 har dommedagsuret fungeret som en symbolsk markør af, hvor sårbar civilisationen er.

Hvert år træffes beslutningen om, hvor viseren skal sættes, efter anbefalinger fra anerkendte forskere, herunder flere Nobelprismodtagere.

Efter den Kolde Krigs afslutning i 1991 oplevede uret et historisk højdepunkt på hele 17 minutters tid at løbe på.

Illustration: MI Grafik