Kloden deler sig op i gamle og unge: Sådan vil verden forandre sig i dette århundrede

Plus6. februar 2021 kl. 07:008
Kloden deler sig op i gamle og unge: Sådan vil verden forandre sig i dette århundrede
Illustration: Ingeniøren.
I Indien, Afrika og Pakistan er der brug for skoler, mens Europa får brug for plejehjem i en fremtid, hvor gennemsnitsjordboen er 42 år gammel.
Artiklen er ældre end 30 dage

Overbefolkning Kloden deler sig op i gamle og unge

Fyrre, fed og færdig ... ikke længere. For ved udgangen af dette århundrede vil gennemsnitsalderen for en jordbo være 42 år – 11 år mere end i dag. Og der er allerede alvorligt brug for alle mand på dæk, hvis store dele af den vestlige verden skal klare sig i en fremtid, der byder på svimlende demografiske omvæltninger.

Det viser de forskellige befolkningsprognoser fra statistikkontorer rundt omkring i verden, som vi her tager et dyk ned i.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
17. februar 2021 kl. 16:55

medianen for danskerne er vist omkring 47, mener jeg at have set for et par år siden. Har ikke lige kunnet genfinde tallet.

Men ser man på figurerne på s. 95 og 103 i https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=29444&sid=befudv2019, er det måske ikke helt ved siden af. Medianens beliggenhed ift. gennemsnittet giver så lidt ekstra indsigt, da udfordringerne understreges.

7
7. februar 2021 kl. 17:53

Niels, din link slutter med en graf over hvem, der har råd til at flyve i 2014 og med fremskrivninger til 2035. Hvis man fortsætter den frem til 2100 kan man se katastrofen. (Og det er optimisten, der viser denne graf). Videoen har opfordring til, at man skal tage stilling ud fra en generel optimisme. Jeg vil nu ikke bruge denne regel, hvis al statistik og fysiske facts viser, at min bil accellererer frem mod en betonmur. Hvorfor er gennemsnitsalderen relevant: fordi antal fødsler * levealder = antal maver der skal fyldes. Heldigvis nærmer jeg mig stærkt gennemsnitlig levealder, så jeg kan jo være ligeglad ...

6
7. februar 2021 kl. 16:52

Der skulle stå at danmark i dag har sammen gennemsnitsalder som gennemsnittet for kloden ventes at være ved slutningen af århundredet, altså 42. men allerede i 2050 vil gennemsnitsdanskeren være 44 år.

Måske er det bare fordi jeg ikke forstår relevansen i, at resten af verden har en gennemsnitsalder på 42 år i 2099 - (det samme som vi har i Danmark i dag) - mod 31 år i dag. . I 2050 er den 44 år i Danmark - så i 2099 er den 49 år, hvis man bruger samme fremskrivning.

Men det fortæller jo ikke noget om sammensætningen. Gennemsnitsalderen steg også efter 1. verdenskrig, fordi der døde så mange unge mænd i en tragisk krig. Men der skulle jo ikke bygges flere plejehjem af den grund.

Sagen er, at folk generelt bliver ældre - men også sundere og mere velfungerende og derfor er det blot en udskydelse af alderdommen.

-Og hvis befolkningen tilmed falder i den 'gamle' del af verden, så kan der jo sagtens være færre plejehjemsparate mennesker i 2099 end i dag, selvom gennemsnitsalderen er steget?

Jeg er i øvrigt selv lige blevet 42 - og føler mig pludselig meget gennemsnitlig. Egentlig en pudsig, men rar følelse :)

5
Journalist -
7. februar 2021 kl. 16:04
Journalist

"Misogyne". Den må du godt uddybe?

4
Journalist -
7. februar 2021 kl. 16:02
Journalist

Der skulle stå at danmark i dag har sammen gennemsnitsalder som gennemsnittet for kloden ventes at være ved slutningen af århundredet, altså 42. men allerede i 2050 vil gennemsnitsdanskeren være 44 år.

3
7. februar 2021 kl. 01:41

Ingen tvivl om at yngre mennesker kan klare mere især fysisk arbejde. Men hvornår er vi mest geniale, og finder på smartere måder at gøre det på?

2
6. februar 2021 kl. 17:32

Der står i starten af artiklen:

For ved udgangen af dette århundrede vil gennemsnitsalderen for en jordbo være 42 år – 11 år mere end i dag.

Men så i slutningen:

Danmark følger den globale gennemsnitsalder med 42 år i dag. Et tal, der vil stige til 44 år i 2050.

Så, hvad er gennemsnitsalderen i dag - og hvad vil den være ved udgangen af dette århundrede?

1
6. februar 2021 kl. 17:31

Som nogle nok vil huske var det en af Hans Rosling s kæpheste at give folk reel viden om verden. Hvem husker ikke hans statistikker præsenteret på meget levende vis?

Herer lidt reel opysning - som står i skærende modsætning til Ingeniørens trivielle og misogyne "Oprop"

https://www.ted.com/talks/hans_and_ola_rosling_how_not_to_be_ignorant_about_the_world

Se også de andre videoer som er vist på limnksiden.