Kloak-milliarder risikerer at gå til spilde
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kloak-milliarder risikerer at gå til spilde

Danske kommuner poster hvert år et milliardbeløb i renovering af kloakker, der allerede i dag er forældede. Selv om det i ti år har stået klart, at det danske afløbssystem er utidssvarende, mangler der både forskning og en overordnet strategi på området, mener Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

»Hvis ikke der handles, risikerer vi, at kommunerne bruger penge på løsninger, som ikke lever op til fremtidens krav. Det er udmærket, at de gør noget, men der skal også være nogle retningslinier for, hvad der er godt og skidt. Det nytter ikke noget at lave nogle løsninger, der er ufleksible og ikke kan ændres,« siger professor Mogens Henze fra Institut for miljø og ressourcer på DTU.

Han har stået i spidsen for et udvalg under Akademiet for de Tekniske Videnskaber, der har sat det danske afløbssystem under lup. En foreløbig rapport fra akademiet konkluderer, at der er behov for en massiv indsats på området.

Det danske kloaksystem bygger på principper fra 1800-tallet. Det er ikke konstrueret til at håndtere det moderne samfunds kemikalier og medicinske stoffer, det er energi-krævende og fremtidens klimaændringer med voldsomme regnskyl er der ikke tænkt på.

Brug for mere forskning

Danske kommuner poster hvert år et milliardbeløb i renovering af kloakker, der allerede i dag er forældede. Selv om det i ti år har stået klart, at det danske afløbssystem er utidssvarende, mangler der både forskning og en overordnet strategi på området, mener Akademiet for de Tekniske Videnskaber.

Ifølge rapporten er det problematisk, at forskningen i afløbssystemer er gået i stå i Danmark. Det er foruroligende, fordi der allerede i dag er behov for mere viden på en række områder knyttet til spildevandshåndtering, skriver forskerne, der anbefaler, at der etableres et forsknings- og udviklingsprogram, der kan belyse de mest påtrængende problemer og komme med forslag til løsninger.

Udvalget finder det på kort sigt urealistisk at designe et helt nyt kloaksystem, selv om det danske afløbssystem er gammelt og faldefærdigt. Men hvem der skal drive udviklingen af det gamle system til nye krav, står ikke klart.

»Politikerne er en mulighed. En anden er, at faglige kredse går i gang med at udvikle nye tekniske løsninger,« mener Mogens Henze.

Kommunernes Landsforening afviser, at der er behov for ny teknik inden for afløb og kloakker.

»Det er ikke noget, vi har talt om. Generelt er min opfattelse, at det kloaksystem, vi har i dag, er velfungerende. Når det gælder fremtidens klimaændringer, så skal kommunerne selvfølgelig sikre sig imod oversvømmelser, men man skal også tage det med et gran salt. Det er jo et langt tidsperspektiv, vi taler om,« siger Kurt Hockerup, formand for miljø- og forsyningsudvalget. Til dagligt konservativ borgmester i Vallensbæk Kommune.

Det danske afløbssystem består af 57.000 kilometer kloakker, der snor sig under de danske veje og bebyggelser. Fra 1994 til 2002 er der i gennemsnit investeret 0,9 mia. kr. om året i udbedring af kloaknettet. En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at kommunerne de kommende år tilsammen forventer at investere 1,8 mia. kr. årligt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten