Klimavenlig køling på Viborg Rådhus
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klimavenlig køling på Viborg Rådhus

Når Viborg til efteråret indvier sit nybyggede rådhus, vil et grundvandsanlæg af adsorptionstypen ikke blot sørge for behagelige temperaturer på en varm sensommerdag, men også på en klimavenlig måde sikre, at medarbejderne kan holde varmen om vinteren. Det sker ved hjælp af et fjernvarmedrevet køleanlæg af adsorptionstypen, der anvendes som lavtemperatur-varmepumpe.

Det er Cowi, der har udviklet anlægget i samarbejde med Teknologisk Institut med støtte gennem EUDP-programmet og EU, og det bygger på princippet om, at et køleanlæg har en kold og en varm side. Klimaanlægget består af et grundvandsanlæg, der kan bruges til køling, samt et varmedrevet køleanlæg af adsorptionstypen og en almindelig eldrevet kølemaskine.

Adsorptionsprocessen

Ved adsorbtion skal man forestille sig to forbundne, evakuerede kamre, hvor det ene er fyldt med vand og det andet med tør silicagel. Gelen suger vanddamp til sig, og på den måde bliver vandet i det andet kammer kølet ned.

Processen bliver bremset, når silicagelen mættes med vand og må regenereres ved varme. Når gelen opvarmes, drives vandet ud, og ved at køle på kamret med vand, kondenseres dampen igen til vand.

Dette kan gentages i en cyklisk proces, hvorved man kan opnå en kontinuert produktion af henholdsvis koldt og varmt vand. Varmekilden på Viborg Rådhus er fjernvarme, mens den kolde side er serverrumskøling eller grundvand fra lodrette boringer i jorden.

Bygningen køles eller opvarmes gennem vandkredse, der er indstøbt i betondækkene mellem etagerne. Hvis der er brug for mere varme, bruger man også radiatorer, hvor varmen kommer fra det fjernvarmevand, der er anvendt til at drive adsorptionsmaskinen. Afkølingen gennem maskinen er ikke større, end at radiatorerne stadig kan varmes op.

Køler med grundvand

Der er tre kredse i systemet, der alle arbejder med vand. Selve adsorptionskøleprocessen sker inde i maskinen i et lukket kredsløb. Maskinen køler på grundvand eller serverrum og afleverer varmen til et gulvvarmesystem.

Et klimaanlæg som det i Viborg kan normalt lagre varme i undergrunden, men på grund af lokale geologiske forhold med stor gennemstrømning af vand, kan man ikke lagre varmen. Grundvandet har til gengæld en temperatur på 9-10 grader, hvilket er godt til både varmepumpe og frikøling.

Valget af vand som det miljøvenlige kølemiddel indebærer dog også en begrænsning, siger Lars Reinholdt, der er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut:

»At man bruger vand som kølemiddel i adsorptionskølemaskinen, kan være en udfordring i anlæg med lagring af varme i jorden, da man ikke kan komme under frysepunktet. Dermed er der en grænse for, hvor langt ned man kan køle jorden ved lige præcis den her teknologi. Dette er dog ikke tilfældet i Viborg, da der er grundvand nok til at holde temperaturen oppe,« forklarer han.