Klimatopmøde fører til forbud mod gravearbejde i København

Cityringen, sidste etape af danmarkshistoriens mest omfattende byggeri, risikerer at blive berørt af FN's klimatopmøde, som Danmark er vært for fra 30.november til 11. december næste år. For i de dage bandlyser politiet alt åbent gravearbejde af sikkerhedshensyn.

»De er meget lidt begejstrede for graverarbejde, og det er egentlig også forståeligt. Det bliver kæmpe puslespil, for graverarbejdet skal enten være afskærmet fuldstændigt, afsluttet, eller udskydes til bagefter - hvis man da ikke kan vælge at sætte vagter op i alle døgnets timer,« fortæller Hugo Præstegaard, områdeleder i Center for Veje ved Københavns Kommune.

Centret administrer gravertilladelserne i byen og skal i samarbejde med politiet og hovedentreprenøren Cowi hitte ud af, hvordan udgravningerne i forbindelse med at flytte ledninger og udføre arkæologiske undersøgelser kan holde sig til tidsplanen, uden at det sker på bekostning af topmøde-deltagernes sikkerhed.

Hugo Præstegaard er umiddelbart optimistisk over for udfordringen. Han peger på, at ved EU-topmødet i 2002 i Bella Centret var betingelserne de samme. Metro-byggeriet var ikke færdigt på Amager, men topmødet fik ikke projektet ud på noget sidespor.

Klimatopmødet skal også afholdes i Bella Centret, men udgravningerne til Cityringen bliver berørt, idet de ruter, som ministrene og embedsmændene fra 189 lande vælger, når de skal hjem til hotellet, skal være sikrede. Ruterne er endnu ikke fastlagte.

»Jeg tvivler nu på, at politiets krav kommer til at spænde ben for metroen. Selvfølgelig giver det problemer, men vi er ude i god tid,« erklærer områder Hugo Præstegaard.

Han forventer, at politiet og Cowi i denne måned har afklaret, hvordan udgravningerne skal tilpasses dem til det 12 dage lange klimatopmøde.

Den forventning kan dog meget vel blive forsinket. Hos Metroselskabet oplyser den tekniske direktør Torben Johansen nemlig, at projektet stadig venter på en VVM-godkendelse fra København og Frederiksberg Kommuner, før de må hakke skovlene i jorden. Derfor er detailanlægningen slet ikke så langt fremme, at selskabet har noget bud på hverken antallet af udgravningen eller afskærmningsmuligheder.

»Men vi forventer ikke, at klimatopmødet påvirker tidsplanen og arbejdet på Cityringen, der ventes at stå klar til indvielse i 2018,« siger Torben Johansen.