Klimastatus 2021: Vi er nået en tredjedel af vejen mod målet i 2030

Plus16. januar 2021 kl. 09:0011
Klimastatus 2021: Vi er nået en tredjedel af vejen mod målet i 2030
Illustration: Ingeniøren.
Ny teknologi og politiske aftaler om landbruget og byggeri skal bringe os videre mod klimamålet i 2030. Men partierne er meget uenige om tempoet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kort før jul gjorde klimaministeren status på effekten af de mange klimapolitiske aftaler, der blev indgået særligt i den sidste halvdel af 2020 med det formål at nå det danske klimamål om en 70 procents reduktion af udledningen af drivhusgasser i 2030 i forhold til 1990.

Og kort fortalt er der besluttet tiltag, der kan bringe os en tredjedel af vejen mod målet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
17. januar 2021 kl. 23:12

Dan Jørgensen har bare fået en nærmest umulig opgave, med den famøse 70 % klimagas reduktion som gik i total overbud ved det seneste valg.

9
16. januar 2021 kl. 10:54

Det er kejseren nye klæder i ny indpakning. Som al klimasnak siden valget (og sikkert før, men der var det mindre i fokus).

Kort før jul gjorde klimaministeren status

Ja, 'Klima'-Jørgensen gjorde status på noget nøje udvalgt data lagt sammen så det viste præcis hvad han gerne ville. Og han fik dygtigt solgt sin Hockey-stav til journalister uden for 5øre oplysning og kritisk tænkning.

Det 'klima'-Jørgensen i virkeligheden gjorde inden jul, var: IKKE at fremlægge de lovede data for klimabelastning fra vores forbrug (som er steget voldsomt sin 1990). IKKE at gøre op med medregningen af biomasse (importeret især) som CO2 neutralt. IKKE at vedtage nogen at de nødvendige ubelejlige tiltag for indeværende valgperiode som gør en forskel.

Bundlinjen er, at det stort opsvungne klimavalg i indeværende periode giver lidt flere vindmøller, en lille bitte pulje til varmepumper og en forsinkelse af afgiftsindfasningen på elbiler. Ja og måske en øget grænsehandel så mere af vores CO2 aftryk ikke skal regnes med.

7
14. januar 2021 kl. 20:31

reo.dk/?p=304

DANSK flis er 95% CO2-neutralt, men hvor stor en del af det danske forbrug udgøres af DANSK flis?

6
14. januar 2021 kl. 18:01

Fint at inddrage træpiller. Det er ikke så indviklet, som mange gør det til. Læs en ret kort og grundig forklaring på: reo.dk/?p=304 Der er forklaret, hvornår træ, flis og træpiller er CO2-neutrale, og hvornår de ikke er det. Og jeg modtager gerne kommentarer her - eller på hs@reo.dk

5
14. januar 2021 kl. 17:47

esuden er det hele et "luftkastel", når man ser klimamæssigt på det. Skibsfarten og fly-trafikken er ikke medregnet, og desuden skyldes reduktionen siden 1990 især den enorme vækst i importen af varer fra Østen, især Kina. Og at flere virksomheder har flyttet deres CO2-udsendelse til udlandet! - Så politikerne bruger en masse tid på nogle reduktionstal, som ikke har hold i virkeligheden.

På tide å gjøre en helhetlig vurdering! Ta også med at det brennes ca 4 millioner tonn trepellets i kraftvarmeverkene. Dette gir ca 5,4 millioner tonn CO2 som i dag i ikke regnes med. En bør begynne å regne med alt (i det minste alt som forbrennes) og deretter heller si at en del av dette er fornybart. Så bør en regne nøye på i hvilken grad forskjellige former for biomasse er fornybar. En endelig fasit finnes ikke, men en bør få bedre viten om problematikken slik at en kan gjøre fornuftige valg i fremtiden. En bør også gjerne regne ut i hvilken grad en importerer CO2-utslipp ved å sette bort produksjon til land der energien er forbundet med store C2-utslipp.

4
14. januar 2021 kl. 16:34

Regeringen foreslog selv et indikativt reduktionsmål på...

bliver åbenbart snarere 'konjunktivisk'!? ;)

3
14. januar 2021 kl. 15:33

Enig med Morten! - Det meste af den påståede CO2-reduktion er noget, der står på et stykke papir, og som skal effektueres "hen ad vejen". Det burde være det aktuelle CO2-udslip, der skal afgøre, hvor langt, vi er nået. Og det er en langt mindre del end de 33 %, der nævnes. Nærmere 10 %. Desuden er det hele et "luftkastel", når man ser klimamæssigt på det. Skibsfarten og fly-trafikken er ikke medregnet, og desuden skyldes reduktionen siden 1990 især den enorme vækst i importen af varer fra Østen, især Kina. Og at flere virksomheder har flyttet deres CO2-udsendelse til udlandet! - Så politikerne bruger en masse tid på nogle reduktionstal, som ikke har hold i virkeligheden. Det ligner præsten, som spørger karlen (Dan Jørgensen), hvor mange mus, har du fanget? - "Det går fint. Når jeg har fanget to foruden de to, jeg lurer på, så har jeg fire".

2
8. januar 2021 kl. 14:50

Det svære landbrug venter</p>
<p>Og endelig er der så landbruget, som i dag (2018) udleder 11 mio. ton CO2 og vil stå for 25 pct. af den fremskrevne CO2-udledning i 2030, hvilket også svarer til omkring 11 mio. ton CO2.

det virker urealistisk at landbruget helt skal stoppe med udledninger. Der bliver vel en eller anden skrivebordsøvelse, der skal retfærdiggøre at vi stadig kan have landbrug.

1
8. januar 2021 kl. 12:46

Det at en lov er vedtaget, giver jo i sig selv ikke en reduktion, så det er nok så meget sagt at man er en tredjedel i mål. CO2 reduktionen skal jo være en realitet i 2030, så de tiltag der er besluttet, skal først implementeres, og samme gælder de tiltag, som først besluttes sidst i 2020erne, og den slags tager jo som bekendt tid.