Klimaskeptikere bliver smidt ud: Australsk medie lukker profiler

22. september 2019 kl. 09:14207
Klimaskeptikere bliver smidt ud: Australsk medie lukker profiler
The conversation giver plads til debat, men ikke enhver slags. Illustration: The Conversation.
Klimaskeptikere må finde andre steder at lufte deres synspunkter end hos forskningsmediet The Conversation. Tiltaget møder både opbakning og modstand.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vover du at betvivle, at den globale opvarmning er menneskeskabt, så bliver du udelukket fra det australske forskningsmedie The Conversation. Den beslutning tog ledelsen for nylig med begrundelsen, at klimaskeptikere i årevis havde haft mulighed for at lufte deres synspunkter, men nu er tiden løbet fra det.

Ifølge redaktør Mischa Ketchell er klimaskeptikerne farlige og bidrager kun med at sprede misinformation, ødelægge debatter med pseudovidenskab og »gentager synspunkter, der i sidste ende vil ødelægge planeten,« skriver han i et blogindlæg på siden.

Redaktøren opfordrer ligefrem læserne til at undlade at engagere sig i nogen form for diskussion med klimaskeptikerne, men blot anmelde dem, så moderatorerne kan fjerne deres profiler.

Senator: Hitler ku' ikke have gjort det bedre

Beslutningen møder stærk kritik fra blandt andre den tasmanske senator Eric Abetz, der truer med at trække statens økonomiske støtte til mediet. Eric Abetz - der selv kalder sig klima-agnostiker - mener, at tiltaget er at sammenligne med tankegangen hos totalitære regimer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Adolf Hitler, Joseph Stalin og Mao Zedong ku ikke have gjort det bedre. De ville være stolte,« siger han til The Guardian og fortsætter:

»Når man på denne hovne og arrogante måde nægter at give plads til alternative synspunkter, så er det at sammenligne med totalitære regimer,« mener Eric Abetz.

Redaktør: Debatten underminerer den solide forskning

Kritikken rokker dog ikke ved Mischa Ketchells holdning, og i et nyt blogindlæg forklarer han, hvordan reaktionerne på The Conversations beslutning har ført til et væld af reaktioner. Enkelte læsere har valgt at forlade The Conversation, men ifølge redaktøren, så får han flest roser for beslutningen.

Og Eric Abetzs...ja han er bare en klassisk bølle, der prøver at intimidere og skade mediet, lyder det fra redaktøren, der har tænkt sig at skrue op for indsatsen for at fjerne kommentarer fra klimaskeptikere:

»I mine øjne er det journalistisk uansvarligt at præsentere solid videnskab side om side med kommentarer, som underminerer og forvrænger det og vildleder vores læsere,« skriver han.

207 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
208
13. oktober 2019 kl. 13:07

Hvilke "fakta" er det så, man ikke skal have lov til at "udfordre"?

Og mener du kun, at der er "farlig misinformation" på én side af klimadebatten?

204
1. oktober 2019 kl. 20:28

K.K, Steincke om en samtale mellem en dreng og hans far:
"Far, hvad er forskellen på demokrati og diktatur.
Jo i et demokrati har alle lov til at lyve. I et diktatur har ingen lov til at sige sandheden."... Jeg siger ikke, at hypotesen om kuldioxids indvirkning på klimaet er forkert. Jeg efterlyser bare en eksperimentel bekræftelse...

»Vi behandler Undermaaleren med al Omsigt og Kærlighed, men forbyder ham blot til Gengæld at formere sig«. Den socialdemokratiske politiker K.K. Steincke lagde ikke skjul på sin tro på arvelighedsteorien som et politisk instrument..." https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/da-danmark-var-i-kamp-mod-undermlerne.

Som modvægt til valg af forbillede, syn på CO2, kulfyring kontra VE samt en erindring om kvægs klimaaftryk:

"Monne fæ som mus fjærte, da skulle r.. rimpes!" /Minnie Mouse.

202
1. oktober 2019 kl. 19:41

Så måske du skulle holde din tro for dig selv? Det her virker ærligt talt ret så patetisk - - -

Ligesom andre burde holde deres tro om "kulindustrien" for sig selv?

Et eksempel på grønne erhvervsinteresser der råber hysterisk op om videnskab og lufter konspirationsteorier om kulindustri og Koch-brødre har i virkeligheden forbindelse til bølgekraft, men du kan jo komme med dit eget, erdit eget job såkaldt "grønt" og ligeså afhængigt af at den grønne boble ikke brister?

201
1. oktober 2019 kl. 18:50

Hvis man regner de vestlige lande som EU, resten af Vesteuropa, Canada, USA, Australien, New Zealand og Israel, står de (vi) for knap 27% af den fossile CO2-udledning (2017). Dertil kommer 3.3% til international luft- og skibsfart, som nok også i høj grad er "os". Samme år stod Kina for lige godt 29%. Så ingen større forskel. Til gengæld er vores udledning pr. indbygger større end kinesernes.

Nu er det meget bedre at måle pr land, for så kan vi meget nemmere sige "Prøv at se hvor meget det land udleder, så har vores udledning slet ingen betydning", det er da også den taktik mange klimaskeptikere bruger, samt selvfølgelig også dem der ikke mener at de bør ændre noget når nu et andet land udleder meget mere. Der har Danmark selvfølgelig en klar fordel, både med størrelse og befolkningental.

200
1. oktober 2019 kl. 17:45

de få % af udledningen som den vestlige verden står for

Hvis man regner de vestlige lande som EU, resten af Vesteuropa, Canada, USA, Australien, New Zealand og Israel, står de (vi) for knap 27% af den fossile CO2-udledning (2017). Dertil kommer 3.3% til international luft- og skibsfart, som nok også i høj grad er "os". Samme år stod Kina for lige godt 29%. Så ingen større forskel. Til gengæld er vores udledning pr. indbygger større end kinesernes.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions

199
1. oktober 2019 kl. 17:16

men jeg tror det ikke

Lidt viden ville klæde dig bedre. Mens det til overflod er slået fast, at rigtigt mange af faktabenægterne i den grad er styret af fossilindustrien, har jeg ikke set bogen indikationer af det omvendte.

Så måske du skulle holde din tro for dig selv? Det her virker ærligt talt ret så patetisk - - -

198
1. oktober 2019 kl. 16:27

Endelig kunne man tænke, at der hist og pist blandt Ings sponsorer ol. kunne sidde spredte vrøvle-A/S'er og trolle-Inc'er, som gør moderatorerne mere langmodige?

Når der altid refereres til en abstrakt "kulindustri", formentlig en efterkommer efter venstrefløjens gamle yndlingshadeobjekt "de 7 søstre" så var det måske værd at kigge i den modsatte retning? For når du ser noget der ligner en flok tosser der hysterisk påberåber sig videnskaben, så overvej om ikke de har en rationel grund til det? Måske er de bare klimahystader, men jeg tror det ikke, det er langt mere sandsynligt at de repræsenterer firmaer og teknologier der ikke ville have en chance i fri konkurrence, men som bæres frem af klimapanikken og illusionen om "grøn omstilling" og hvis ikke klimapanikken holdes i kog er den næste månedsløn måske i fare!

197
1. oktober 2019 kl. 15:47

K.K, Steincke om en samtale mellem en dreng og hans far: "Far, hvad er forskellen på demokrati og diktatur. Jo i et demokrati har alle lov til at lyve. I et diktatur har ingen lov til at sige sandheden."

Jeg siger ikke, at hypotesen om kuldioxids indvirkning på klimaet er forkert. Jeg efterlyser bare en eksperimentel bekræftelse oven på de statistiske analyser som IPCC står for. Det kan ikke være et ubilligt ønske, når man betænker hvilke drastiske ændringer , accept af klimahypotesen vel medføre. Ingen ønsker vel at give unødig magt til bureaukrater og politikere. Eller?

196
1. oktober 2019 kl. 15:34

Det kunne være rigtigt fint at få Ingeniørens tilbagemelding</p>
<p>Helt enig, men de er helt tavse - både på anmeldelser og direkte henvendelser.

De kan nok ikke løse denne opgave lige på en studs. Ud fra numrene på de enkelte indlægs kildetekster regnede jeg mig frem til ca. 173 indlæg det seneste døgn, dvs. rundt regnet 1200/uge. Noget at holde styr på. Hvor mange heraf, der så slettes pga. upassende sprog osv. vides ikke. Så på den længere bane kræver det jo programmeringsændringer. Mon ikke deres debatprogram er standard-vare og relativt billigt? Det minder ret meget om andre debattråde. Skal det tilrettes specifikt, koster det nok en del mere og tager en del mere tid?

Men Ing kunne jo afprøve forskellige principper manuelt på div. artikler, og oplyse debattørerne, hvad de forsøger i den enkelte artikel. Og efter opsamling af tilbagemeldinger tage den derfra.

Endelig kunne man tænke, at der hist og pist blandt Ings sponsorer ol. kunne sidde spredte vrøvle-A/S'er og trolle-Inc'er, som gør moderatorerne mere langmodige? (Jeg har absolut ikke den ringeste anelse herom, blot et indfald. Og så en generel erfaring om, at døden som regel har en årsag).

192
1. oktober 2019 kl. 14:38

Det er jo for fanden ikke løsninger, der mangler

Der mangler løsninger der virker globalt, ikke bare på de få % af udledningen som den vestlige verden står for. Altså ikke bare at du anlægger fletninger, men noget som f. eks. kineserne og inderne kan bruge! Altså jeg ville gerne se dig med fletninger, der er allerede nogen der sælger Greta fletninger på nettet, men jeg tror ærlig talt at de 20 lande der står for omkring 95% af verdens CO2-udledning er pænt ligeglade! Til gegæld tror jeg at de selv finder ud af at løse problemet når de en dag beslutter at det er nødvendigt!

191
1. oktober 2019 kl. 14:28

Ja, min holdning til videnskaben og debatten er at den skal være relevant, så når du kommer med en løsning på de problemer du råber op om så hører jeg gerne!

Det må da tage prisen som den dummeste kommentar i nogen klimatråd herinde?

Det er jo for fanden ikke løsninger, der mangler. Det er at overbvise de, der skal træffe beslutninger om de rette løsninger, det kniber med - ikke mindst betinget af din og ligesindedes uendelige kampagne ! ! !

Så længe typer som Donald Trump hopper på de fossilbetalte pseudovidenskabsmænds "argumenter", kommer vi ingen vegne. Første skridt er derfor netop at gøre verden forståelig, at vi står i lort til knæene - med hovedet nedad.

Ifølge redaktør Mischa Ketchell er klimaskeptikerne farlige og bidrager kun med at sprede misinformation, ødelægge debatter med pseudovidenskab og »gentager synspunkter, der i sidste ende vil ødelægge planeten,«

187
1. oktober 2019 kl. 13:27

Det kunne være rigtigt fint at få Ingeniørens tilbagemelding på diverse ønsker om mulig justering af debat-tråden. Evt. med en status over hidtidigt arbejde hermed. Jeg søgte tidligere artikler+tråde herom frem i nedenstående links.

Man kan få det indtryk, at der med et vist held er arbejdet noget med sprogtonen over tid og måske også med dobbelt-profiler(?). Men en egentlig vrøvle-/trollespærre synes ikke indført og debat-tråden er heller ikke blevet mere overskuelig. Vrøvl/trolling gøres mere høviskt, omend noget langvarigt og hyppigt.

https://ing.dk/artikel/opsamling-pa-brugernes-kommentarer-til-debatsystem-61628https://ing.dk/blog/fodboldbane-stort-rundetaarn-hoejt-tak-jeres-input-191001#show_commentshttps://ing.dk/blog/ingenioerens-debatter-ind-med-sagligheden-ud-med-troldene-179309#show_commentshttps://ing.dk/artikel/velkommen-til-det-nye-ingdk-156627#show_commentshttps://ing.dk/blog/hoer-om-ingenioerens-stoerste-fejl-113889#show_commentshttps://ing.dk/blog/reglerne-som-holder-ingdk-debatten-god-84909#show_comments

(Søgningen førte også frem til en side under hedengang blok af Raket-Madsen. Den udelod jeg).

186
1. oktober 2019 kl. 13:14

Evt. vender jeg tilbage herom senere ved lejlighed på relevant tråd.

Det behøver du vel ikke, hvis hans regering tror på ham så har det betydning, derimod har det ingen betydning hvad typer som Kristian og Flemming m fl skræpper her i vores lille andedam! Og det er vel efterhånden svært at finde noget mere ligegyldigt end dette videnskabelige navlepilleri som de dyrker! Og mon ikke det ville være klogt af ing.dk at lægge klimaet på hylden et stykke tid og vende tilbage til emnet, når der sker noget af betydning, altså at nogen gør noget og ikke bare snakker?

185
1. oktober 2019 kl. 12:58

Svend og Niels VJ: jeg læser lidt op på et par andre artikler med mere præcise kritiske bemærkninger til Christys synspunkter. Evt. vender jeg tilbage herom senere ved lejlighed på relevant tråd. Mon ikke emnet dukker op en gang eller to endnu på Ing.

184
30. september 2019 kl. 20:32

Allan. Nu tror jeg vi skal løfte sløret for hvad en Stråmand er.

Wikipedia: En stråmand er et almindeligt form for argument og en uformel fejlslutning baseret på at give indtryk af at tilbagevise en modstanders argument, mens den faktisk tilbageviser et argument, der ikke er blevet fremlagt af modstanderen.[1] En, der bruger denne fejlslutning, siges at "angribe en stråmand."

Det typiske stråmandsargument skaber illusionen af at have fuldstændig modbevist en modstanders forslag gennem den skjulte erstatning af det, med et andet forslag (dvs, "give en stråmand") og den efterfølgende tilbagevisning af et falsk argument ("vælte en stråmand") i stedet for modstanderens forslag.[2][3]

Denne teknik har været brugt gennem hele historien i polemiske debatter, især i argumenter om meget følelsesladet spørgsmål, hvor en voldsom "kamp" og besejring af en "fjende" kan være mere værdsat end kritisk tænkning eller en forståelse for begge sider af sagen.

Angiveligt, var stråmandstaktikken engang kendt i nogle dele af det Storbritannien som en Aunt Sally, efter et pubspil af samme navn, hvor deltagere kastede pinde eller lægter efter en stolpe, for at vælte en kegle der balancerede på toppen.[4][5]

182
30. september 2019 kl. 19:15

Til dem som finder det vanskeligt at læse IPCC rapporter og brænder for sagen. Her er den sidste IPCC raport som video. Nu kan det ikke blive nemnere.https://youtu.be/rXJKfOdyT3Q

Advarsel: fanatiske skeptikere bør ikke se den, og kværulanter heller ikke for så skal de finde på nye fantasier og henvisninger til korrupte Olie/gas/kul organisationer.

181
30. september 2019 kl. 19:12

Du har simpelthen konsulteret en advokat fordi du mener at være beskyldt for at opstille en stråmand eller at være en stråmand på et internetsite?

Lidt konkretisering: Søren er af Flemming blevet beskyldt for at opstille en stråmand. Søren ved ikke, hvad udtrykket betyder og tror derfor, at han er blevet beskyldt for at være en stråmand. Søren har så truet med at gå til en advokat, hvis ikke Flemming trak påstanden tilbage.

Det morede vi os meget over dengang for 5 måneder siden.

Nu kan vi så forstå på Søren, at han faktisk har brugt to timer med en ubetalt advokat, uden at denne har bragt ham ud af vildfarelsen. Det må da siges at have været alle pengene værd...

180
30. september 2019 kl. 14:21

Du har simpelthen konsulteret en advokat fordi du mener at være beskyldt for at opstille en stråmand eller at være en stråmand på et internetsite? Hvad er næste skridt? Et slag med handsken og duel ved daggry (det er forresten stråmand jeg opstiller her)? Tror muligvis du tager det en kende for seriøst.

Thorbjørn. Sørens Stråmand er hans opstilling af vindkraft som den eneste teknologi. Hvorefter han bruger alle sine kræfter på at argumentere mod den løsning. Ingen, og slet ikke jeg, har overhovedet nævnt vind, som eneste mulighed. De flese ved at 100% vind er tåbeligt. Og alt for dyrt. Ligså tåbeligt som 100% akraft og ligeså tåbeligt som alt muligt andet 100%. Det er til enhver tid billigere, mere fleksiblet og mindst ressourceforbrugene, at kombinere flere teknologer, som kan supplere hinanden. Vind, sol, hydro, biomasse og biogas. For eksempel.

179
30. september 2019 kl. 14:18

I en større sammenhæng tilbageviser JC altså det berømte hotspot, som skulle være bevis for klimagassernes virkning.

Ægte god dag mand økseskaft! Her ude i virkeligheden er temperaturen stigende med stigende CO2 indhold. Det betyder hat & bjælle i den sammenhæng om det ikke passer med en eller anden model. Virkeligheden er det eneste du behøver at forholde dig til, afspejler modellen ikke virkeligheden må du forbedre modellen.

Ifølge redaktør Mischa Ketchell er klimaskeptikerne farlige og bidrager kun med at sprede misinformation, ødelægge debatter med pseudovidenskab og »gentager synspunkter, der i sidste ende vil ødelægge planeten,«

178
30. september 2019 kl. 11:58

Her
<a href="https://skepticalscience.com/factcheck-mod..">https://skepticalscience…;.
Kan man finde en lidt mere videnskabelig analyse af modeller versus realiteter.

Der er noget goddag mand, økseskaft over linket. JC rapporten handler om midt troposfæren over troperne, og dit link handler om modeller/målinger af global temperatur generelt ved overfladen.

I en større sammenhæng tilbageviser JC altså det berømte hotspot, som skulle være bevis for klimagassernes virkning.

176
30. september 2019 kl. 08:54

Du har simpelthen konsulteret en advokat fordi du mener at være beskyldt for at opstille en stråmand eller at være en stråmand på et internetsite? Hvad er næste skridt? Et slag med handsken og duel ved daggry (det er forresten stråmand jeg opstiller her)? Tror muligvis du tager det en kende for seriøst.

175
30. september 2019 kl. 08:52

Må jeg foreslå at vi ignorerer NVJ´s indlæg.

Helt generelt ignorerer jeg klimioterne og gider ikke at nedværdige mig til en dialog med dem. Men,,,,, jeg forbeholder mig ret til at påpege deres største hjerneblødninger. Ikke så meget for min egen skyld, men for at bevare de sidste rester af mediets troværdighed.

174
30. september 2019 kl. 07:43

Må jeg foreslå at vi ignorerer NVJ´s indlæg. Han har i en anden tråd haft en helt uværdig sammenligning med Adolf Hitler.

173
29. september 2019 kl. 23:25

En hjemmeside drevet af flere klimaforskere - + debattråde - kritiserer meget argumenterende J. Christy's forskning:</p>
<p><a href="https://www.realclimate.org/index.php/archi..">https://www.realclimate…;
<p>JC kritiseres for at sammenligne gennemsnittet af en bunke klimasimuleringer med satellitmålinger af temperatur. Dvs. formelt set sammenligning af en statistisk størrelse med variable, og det mener skribenten ikke, at man kan: "The comparison between the average of model runs and observations is surprising, because it is clearly incorrect from elementary statistics".</p>
<p>Dertil kommer, for at gøre det ekstra snørklet, at de endelige satellit-data beregnes ved en algoritme: "This algorithm is a model based on the same physics as the models which predict that higher concentrations of CO2 result in higher surface temperatures....I wonder if Christy sees the irony in his use of satellite temperatures to dispute the effect of CO2 on the global mean temperature."

Næh, han viser da simuleringer fra alle klimamodeller med spredningen det naturligt giver, da modellerne jo dels er forskellige fysiske klimamodeller med forskellige antagelser om f. eks. skydække etc dels bruger lidt forskellige arameteriseringer af f, eks. konvektion og skydannelser mv . som Christy selv påpeger sandsynligvis er årsag til forskellen mellem målte data og simulerede. Iøvrigt mener IPCC jo at AGW er den langt overvejemnde årsag til opvarmningen man har set siden 1850 (længe før man har nogen særlig stor CO2 froøgelse som først rigtigt begyndte i 1980 ca). Naturligvis skulle man så finde effekten af CO2 i modellerne såvel som virkligheden man prøver at simulere for at bestemme fremtidens klima ved antagelser om fremtidig forøgelse af CO2. Man finder en effekt i modellerne, som sammenlignes med temperaturer og vameflukse til fra jorden. Du taler kun om temepraturen ser det ud til. Hvorfor skulle reanalysis så give samme resultat som målinger med forskellige satellitsystemer og balloner? Reanalyse ligger klart ligger under klimamodelllernes forudsigelser?? Det viser da netop at klimamodellerne kan bruges hvis man giver dem randbetingelser med målte data (som bruger data fra fortiden i form af f. eks. målte overfladetemperaturer og f. eks. skydække som indsættes som randbetingelser for en atmosfæremodel). Så derfor falder din indvending til jorden. Der er også en anden størrelse som er meget væsentlig - faktisk den hellige gral i klimaforskning (for tiden, det ændrer sig nok om et par år...) nemlig hvor meget varme der afgives fra atmosfæren til verdensrummet ved stråling ved en opvarmning på 1 grad af atmosfæren. Her viser målinger med satellit over hele jordkloden at modellerne ikke har den rigtige varmeafgivelse. Denvarmeafgivelse man finder i modellerne er meget lavere end den målte. Dvs. varme som man ikke kan finde i målinger ophobes i klinamodellerne fra IPCC. Det kan du jo se i en Figur jeg viser til som klart siger noget om hvor utroligt utroværdige alle klimamodellerberegninger er for denne størrelse, er når man sammenligmer med målte værdier. Det sidste overser du vist Lone. Men måske mener du den hellige gral er vel forvaret for nu at parafasere et kendt udtryk?

171
29. september 2019 kl. 22:56

Som sædvanligt (suk) ser vi NVJ grave særdeles tvivlsomme kilder frem</p>
<p><a href="https://skepticalscience.com/skeptic_John_..">https://skepticalscience…;
<p>Det er en skændsel for ing.dk, at så realitetsfjerne typer stadig får lov til at forplumre enhver debat om klimaet i et så manisk omfang.

Hvad er forkert i det jeg refererer til? Mener du graferne er forkerte så kom med noget konkret.

Du er som sædvanligt grov og fornærmende. Ikke værd at diskutere med da du ikke har noget atsige i realiteten

170
29. september 2019 kl. 22:53

Jo det ord er blevet brugt om mig.

Nej.

Jeg ved så udmærket, hvilken ordveksling du hentyder til. Ordet blev ikke brugt om dig. Problemet her er udelukkende din manglende forståelse af det danske sprog.

169
29. september 2019 kl. 22:42

JC kritiseres for at sammenligne gennemsnittet af en bunke klimasimuleringer med satellitmålinger af temperatur. Dvs. formelt set sammenligning af en statistisk størrelse med variable, og det mener skribenten ikke, at man kan: "The comparison between the average of model runs and observations is surprising, because it is clearly incorrect from elementary statistics".

Lone. Du må forklare nærmere hvad der er galt i den sammenligning. Det er jo både ballon, satellit og reanalysis han sammenligner med, og de ligger alle tydeligt under CMIP-modellerne. Hvordan skulle man ellers vurdere modellerne mod virkeligheden? På mig virker indvendingerne noget tyndbenede, særligt når en tilknytning til fossilindustrien skulle udgøre noget argument. Enten har han ret eller ikke baseret på data, og der er ingen som betvivler de data han præsenterer.

167
29. september 2019 kl. 22:20

Jo det ord er blevet brugt om mig. Men jeg gider ikke at finde tidspunkt og andet frem. Ja jeg talte med min advokat. Der takkede for to timers interessant samtale, da jeg gik. Uden beregning.

166
29. september 2019 kl. 21:57

om for 30-40 år siden. Tværtimod ofrer jeg en del kræfter på at indsamle og bearbejde aktuelle data. Og jeg har undret mig over, at dette for nogle måneder siden fik Flemming Ulbjerg til at bruge ordet "Stråmand " om mig.

Nej, han brugte ikke ordet "stråmand" om dig.

Fik du nogensinde talt med din advokat, sådan som du lagde op til?

Fik advokaten forklaret dig, hvad et argument af typen "stråmand" er for en størrelse? Altså da han var færdig med at grine.

164
29. september 2019 kl. 21:35

En hjemmeside drevet af flere klimaforskere - + debattråde - kritiserer meget argumenterende J. Christy's forskning:

https://www.realclimate.org/index.php/archives/2017/03/the-true-meaning-of-numbers/

JC kritiseres for at sammenligne gennemsnittet af en bunke klimasimuleringer med satellitmålinger af temperatur. Dvs. formelt set sammenligning af en statistisk størrelse med variable, og det mener skribenten ikke, at man kan: "The comparison between the average of model runs and observations is surprising, because it is clearly incorrect from elementary statistics".

Dertil kommer, for at gøre det ekstra snørklet, at de endelige satellit-data beregnes ved en algoritme: "This algorithm is a model based on the same physics as the models which predict that higher concentrations of CO2 result in higher surface temperatures....I wonder if Christy sees the irony in his use of satellite temperatures to dispute the effect of CO2 on the global mean temperature."

Med mere, efterfulgt af debattråd. Jeg har ikke faglig baggrund til at vurdere disse udsagn, men har umiddelbart mere tiltro dertil.

Også The Gardian, 2015, kritiserer J. Christy grundigt:

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2015/apr/06/revealing-interview-with-top-contrarian-climate-scientists

De mener, at han tydeligvist er klimabenægter, men alligevel har placeret sig selv blandt de 97% konsensus-forskere, der netop mener det modsatte.

I øvrigt skulle John Christy vist være havnet som rådgiver i EPA, hvor han sammen med en større flok industrifolk ol. udgør en overvægt inden for US klimarådgivning. Flere steder nævnes en tilknytning til kulindustrien.

163
29. september 2019 kl. 21:02

Det er en skændsel for ing.dk, at så realitetsfjerne typer stadig får lov til at forplumre enhver debat om klimaet i et så manisk omfang.

Jamen Flemming, du kan jo bare grave nogle grafer frem, der viser at det er forkert. Din reference til scepticalscience ligner mere stråmænd end fakta der modsiger grafen.

Det er et stykke oppe i atmosfæren, men dækker alligevel halvdelen af Jordens overflade, så det er ikke helt betydningsløst at modellerne ikke rammer virkeligheden.

162
29. september 2019 kl. 19:24

NVJ:

F. eks. har John Christy omtalt dette fornylig i en rapport som indeholder det foredrag han holdt for det britiske parlament for nylig om den helt klare modstrid nellem klimamodellerne og de målte data.

Som sædvanligt (suk) ser vi NVJ grave særdeles tvivlsomme kilder frem

https://skepticalscience.com/skeptic_John_Christy.htm

Det er en skændsel for ing.dk, at så realitetsfjerne typer stadig får lov til at forplumre enhver debat om klimaet i et så manisk omfang.

?

161
29. september 2019 kl. 18:55

LIdt underligt at næsten ingen refererer til IPCC, de er faktisk ret grundige. det eneste jeg kan finde som er lidt kritisabelt er deres usikkerheds beregninger. Det er tydeligvis alles kamp mod alle. (der er et udemærket IPCC doc som forklarer hvordan)
Hvis jeg skal være rigitg fræk så ville jeg kalde nogle af metoderne " physics by democracy" men man skal ikke glemme at det er virkelig det bedste vi har. Bedre bliver det ikke på trods af alle mulige indvendinger fra amatører og hackere.

Jo, IPCC er grundige, men også politiseret, når det gælder det vi får præsenteret- Det skyldes hovedforfattere som er ansvarlige for de videnslabelige afsnit. Her kan man sagtens på undvigende vis relegere analyser og tal der strider mod IPCCs rapport - på en imåde så det ingen indflydelse får på IPCCS konlusioner i hovedrapporterne. Det der sådan gemmes væk kommer først frem når baggrundsmaterialet mm publiceres år senere! F. eks. har John Christy omtalt dette fornylig i en rapport som indeholder det foredrag han holdt for det britiske parlament for nylig om den helt klare modstrid nellem klimamodellerne og de målte data. Her kan man se det man observerer i klar modstrdid med IPCCs modelle, billedet er taget fra et lignende foredrag med figurer .

slide11.png

Bemærk at der er en modeli grafen som IPCC ikke medtog i sine rapporter da den jo helt klart var en "outlier" i forhold til de andre modeller. Det var den russiske! Som har en meget lavere klimasensitivitet, der stemmer meget godt med observationer - og som ikke viser nogensomhelst grund til bekymring når det gældet temperaturer i 2100 .

Obenstående gælder de klimamodeller man har i serien CMIP 5. De er nyligt blevet opgraderet til IPCCs CMIP 6, som man bruger i dag til fremskrivning af klimaet.

Nedenfor ser man at disse modellers klimasensitivitet ikke stemmer bedre med observationer end CMIP 5. De er faktisk blevet mere sensitive!

slide12.png

Flere har været inde på at IPCC har afsluttet klimadebatten? Meget mærkeligt når man ikke kan modellere bedre. For a summere det hele op, viser jeg nedenfor et sidste (se selv linket ovenfor til foredraget af Christy for at få et godt,fuldstændigt billede af problematikken, som ilustrerer fint hvad man ved om CO2 og GHG opvarmining) billede. IPCCs modeller tillader ikke at nok varme undslipper fra jorden ved 1 grad C opvarmning - som illustreret og forklaret i figuren

slide13.png

160
29. september 2019 kl. 18:36

Til Flemming Ulbjerg. Jeg mener nu ikke at jeg kører rundt i samme rille som for 30-40 år siden. Tværtimod ofrer jeg en del kræfter på at indsamle og bearbejde aktuelle data. Og jeg har undret mig over, at dette for nogle måneder siden fik Flemming Ulbjerg til at bruge ordet "Stråmand " om mig. I modsætnng til Flemming Ulbjerg har jeg ingen personlig interesse i hverken det ene eller det andet energusystem.

Det er en kendsgerning, at atomkraftnationerne Sverige og Frankrig har en væsentligt lavere kuldioxidudledning end f.eks. Tyskland, der må kæmpe med populisten Merkels ”Energiewende”.

I Danmark har politikerne besluttet at opføre yderligere 12 GW havvindkapacitet, således at den danske vindmøllekapacitet kommer op omkring 17 GW.

Danmarks elforbrug ligger lige omkring 3,9 GW, og det har i de sidste 20 år været svagt faldendende og importen har samtidigt været støt stigende. Alle ved, at skal vi udlede mindre kuldioxid, må vi elektrificere. Hidtil synes vindmøllerne (og solcellerne) at have haft den modsatte virkning. Se https://reo.dk/wp-content/uploads/Danish-and-European-Energy-2018.pdf side 19-24.

Opføres de 12 GW planlagte havvindmøller kan det forudses, at vindkraftydelsen vil komme til at svinge mellem ca. 0 MW og ca. 17 GW med en middelydelse på ca. 7 GW. I 2018 lå denne ydelse på i gennemsnit 1,6 GW. Hvordan i alverden vil man i løbet af nogle få år ombygge det danske elsystem til at aftage ekstra 5,4 GW, der oven i købet vil variere som beskrevet, og med en estimeret standardafvigelse på ca. 5 GW?

Og hvad vil det koste?

Elpriser. Vattenfall oplyser på sine egne hjemmesider, at Horns Rev 3 med en nominel kapacitet på 406 MW kostede 9 milliarder kroner, og at den forventede gennemsnitsydelse er 194 MW. Dette giver en investering på 46 kr/W kapacitet.

Der er nogen diskussion om prisen for Oulkiluoto 3. Ingeniøren oplyste den 15 april i år en pris på 41 milliarder kroner. Andre informanter korrigerede dette tal til 54 milliarder kr. Ydelsen forventes at blive i gennemsnit 1484 MW. Så med en udgift på 54 milliarder kroner bliver investeringen 37 kr/W.

Altså væsentligt lavere end investeringen i havmøllestrøm.

Det er ikke lykkedes mig at finde driftsudgifterne, herunder henlæggelser til nedbrydning til sin tid for havvindmøller. Men for Forsmark værket nord for Stockholm beløb disse udgifter i 2018 sig til 9 øre/kWh og for Ringhals til 13 øre/kWh. Jeg vil se det, før jeg tror det, at det er billigere at drive en havvindmølle.

Se https://reo.dk/wp-content/uploads/Danish-and-European-Energy-2018.pdf side 105-107.

Og så varierer kernekraften altså ikke uforudsigeligt og ukontrollabelt som vindkraften. Se https://reo.dk/wp-content/uploads/Danish-and-European-Energy-2018.pdf side 111.

PS. Jeg siger ikke, at kuldioxidhypotesen er løgn. Jeg efterlyser kun et praktisk eksperiment, der bekræfter den.

158
29. september 2019 kl. 16:47

Jeg er snarere oppgitt over at du kan ha et slikt syn på en opplagt sak.

Ketill.

For mig at se er Søren kørt fast i den samme rille, som han gjorde for 30 - 40 år siden. Dengang kunne vi have valgt akraft, da vi jo ikke havde forudset den yderst positive udvikling for VE, herunder specielt vind. Siden da er akraft blevet væsentligt dyrere og VE koster i dag kun en brøkdel af datidens pris. VE ligger i dag under halv pris af akraft på elsalgsprisen.

156
29. september 2019 kl. 16:24

Derfor kan man med meget stor nøjagtighed antage at atmosfærens vandindhold følger direkte af temperatur og tryk i real-tid.

Det er sikkert rigtigt selvom jeg ikke har set at det totale vandindhold i atmosfæren er ændret så meget. Forstået som hvor meget vand det kunne give hvis det altsammen regnede ned. Jeg har set tal på 25mm svarende til et indhold på 2500ppm målt i vægt. I betragtning af at vanddamp er den væsentligste klimagas, så har jeg ikke set et udtryk for forcingen versus indholdet. Måske jeg blot ikke har fundet det, men det burde da være væsentligt, når vanddamp skulle forstærke effekten fra CO2 med 2 til 3 gange. Da vanddamp ikke er velblandet må det være en opgave for klimamodeller at komme med et bud ud fra det man ved om fordelingen. Den sidste joker er så vandampens følgesvend - skyer og nedbør. Nu kan i kalde det whatabout, men det er altså en stor spiller i klima og vejr.

155
29. september 2019 kl. 13:37

Jeg undrer mig over Ketil Jacobsens hadske tone. Og konkluderer, at sådan taler en mand, der ikke tåler spørgsmål, fordi han tvivler.

Min tone var ikke ment å være hatsk, knapt nok ironisk eller sarkastisk. Jeg er snarere oppgitt over at du kan ha et slikt syn på en opplagt sak. Og tanken på at all verdens eksperimenter ikke vil være tilstrekkelige til å overbevise deg, gjør meg nedstemt. På den annen side tror jeg at verden i løpet av et par tiår kan gjøre mye for å slutte med CO2-utslipp, og ikke bare det, det er allerede lønnsomt å gå over til fornybar erergi (mest sol og vind i dag) og elektrifiserte transportmidler vil etter hvert ikke være dyrere og samtidig bruke en brøkdel av energien (elbiler bruker ca en tredjedel, strøm gir 3-4 ganger mer varme ut enn energi inn (varmepumper) etc).

Fordelen med vitenskapsnektere er at de setter i gang diskusjoner som gjør at vi andre må skjepe oss og søke dypere kunnskap om et utall temaer. Så helt unyttige er dere ikke! På den annen side kastes det bort masse energi som i stedet kunne ha blitt brukt til å utvikle ny kunnskap.

154
29. september 2019 kl. 10:56

For det første har den nuværende regering faktisk foreslået at forøge bevillingerne til forskning.

Så er det spørgsmålet om regeringen kan droppe sin berøringsangst overfor det der virkelig kan komme til at gøre en forskel fremover, der har været skrevet en del her på stedet om et par forskergrupper der arbejder med noget interessant, men de har haft mere end svært ved at opnå de bevilgende instansers bevågenhed. Alligevel må man håbe at deres og andre små gruppers indsats og entusiasme ikke er spildt selvom bla Danmark for tiden ikke er med i det internationale udviklingssamarbejde (Generation IV International Forum).

153
29. september 2019 kl. 10:50

Hvis en dyne med en vis mængde andedun er så varm, mon en dyne med 33% flere dun mon ikke er det varmere?

Selv om jeg godt forstår analogien så kan jeg ikke dy mig for at nævne, at hvis du bliver ved med at fylde andedun i din dyne, så er den til sidst så kompakt at der ikke er plads til luft. Og så isolerer den altså dårligere...

Sådan fungerer det til gengæld ikke med CO2. Når en vis mængde CO2 gør planeten varmere, så burde det slet ikke være nødvendigt med en analogi for at forstå at endnu mere CO2 vil gøre jorden endnu varmere.

152
29. september 2019 kl. 09:55

Drømmen om at vi hjælper andre med vores fantastiske teknologi strander nogenlunder der hvor regeringen ikke synes at forskning er vigtig men også er troen på at Danmark kan blive førende ret ilusorisk, vi er kun et stort land i vores egne øjne.

For det første har den nuværende regering faktisk foreslået at forøge bevillingerne til forskning. Det andet vedr betydningen så forudsætter din tilgang at ingen andre lande gør noget. Det et dom bekendt ikke tilfældet. Den danske eksport af energiteknologi inkl tjenesteydelser ligger på ca. 85 Mia kr pr år.
Enig i at vi kan tjene penge på grøn omstilling. Og absolut bør gøre det.

151
29. september 2019 kl. 09:42

LIdt underligt at næsten ingen refererer til IPCC, de er faktisk ret grundige. det eneste jeg kan finde som er lidt kritisabelt er deres usikkerheds beregninger. Det er tydeligvis alles kamp mod alle. (der er et udemærket IPCC doc som forklarer hvordan) Hvis jeg skal være rigitg fræk så ville jeg kalde nogle af metoderne " physics by democracy" men man skal ikke glemme at det er virkelig det bedste vi har. Bedre bliver det ikke på trods af alle mulige indvendinger fra amatører og hackere.

Nogle foreslår at vi skulle komme videre og diskutere hvordan vi kunne hjælpe med problemet. Det strander nogenlunde der hvor det hedder atomkraft. For Danmark er det totalt uden indflydelse på klimaet hvad vi gør, Det har derimod indflydelse på vores økonomi. Vi skal naturligvis opfylde vores globale forpligtigelser men de som sidder i regeringen er vist motiveret af at deres "feel-good" ensym skal maximeres ligegyldigt hvad. Drømmen om at vi hjælper andre med vores fantastiske teknologi strander nogenlunder der hvor regeringen ikke synes at forskning er vigtig men også er troen på at Danmark kan blive førende ret ilusorisk, vi er kun et stort land i vores egne øjne.

150
29. september 2019 kl. 09:18

Der hvor jeg er skeptisk er når særligt vanddamp bliver koblet til at afhænge af CO2. Vand, vanddamp, skyer og nedbør har en mange gange større effekt på temperatur og særligt vejr end CO2, og koblingen mellem global temperatur og vandkredsløbet er dårligt forstået

CO2s indflydelse sammen med vanddamp er grundigt undersøgt, det er skyerne som er lidt problematiske. Skyers indflydelse afhænger af om de befinder sig højt oppe eller lavt nede og det har man ikke en god model for. CO2 absorberer i øvrigt kun i et relativet smalt bånd omkring 15 Micrometer ( der er andre bånd men man skal tage hensyn den temperatur hvor strålingen udsendes så de har ikke stor indflydelse) så de beregninger hvor man omsætter energi fra kul/olie/gas til en temperatur duer ikke uden at tage hensyn til dette.

149
29. september 2019 kl. 01:02

Kristian P. Larsen anbefaler 29 forelæsninger, for at forstå kuldioxidhypotesen. Jeg efterlyser i al enkelhed en formel, der kan anvendes til at beregne virkningen af kuldioxidkoncentrationen.

De fleste af kuldioxidhypotesens fortalere har iøvrigt mistet enhver troværdighed ved at være modstandere af de eneste virkemidler mod forøget kuldioxidkoncentration:

  1. Kernekraft
  2. Reduktion af befolkningstilvæksten.
  3. At vind og sol ikke synes at kunne være løsningen illustreres af at Tyskland i 2018 udviklede 1840 kg kuldioxid per forbrugt kWår, medens Frankrig lå på 1140 kg kuldioid per forbrugt kWår.

Se https://reo.dk/wp-content/uploads/Danish-and-European-Energy-2018.pdf side 98.

Tyskland har som bekendt installeret en vind og sol kapacitet, der tilsammen er ca. dobbelt så stor som det gennemsnitlige elforbrug! Og falder alligevel ynkeligt igennem, mht. til udviklet kuldioxid.