Klimaråd til regeringen: Hæv målet til 55 pct. sol og vind i 2030
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klimaråd til regeringen: Hæv målet til 55 pct. sol og vind i 2030

Illustration: Bigstock/Alberto SevenOnSeven

Politikerne bør hæve ambitionen for en ny energiaftale fra et mål om 50 pct. vedvarende energi i energiforsyningen til 55 pct. i 2030.

Det er hovedanbefalingen fra Klimarådet, et rådgivende ekspert-organ etableret som del af en klimalov vedtaget i Folketinget i 2014.

»Vores beregninger viser, at det er et fornuftigt niveau, når man tager 2050-målet i betragtning,« sagde Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, ved præsenationen af rådets rapport tirsdag.

Rådet har denne gang kigget på spørgsmålet om udbygning med vedvarende energi i relation til de fremtidige forhandlinger om et nyt energiforlig.

Regeringens 50 procent-mål i 2030 markerer ikke en lineær udvikling, konkluderer Klimarådet. (Kilde: Klimarådet) Illustration: Klimarådet

Men klimarådets formand gjorde meget ud af, at det også er vigtigt at arbejde med efterspørgslen på energi, men at det ikke er den aktuelle rapports fokus.

50 pct. sikrer ikke 2050-mål

Omkring farten på udbygningen har rådet kigget frem til 2050-målet og slår fast, at 50 pct. grøn energi i 2030 ikke markerer en ret udvikling frem mod målet.

Men formanden påpegede, at det på den anden side heller ikke nødvendigvis er fornuftigst blot at følge linjen, idet billiggørelse af vedvarende energi i fremtiden kan give nogle fordele ved at vente. Mod at vente taler det faktum, at en hurtig omstilling til sidst bliver dyrere.

Rådets beregninger viser her, at ekstra 5 procentpoint relativt billigt kan nås ved en yderligere omstilling af el- og varmesektoren til grøn energi.

»Derfor er vores anbefaling, at man hæver målet til 55 pct.,« sagde Peter Birch Sørensen.

Både 50 pct og 55 pct. vedvarende energi i energiforsyningen vil dog kræve, at udbygningen med vedvarende energi speedes kraftigt op.

525 MW i stedet for 300 MW

Et mål om 55 pct. vil ifølge rådets beregninger kræve, at udbygningen mellem 2020 og 2030 øges til cirka 525 MW mod de knap 300 MW, som der er udbygget med i perioden 2000-2016.

I Klimarådets verden er det nødvendigt at sikre denne udbygning via en form for støtteordning et antal år endnu, og man har derfor kigget på, hvordan det skal ske.

Målet om 55 pct. vedvarende energi kræver kraftig udbygning frem mod 2030 - og endnu mere frem mod 2050. (Kilde: Klimarådet) Illustration: Klilmarådet

Herunder om det er realistisk at lade teknologierne konkurrere med hinanden:

»Vi mener, at det er fint at lade teknologierne konkurrere, når der er usikkerhed om, hvilke der er billigst - som for eksempel solceller og landvindmøller. Men ikke at det er hensigtdnæssigt at lade havvind indgå i konkurrencen,« sagde Peter Birch Sørensen.

Han tilføjede, at udbud af havvindmølleparker er nemmere at styre - og derfor egner sig bedre til at sikre, at man kommer i mål med sin udbygning.

Ny støttemodel med fordele

Endelig tog Klimarådet fat i den lidt nørdede diskussion om, hvorvidt man bedst støtter udbygning med sol og vind - med et fast pristillæg eller en fast afregningspris.

Første model lægger usikkerheden ved fremtidens elprisudvikling over på investorerne, hvilket giver en dyrere udbygning - men opfordrer også til en mere jævn elproduktion til fordel for solcellerne.

Model to lægger usikkerheden over på staten og giver til gengæld flere MW for pengene i indkøb, men uden at det tilskynder til jævn produktion.

Her har rådet udviklet en hybrid-model med en fast afregningspris, hvis størrelse reguleres årligt, således at producenterne stadig opmuntres til at udjævne produktionen, mens staten bærer den overordnede usikkerhed.

Det er rendyrket skrivebordarbejde at hæve et mål 13 år frem i tiden.
Påstanden er: "50 pct. sikrer ikke 2050-mål."
og videre: "Omkring farten på udbygningen har rådet kigget frem til 2050-målet og slår fast, at 50 pct. grøn energi i 2030 ikke markerer en ret udvikling frem mod målet."
Korrekt, - en realistisk ret linje rammer langt under 2050-målet!
Det er der to grunde til:
1. Dels kan 50 %-målet i 2030 næppe nås. Klimarådet har nemlig ikke indset, at vi allerede nu -
i kraftig blæst - producerer dobbelt så megen strøm, som vi kan bruge, og derfor eksporterer store mængder strøm, når det blæser...
- dels - og det er værre - er nødt til at importere halvdelen af strømforbruget, hver gang det ikke blæser. - Det er ca. 100 dage hvert år.
I el-forsyningen er vi med andre ord 100 % afhængige af vandkraft og kernekraft - især fra Norge og Sverige.
2. Dels er 100 % "grøn energi" i 2050-målet helt urealistisk! Altså HELT UREALISTISK !
Først når vi indset dette, kan vi lave realistiske delmål 10-20-30-33 år frem.
Et realistisk bud kan være, at 50% af energien kommerfra "grønne energier" i 2050, men det kræver, at vi også udnytter kernekraft i til elproduktion.
Og polemisk kan vi forslå, at Klimarådet får vindmøller og solceller til at levere energi hele året!!!- Så kan alle mål nås!

  • 6
  • 19

»Vores beregninger viser, at det er et fornuftigt niveau, når man tager 2050-målet i betragtning,"

Spørgsmålet er så, om man skal tage Anders Fogh Rasmussens snart 10 år gamle målsætning om et "fossilfrit Danmark i 2050" i betragtning.

Når man betænker, at 98,68 % af Verdens energiforbrug i 2016 (BP.s statistik) stadig ikke bestod af hverken vindkraft, solenergi, geotermi eller biomasse. Tilvæksten i effektforbruget var 154 GW i 2015 og 179 GW i 2017 mod en "grøn" effekt på ialt 185 GW og 211 GW.
Anderledes udtrykt, Verdens effektforbrug steg med 179 GW fra 2015 til 2016.
Den grønne effekt steg med 26 GW.

Verdens effektforbrug lå i 2016 på 17,5 TW, knap 1000 gange Danmarks på ca. 25 GW.

Samtidig er verdens befolkning i de sidste 25 år steget med en forbløffende konstans vokset med 80-85 millioner om året.
Så Verden når aldrig i mål med en grøn omstilling. Hvorfor skal vi da piske os med svøber og skorpioner for at nå dette mål?

  • 6
  • 18

Klimarådet bør kræve, at leverandørerne af vedvarende energi afleverer deres strøm til nettet, når der er brug for det, dvs har energioplagringskapacitet til, på årsbasis, at udjævne differensen mellem produceret og efterspurgt strøm!!!!!
Det vil selvfølgelig koste noget mere pr kWh, men det er så den pris støtten skal tage udgangspunkt i at gøre rentabel.

  • 6
  • 14