Klimaplaner kan holde global opvarmning under 3 grader

De planer, 146 lande har for reduktion i udledningen af drivhusgasser, vil holde den globale opvarmning under 3 grader ved afslutningen af dette århundrede, men ikke under 2 grader, som længe har været det erklærede mål.

Det viser en sammenregning fra sekretariat fra United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) i samarbejde med Det Internationale Energiagentur (IEA).

Beregningen omfatter indmeldinger til UNFCCC i form af såkaldte INDC’er (Intended National Determined Contributions), som beskriver de enkelte landes planer for at reducere udledningen af drivhusgasser i perioden frem til 2030.

Sammenregningen viser, at der vil ske en reduktion af udledningen af drivhusgasser pr. person på 8 pct. i 2025 og 9 pct. i 2030 i forhold til 1990. I forhold til 2010 vil reduktionen være på henholdsvis 4 pct. og 5 pct.

Christiana Figueres fra UNFCCC sagde på et pressemøde i Berlin i dag ved fremlæggelsen af rapporten, at det på klimatopmødet COP21 i Paris til december bliver opgaven at lave en aftale, hvor landene juridisk forpligter sig til at gennemføre deres lovede reduktioner.

»Lige så vigtigt er det dog, at aftalen i Paris også omfatter, hvad der skal ske på længere sigt,« sagde Christiana Figueres.

For det er vigtigt, at man stadig har fuld opmærksomhed på målet om en maksimal opvarmning på 2 grader ved udgangen af dette århundrede.

Statssekretær Jochen Flasbarth fra det tyske miljøministerium er sikker på, at der kommer en aftale i Paris.

»Vi følger nu en helt anden metode end i København 2009. Dengang søgte vi alle at finde en top-down-metode til at håndtere klimaproblemerne, nu er det en bottom-up-metode. Det fungerer langt bedre,« sagde han på pressemødet.

Christiana Figueres peger på tre andre faktorer, der er anderledes i dag end for seks år siden.

Der er sket store teknologiske fremskridt, så både vindenergi og ikke mindst solenergi er blevet meget billigere.

Omkring finansiering er der sket en markant ændring, så der nu er langt større risiko ved investeringer i fossile brændstoffer end i vedvarende energikilder.

Og endelig er der en meget større politisk vilje, da landene kan se, at det er i deres egen interesse at løse problemet.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De planer, 146 lande har for reduktion i udledningen af drivhusgasser, vil holde den globale opvarmning under 3 grader ved afslutningen af dette århundrede, men ikke under 2 grader, som længe har været det erklærede mål

 • hvorvidt målet nås eller ikke nås, må vel afhænge af, hvorledes 'base line' temperaturen defineres!? Dét har vi til nu ikke hørt meget om...til da må der siges at være tale om 'salg af elastik i metermål'! :)

Christiana Figueres fra UNFCCC sagde på et pressemøde i Berlin i dag ved fremlæggelsen af rapporten, at det på klimatopmødet COP21 i Paris til december bliver opgaven at lave en aftale, hvor landene juridisk forpligter sig til at gennemføre deres lovede reduktioner

 • her Figueres' egentlige 'opgave', gengivet i egen formulering:

This is the first time in the history of mankind that we are setting ourselves the task of intentionally, within a defined period of time, to change the economic development model that has been reigning for at least 150 years, since the Industrial Revolution

Kilde:

http://news.investors.com/ibd-editorials/0...

 • 1
 • 10

This is the first time in the history of mankind that we are setting ourselves the task of intentionally, within a defined period of time, to change the economic development model that has been reigning for at least 150 years, since the Industrial Revolution

- det tyder iøvrigt på, at Putin (af alle!) har gennemskuet plottet:

Putin believes “there is no global warming, that this is a fraud to restrain the industrial development of several countries, including Russia,” Stanislav Belkovsky, a political analyst and Putin critic, told The New York Times...

Kilde:

http://dailycaller.com/2015/10/29/russias-...

 • 3
 • 13

Det er aldeles ufatteligt, at forstandige videnskabsfolk (er de måske) mener, at såfremt dette fiktive tal, 2 graders grænsen opnås, vil medføre at de klimaændringer vi i dag ser, pludselig vil forsvinde. Også når effekten af den nuværende udlednings effekt forsvinder. De 2 grader er ren hokus pokus. Det er et POLITISK tal, der ikke har bund i videnskabelige fakta. Ren flimmer. Verden vil snydes, men på den anden side, der er penge i skidtet. For rigtig mange i den grønne industri.

 • 2
 • 9

Flemming Ulbjerg. Det er et faktum, at der altid har været klimaændringer på Jorden gennem århundrede. Ja, sågar gennem milioner af år. Uden nogen form for menneskelig påvirkning af atmosfærens sammensætning. F.eks. hvem og hvad påvirkede klimaet i positiv retning i år 982, da vikingerne bosatte sig på Grønland, hvor de dyrkede korn, havde heste og får med derop? Søger man andre kilder end de der har deres udkomme af den grønne model. F.eks. hos prof. Ole Humlum,. der bl.a. har skrevet en oplysende bog med titlen; 'Det ustyrlige klima'.

 • 2
 • 10

lemming Ulbjerg. Det er et faktum, at der altid har været klimaændringer på Jorden gennem århundrede. Ja, sågar gennem milioner af år. Uden nogen form for menneskelig påvirkning af atmosfærens sammensætning

Lige præcist. Forskellen er som du helt rigtigt skriver at der nu også sker en påvirkning af menneskeskabt aktivitet. Og det givet os et valg. Vil vi begrænse skaderne af den aktivitet. Eller lade stå til ?

 • 11
 • 3

Det er aldeles ufatteligt, at forstandige videnskabsfolk (er de måske) mener, at såfremt dette fiktive tal, 2 graders grænsen opnås, vil medføre at de klimaændringer vi i dag ser, pludselig vil forsvinde.

Kunne du eventuelt komme med en henvisning til nogle forskere der har påstået det ?

2-graders målet er i stort omfang politisk valgt og langt over hvad de fleste forskere mener er sundt for vores civilization.

 • 12
 • 0

Ja, når man ikke kan leve op til målsætningen på 2 gr., som måske endda er alt for høj, så lad os bare hæve overliggeren og sige 3 grader i steder. Eller 5 grader, for at give os selv lidt mere råderum. Ingen grund til at være fedtede.

 • 7
 • 0

Det er et faktum, at der altid har været klimaændringer på Jorden gennem århundrede. Ja, sågar gennem milioner af år.

Korrekt.

Der er ingen tvivl om at vi har været heldige med vejret og klimaet de seneste par århundreder og vi har udnyttet det til at bygge den højest udviklede civilization på planeten indtil nu.

Men der er ingen af de naturlige "forcings" der forklarer hvad vi ser lige nu, det er selvskabt plage.

 • 10
 • 2

PHK, det kan du faktisk ikke vide. Det er der vist ingen der ved noget om. Men at ændringer i klima og dermed i levevilkår tidligere har ændret sig dramatisk hurtigt (i hvert fald i geologisk forstand), er der ingen tvivl om. Nu ser vi hvad der sker. Blot finder jeg det uansvarligt kun at se på disse famøse 2 grader, og ikke at se på hvordan vi (Jordens befolkning) kan afbøde de skader der vil ske, og sker.

 • 1
 • 8

Blot finder jeg det uansvarligt kun at se på disse famøse 2 grader, og ikke at se på hvordan vi (Jordens befolkning) kan afbøde de skader der vil ske, og sker.

Per. Resultatet af ovenstående må trods alt være at du vil skubbe en regning af ukendt størrelse videre til de næste generationer, fremfor at vi påtager os ansvaret. Som land kan vi ovenikøbet tjene en god skilling (herunder gennem en stor og stigende eksport af teknologi og viden indenfor området) ved aktivt at omstille til andre energiformer i dag. Også det er selvsagt et politisk valg.

 • 8
 • 2

Nu er det svært at holde tungen lige i munden! Enig med Per Dalgaard i, at de to grader delvis er politisk valgt, nemlig for at konkretise problemet overfor journalister og politikere, der ikke forstår det, hvis man sagde 1-3 grader! Men uenig i, at historiske temperatur-svingninger modbeviser de nuværende menneskeskabte ændringer. - Det er jo ren fysik, der begrunder fænomenet. Og med hensyn til den danske CO2-reduktion, så skrev en debattør: "I øvrigt tak til de Konservative for at fastholde det tidligere vedtagne danske mål om 40% reduktion, i stedet for 37%". Set lidt mere nøgternt, så er de 37 eller 40% lige så "fiktive tal", som de famøse to grader. Mindst 10 % (af de 37) skyldes ikke danske forbedringer, men 1. den voldsomme vækst siden 1090 i importen af varer fra udlandet, især Kina. 2. Udflytning af energitunge virksomheder til udlandet.. og 3. at varer produceret i udlandet i snit udleder mere CO2, end hvis de blev produceret i Dannark. Så hvis vi når bare 25-28% reel CO2-reduktion (set globalt) før 2020, så kan vi klappe i hænderne. Jeg tror nemlig, at klimaet er ligeglad med, om CO2 kommer fra Danmark eller Kina.

 • 5
 • 2

Så først nu Per Dalgaards råd om thorium! Enig, men vi skal passe på, at vi ikke råber så højt om thorium, at vi glemmer, at det tidligst kan batte noget om 20-25-30 år. Og derfor må det ikke stå i vejen for udnyttelse af konventionel kernekraft. Jeg husker f.eks. at Anker Jørgensen engang sagde, at vi skulle nedprioritere kernekraft og vente på fusionsenergi, der var meget bedre!!! - En ægte politisk udtalelse!

 • 4
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten