Klimaministerium hjælper ikke klimaet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klimaministerium hjælper ikke klimaet

Et klimaministerium er et misforstået forsøg på at løse de enorme klimaudfordringer og bremse den globale opvarmning. Sådan lød budskabet fra tre tidligere topembedsmænd i Ingeniøren for to uger. Alligevel har regeringen i dag netop oprettet et nyt Klima- og energiministerium.

»Det betyder, at regeringen går glip af de klare gevinster, der ville have været ved at samle områderne miljø, trafik, energi, byggeri og klima under samme ministerium. Tværtimod er det ikke speciel fordelagtigt at fjerne klima-ministeriet fra transportområdet, som jo også betyder rigtig meget for klimaindsatsen,« siger Lars Goldschmidt, administrerende direktør i Foreningen af rådgivende Ingeniører og tidl. direktør for Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Sammen med de to tidligere departementschefer Leo Larsen og Jørgen Rosted, fremlagde Lars Goldschmidt for i Ingeniøren et forslag om at oprette færre og stærkere superministerier med superministre og viceministre. Et af superministerierne skulle være et infrastrukturministerium for energi, miljø, byggeri, trafik og klima.

I den forbindelse understregede Leo Larsen med en fortid som departementschef i netop Miljøministeriet, at ad-hoc-ministerier som et klimaministerium er et misforstået forsøg på at styrke et område

»Knopskydninger er kun med til at gøre regeringsapparatet tungere. Det handler om at skabe en langtidsholdbar ministeriestruktur, hvor det er muligt at samarbejde på tværs. Hvis man så vil sætte fokus på klima, må infrastrukturministeren udpege en viceministre for klima,« sagde Leo Larsen.

Regeringens nye Klima- og Energiministerium samler dele af Miljøministeriet og halvdelen f Transport- og Energiministeriet. Dermed ligger centrale områder for klimaindsatsen stadig fordelt i Miljøministeriet, Transportministeriet, Erhvervsministeriet (bolig og byggeri) og Landbrugsministeriet.

»Der venter en stor udfordring med at få de forskellige ministerier til at samarbejde, når det meget brede spektrum af relevante områder skal være med til at løse klimaopgaven,« siger Lars Goldschmidt.

Han ser dog også positive perspektiver i det nye ministerium:

»Klimaministeriet vil få en stærk international profil, og det er positivt. Der ligger en rigtig stor opgave i forhold til de internationale klimaforhandlinger de kommende år frem til klimatopmødet i København. På den måde er klimaministeriet med til at sætte fokus på en vigtig opgave. Så må de øvrige ministerier finde ud af at samarbejde om at løse problemerne herhjemme,« siger Lars Goldschmidt.

Det har i dag ikke lykkedes at få en kommentar fra Leo Larsen og Jørgen Rosted.

Det kan vel ses som parallel til den daværende udnævnelse af en 'Europaminister', som skulle fokusere forberedelserne til EU topmødet i København(?) - og meget mere (udover signalværdien) behøver der vel så heller ikke ligge i dén beslutning?
Det er da fint at samle 'klima' og 'energi' under én hat: Derved kan man føre en fornuftig energipolitik, der helt eller delvis kan 'markedsføres' som 'klimapolitik' - hvorefter alle klapper i deres små hænder! :)

  • 0
  • 0

Nu tør man jo næsten ikke nævne at man har læst Lomborg. Men det har jeg altså. Han har skrevet en hel bog om klima. Læs den. Og køl af!

Mon Connie Hedegård i øvrigt har læst Lomborg?

Der synes at være visse fællestræk mellem klimaministeriet og Erhard Jacobens gamle ministerium for økonomisk samordning.

  • 0
  • 0