Klimaminister tvinger kraftværkerne til at købe bæredygtige træpiller

Klimagevinsten ved at erstatte kul med træpiller, sådan som de danske kraftværker i stor stil er i gang med, afhænger helt af, hvilket træ der bliver brugt. Derfor opfordrer klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) de danske energiproducenter til at anvende bæredygtigt biobrændsel.

Forslaget er udlagt som en venlig opfordring til, at energiproducenterne indgår en frivillig aftale, men ministeren forsikrer samtidig branchens aktører om, at hvis ikke denne aftale bliver indgået, så vil regeringen vride armen rundt på branchen via lovgivning i stedet.

Læs også: Stort energitab ved at fremstille træpiller

»Hvis branchen ikke indgår en frivillig aftale, vil vi sikre bæredygtigheden gennem lovgivning. Biomasse har mange fordele som brændsel, men det er nødvendigt, at vi har høje standarder for, hvad det er for noget biomasse, vi bruger,« udtaler Rasmus Helveg Petersen i en pressemeddelelse.

Ifølge ministeren skal aftalen dække over alle kraftvarmeværker med en produktion på over 20 MW, hvilket ifølge pressemeddelelsen drejer sig om cirka 40 værker. Mindre værker må dog også gerne tilslutte sig.

Dermed indvarsler ministeren et stemningsskifte i forhold til sin forgænger, Martin Lidegaard (R). Han opfordrede også til en frivillig aftale, men havde ingen trusler om lovgivning i baghånden.

Læs også: Minister afviser at give fordele til klimavenlig træflis i ny brændeafgift

Kravet om at benytte bæredygtig biomasse kommer af, at regeringen har besluttet at skrotte forsyningssikkerhedsafgiften. En del af den var en skat på træpiller og brænde.

Læs også: Overraskende kovending: Regeringen vil skrotte skat på brænde og træpiller

Afgiften er en del af finansieringen i det store energiforlig fra 2012, og forhandlingerne om at erstatte den går trægt. De borgerlige partier har ikke villet acceptere regeringens alternativer, der blandt andet gik på at hæve bundskatten og sænke personfradraget.

Se Ingeniørens fokus om skiftet fra kul til træpiller

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når en minister går ud og siger at enten gør i det jeg vil have frivilligt ellers laver jeg en lov og tvinger jer så viser det en minister der er en tøsedreng og ikke tør at tage ansvar. Hvis ministeren havde bare lidt format så kom loven da bare, hvorfor tørre den af på branchen ved at kræve at de gør noget frivilligt, og hvordan kan man kræve noget frivilligt?

Igen viser politikerne at de ikke tør tage beslutninger og ikke har evenerne til at styre landet. Vi har brug for folk der tør tage ansvar og ikke løbe fra det.

  • 1
  • 0

Fordelen ved at gøre det på den måde, er at der ikke kommer et lovmæssigt bureaukrati med i ordningen, hvis den er "frivillig".

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten