Klimaminister: Glad for at kunne skåne landbrug mod CO2-krav
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klimaminister: Glad for at kunne skåne landbrug mod CO2-krav

Under en debat på årets Folkemøde fremhævede Lars Chr. Lilleholt, hvordan landbruget skal skånes mod kommende CO2-krav. Illustration: Liv Bjerg Lillevang

Dansk landbrug skal være konkurrencedygtigt uanset krav om reduktion af klimagasser. Det kan blandt andet løses ved køb af CO2-kvoter.

Det var budskabet fra landets energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt under en debat om ‘det klimavenlige landbrug’ på dette års Folkemøde. Det skete under diskussionen af, hvordan Danmark skal leve op til et EU-krav om en CO2-reduktion frem mod 2030, som endnu er til forhandling.

Læs også: Politikerne er uenige: Kan man have et klimavenligt landbrug uden markante omstruktureringer?

Kravet gælder den ikke-kvotebelagte sektor, ‘biler, bønder, boliger’, og lyder i det nuværende udkast på 39 procents reduktion i Danmark. Et mål som Danmark kan nærme sig ved at købe CO2-kvoter fra ETS-kvotesystemet og modregne optag af CO2 i skove og jord (LULUCF-kreditter), gennem såkaldte fleksibilitetsmekanismer. Det glæder energi-, forsynings- og klimaministeren:

»Som et land med en meget høj landbrugs- og fødevareproduktion har vi fået den her mulighed for fleksibilitet. Det er jeg meget tilfreds med,« sagde Lars Chr. Lilleholt til Ingeniøren efter debatten på Folkemødet.

Trods han ikke vil udtale sig direkte endnu, grundet de nuværende EU-forhandlinger, tyder ministerens øvrige udtalelser på, at de danske 2030-mål skal nås ved hjælp af fleksibiliteten for blandt andet at skåne landbruget.

Læs også: Landbrug og transport er store klima-syndere, men det kan ikke betale sig at omstille

Klimarådet fraråder køb af kvoter

Som det ser ud nu, vil Danmark kunne dække 4 procent af kravets 39 procent ved at modregne med LULUCF-kreditterne, mens køb af CO2-kvoter kan dække 2 procent.

Men vælger Danmark at trække på sidstnævnte vil det være stik mod Klimarådets seneste anbefalinger til regeringen i forbindelse med rapporten Omstilling frem mod 2030 - Byggeklodser til et samfund med lavere drivhusgasudledninger.

Læs også: Klimarådet: Sådan kan Danmark reducere drivhusgasserne

Her lyder det:

‘Danmark bør ikke benytte muligheden for at bruge af kvoter fra kvotesystemet til at opfylde målet i ikke-kvotesektoren, med mindre der inden udgangen af 2019, hvor beslutningen om brug af kvoter skal tages, gennemføres en reform af kvotesystemet, så det store kvoteoverskud nedbringes markant.’

Med formuleringens indvending om brugen af CO2-kvoter henviser Klimarådet til, at CO2-kvotesystemet på nuværende tidspunkt har så stort et overskud, at handel med kvoter ikke har en reel klimaeffekt.

Læs også: Klimaråd advarer regeringen: Destruktion af CO2-kvoter virker først om 80 år

Aktuelle forhandlinger i EU

Diskussionen om EU-kravene og brugen af kvoter og kreditter er højaktuel. I disse timer sidder Lars Chr. Lilleholt nemlig til møde i Rådet for Miljø med EU’s øvrige miljøministre. Her er ministrene i gang med de indledende drøftelser om netop 2030-kravene.

Det drejer sig dels om selve fordelingen mellem de enkelte landes reduktionskrav, men også om hvordan LULUCF-kreditterne skal kunne indregnes i landenes emissionsregnskaber. Altså begge dele noget, der kan have betydning for Danmarks kommende 2030-krav.

Ifølge Lars Chr. Lilleholt vil dagens møde i Rådet for Miljø dog ikke komme til at fastlægge den endelige aftale:

»Vi forventer ikke, at der bliver en politisk aftale mandag. Men der bliver en diskussion mellem landene om, hvordan den her opgave skal fordeles, sagde ministeren forinden dagens møde.«

Resultatet af dagens drøftelser blandt EU’s miljøministre vil blive præsenteret på en pressekonference kl. 16.30 i dag.

Vores regering er da total uduelig!

CO2 kvoter er fup og svindel, og hjælper kun nogen firmaer i at berige sig på miljøets bekostning.
Dansk landbrug kan blive verdensledende på miljø rigtig CO2 neutral landbrugsteknik, men det sker IKKE ved CO2 kvoter!

Stil stærke krav til landbruget, og bak det op med forskning og skatte lovgivning!
Gør Danmark rigtigt grønt, så resten af verden flokkes hertil for at se hvordan det gøres.

  • 32
  • 7

Et landbrug, som ikke er omstillingsparat også i forhold til betydelig mindre miljøbelastning, har ingen fremtid. Oplyste forbrugere vil i en tid med øget information via internet ikke betale den pris for unødigt miljøbelastende varer, som danske landmænd behøver.
Miljøfornægtere i landbrug og andre erhverv kan for en tid skjule sig bag spin, reklamekampagner og politiske forbindelser. Men i løbet af nogle år vil det købedygtige kundesegment ikke betale for produkter uden positivt miljøstempel.
Der er mange virkemidler til nedbringelse af miljøpåvirkningen, der kan tages i brug - også i landbruget.
Mulighederne for reduktioner i udledning af drivhusgasser er også store i bygninger og transport.
Det er politisk vilje, der mangler.

  • 27
  • 5

Og samtidig hører vi gang på gang, at regeringen er så grøn så grøn ;)
Det er vist længe siden, at vi har haft en så kreativ regering - hvad angår dens omgang med sandheden.
Mon de prøver at overgå Trump?

  • 21
  • 3