Klimamilliarder er genbrug

Ved begyndelsen af klimatopmødets dag 2 er der allerede lagt i kakkelovnen til en uundgåelig konflikt om ilandenes villighed til at betale for grønne energiteknologier og klimatilpasning i den fattige del af verden.

Et fortroligt EU-notat, som den britiske bistandsorganisation Oxfam er kommet i besiddelse af, viser nu, at en betydelig del af de penge, som EU vil tilbyde ulandene til teknologioverførsel og klimatilpasning, skal findes ved at skære i EU-landenes eksisterende ulandsbistand.

Dermed vil mange fattige lande i for eksempel Afrika og Asien langtfra få den økonomiske indsprøjtning, som stats- og regeringschefer over hele verden ellers har bebudet, skriver Berlingske Tidende.

Fremgangsmåden med at genbruge ulandsmidler som klimapenge kan reelt få en global klimaaftale til at falde til jorden. De afrikanske lande er nemlig blevet enige om et - indtil videre hemmeligt - pengekrav, som de ikke vil gå på kompromis med, og forhandlingsdelegationen fra Mali bekræfter, at en aftale uden nye ekstra midler er uacceptabel.

»Alle os fra Afrika og Kina mener, at en aftale skal indeholde nye ekstra midler - ikke bare genbrug af gamle penge,« siger Baubecar Sidiki Dembélé, direktør i Malis miljøagentur til Berlingske Tidende.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Åbenlyst rigtigt. Beskær ulandsstøtten og kald pengene noget andet. Sålænge der hersker en pæn portion tvivl om CO2 nu også er synderen og 3. verdens lande som Indien og Kina selv finder på smarte måder at omgå en reduktion på, så er det oplagt at vi gør det samme. Desværre gælder det nok ikke Danmark. Vi vil formentlig både betale det ene og det andet, medens veje, jernbaner og sundhedsvæsen forfalder.

  • 0
  • 0

der er altså ikke nogen "god portion tvivl" om CO2s opvarmene effekt på klimaet og det er ligeledes ingen tvivl om at mennesket står for en betydenlig del af problemet. hvertfald ikke blandt de 4000+ klima forskere der faktisk er uddannet og har viden inden for faget. tvivlen er helt på din side.

  • 0
  • 0

Der er så ganske åbenbart folk der har det som de tre aber – ikke se; ikke-høre og ikke-tale ondt. Uanset alle argumenter, skyer de fakta eller er alle de artikler der har været her på Ingeniøren og andre steder løgn? De industrialiserede lande har siden slavehandlens dage groft udnyttet ulandene. Vi har svinet og eksporteret svineriet til ulande. Vi har ødelagt klimaet globalt. Vi skylder ulandene at være med til at råde bod på uretfærdigheden. Dokumentation? Prøv dog at følge lidt med. Måske er jeg for nærtagende, men jeg har været mange af de steder det går galt, i Asien, Caribien og Arktisk og selv talt med folk der. Dem jeg har talt med har umådeligt svært ved at finde optimismen frem. Hvorfor svinder isen ved nordpolen? Hvorfor svinder gletsjer næsten overalt på jorden? Hvorfor er vejret uregerlig som en El Niño der bare bliver ved? Storm P sagde: ”Alle taler om vejret, ingen gør noget ved det.” i dag burde det hedde: ”Alle taler om vejret, alle gør noget ved det.” og det er vel at mærke ikke noget godt vi gør.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten