Klimakrisen har sikret stigende vandstande og temperaturer verden over, i Danmark dør flere tusinde mennesker for tidligt på grund af luftforurening, målinger finder for mange sprøjtemidler i grundvandet, og 2.000 plante- og dyrearter er i fare for at forsvinde.
Sådan udpensler Socialdemokratiet de klima- og miljøudfordringer, vi står overfor, i en ny et-årsplan, som partiet præsenterer i dag. »Det er dybt alvorligt og kræver handling nu,« skriver partiet, som vil igangsætte 13 projekter inden for ét år, hvis de overtager regeringsmagten efter Folketingsvalget i næste uge.
Greenpeace har allerede kommenteret det nye udspil i en pressemeddelelse. Klimapolitisk leder Jens Mattias Clausen kalder det »glædeligt, at Socialdemokratiet nu lover at hæve ambitionerne med det samme, hvis de vinder regeringsmagten.«
Det er dog ikke helt nok på alle områder, mener han, og peger specifikt på Socialdemokratiets forslag om en klimalov, der skal sikre en 60 pct. reduktion af drivhusgasudledningen i 2030 i forhold til 1990.
»Vi skal højere op, hvis Danmark skal leve op til vores internationale forpligtelser. Et vigtigt nøk mere op til 70 procent reduktioner i 2030 vil være afgørende, når der efter valget skal forhandles med andre partier om et fælles, grønt grundlag,« udtaler han ifølge pressemeddelelsen.
Socialdemokratiet skriver selv, at de med et-årsplanen vil »sætte tempo på den grønne omstilling.«
13 initiativer
Se her, hvilke projekter Socialdemokratiet lover at sætte i gang inden det første år af en ny regeringsperiode, hvis partiet overtager regeringsmagten efter Folketingsvalget.
Grøn tillægsaftale til energiforliget: Biler, vindmøller og energieffektive bygninger
I juni 2018 indgik VLAK-regeringen og Folketingets øvrige partier en aftale om et energiforlig, der blandt andet sikrer tre nye havvindmølleparker inden 2030. Socialdemokratiet vil gerne indgå en tillægsaftale til energiforliget, så der kan blive bygget to ekstra havvindmølleparker, så Danmark får fem nye havvindmølleparker inden 2030.
Samtidig vil Socialdemokratiet blandt andet sætte en bindende mål om 500.000 grønne biler inden 2030, stoppe for salget af nye benzin- og dieselbiler i 2030, investere i ladestandere og sænke skatten på grønne firmabiler. Partiet vil også indføre krav om energibesparelser til offentlige bygninger.
Klimalov skal sætte bindende mål for hurtigere omstilling
Socialdemokratiet vil have en klimalov, der skal sikre, at udledningen af drivhusgasser bliver reduceret med mindst 60 pct. i 2030 i forhold til 1990.
Landbruget skal udlede færre drivhusgasser
Partiet vil sammen med landbruget fastsætte et forpligtende mål, som får landbruget til at nedbringe udledningen af drivhusgasser i de kommende år. Målet skal være med til at sikre en reduktion på mindst 60 pct. af drivhusgasser i 2030 i forhold til 1990.
Sprøjteforbud på særlige naturarealer
Socialdemokratiet vil forbyde pesticider og gødning på de såkaldte §3-beskyttede naturarealer, som omfatter søer, moser, ferske enge, strandenge, heder, overdrev og vandløb.
Omfordeling af landbrugsarealet
Partiet vil indkalde til forhandlinger om en jordreform og prioriterer midler til sådan en reform. Tidligere på året fandt det umage par Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer sammen for at foreslå en jordreform.
Læs også: Landbrug og naturvenner vil skære 10 pct. af landbrugets CO2-udledning
Økologisk landbrugsareal skal fordobles
Partiet vil fordoble det økologiske areal og danskernes forbrug økologi, ligesom de vil vi fordoble eksporten af økologiske fødevarer.
Mere urørt skov
Socialdemokratiet vil have 75.000 hektar urørt skov, 15 nye vilde naturparker, mere bynær skov. Partiet vil også etablere en national skovfond.
Bæredygtigt flybrændstof og europæisk flyafgift
Partiet vil indføre et krav om, at 15 pct. af brændstoffet i fly, der letter fra danske lufthavne, skal være bæredygtigt. Partiet skriver, at kravet skal indfases løbende og være frivilligt indtil 2025. Hvis flyselskaber vælger ikke at iblande bæredygtigt brændstof i deres flytanke, skal de i stedet betale kompensation for ikke at leve op til kravet. Det fremgår ikke af udspillet, hvornår flybrændstof anses som bæredygtigt.
Partiet vil også samarbejde med EU-lande som Sverige, Frankrig, Holland, Belgien og Luxembourg for at indføre en europæisk flyafgift.
Afgifter på plastik
Partiet for forhøje afgiften på bæreposer af plastik og indføre en såkaldt ressourceafgift på flaskevand af plastik.
Afgifter på skadelig kemi
Socialdemokratiet vil genindføre afgiften på skadelige stoffer som PVC, ftalater og PVC-folier.
Skærpede miljøzoner og miljøvenlige brændeovne
Partiet vil skærpe miljøzonerne og sikre mere miljøvenlige brændeovne. De vil også gøre noget for drikkevandet ved at forbyde brug af sprøjtemidler på offentlige arealer, brug af gødning i boringsnære beskyttelsesområder og gennemføre en evaluering af grænseværdien for nitrat i drikkevandet.
Mål for at mindske madspild
Partiet vil gå i dialog med branchen om at indføre mål for at mindske madspild i alle led fra producent til forbruger.
Fremtidsfond skal investere i grønne projekter
Partiet vil afsætte 20 mia. kr. til en fond, som på globalt plan skal investere i projekter, der eksempelvis kan udbrede mere vedvarende energi, lagre energi, skaffe adgang til rent vand og sikre en bæredygtig fødevareproduktion.
Kilde: Socialdemokratiets klima- og miljøudspil, “Danmark skal igen være en grøn stormagt.”
