Klimakommission: Tjen masser af basseører på energien

27. september 2010 kl. 09:514
Klimakommission: Tjen masser af basseører på energien
Illustration: Tom Ingvardsen.
Kommunerne skal fokusere mere på energiforbruget i bygninger og ved indkøb, opfordrer klimakommissionen, der offentliggør sin rapport i morgen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Landets økonomisk trængte kommuner kan hente mange penge, hvis de fokuserer langt mere på energiforbrug, både i bygninger og når de køber ind. Det er et af budskaberne fra regeringens klimakommission, hvis rapport bliver offentliggjort i morgen.

Mette Wier, direktør i Anvendt Kommunal forskning og medlem af klimakommissionen, har, ifølge Ingeniørens nyhedsbrev Teknologisk Indsigt // Energi og Klima i Kommunerne, afsløret lidt af rapportens indhold på Kommunalteknisk Chefforenings årskonference, der fandt sted torsdag.

Mette Wier mener, at kommunerne sikkert vil finde det besværligt at bruge tid og kræfter på disse ting.

»Men pointen er, at på længere sigt vil I blive glade for det, fordi der vil være masser af basseører at hente. Masser af guld på gaden, der venter på at blive samlet op,« lovede forskningsdirektøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et vigtigt budskab er, at kommunerne skal samordne deres indsats, siger hun:

»Det dur ikke, at landets 98 kommuner planlægger fremtidens klimaindsats i hver deres retning. Der er brug for nationale rammer og stærke tværgående enheder, der koordinerer indsatsen på tværs af kommunerne,« sagde hun ifølge nyhedsbrevet.

Mette Wier kom med flere ledetråde om, i hvilken retning fremtidens fokus skal rettes:

+Vindmøller: I fremtidens CO2-neutrale samfund indgår masser af vindmøller tilsat biomassefyrede kraftvarmeværker til at levere strømmen, når vinden tager sig en slapper.

  • Fjernvarme kommer fortsat til at spille en central rolle i varmeforsyningen: Først og fremmest i kraft af sin evne til at lagre vindenergien i det varme vand. I landdistrikterne bliver varmepumper essentielle i opvarmningen, mens olie- og gasfyret skal helt ud.

  • Energirenovering, fordi alle bygninger skal optimeres, når der alligevel finder renoveringer af bygningsmassen sted. Men skatteydernes penge er, ifølge Metter Wier, bedre tjent med at blive investeret i egne boliger, i stedet for, at det offentlige går forrest med, hvad hun kaldte "urentable energirenoveringer".

Læs hele historien:

Teknologisk Indsigt // Energi og Miljø i kommunerne er Ingeniørens nye specialnyhedsbrev, som er målrettet beslutningstagere i kommuner og andre offentlige institutioner samt deres rådgivere. Nyhedsbrevet udkom første gang tirsdag d. 3. august.
Få gratis prøveabonnement på nyhedsbrevet her

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
27. september 2010 kl. 15:45

Jeg sendte for snart 2 år siden materiale ud til 14 kommuner om de store muligheder der ligger i at udnytte den megen energi der forsvinder ud i havet med det 8 -10 grader varme vand fra renseanlæggene. Her er tale om gammel gennemprøvet teknik hvor energien via Varmepumper sendes ind i fjernvarmesystemet. F. eks får Oslo 25 % af fjernvarmen fra kloakkerne København kommune svarede meget positivt. Een kommune at det ville indgå i planlægningen. 5 kommuner kviterede for modtagelsen

Boe Jørgensen

3
27. september 2010 kl. 12:35

...helt oppe på beatet så'n rent sprogligt set!:

på længere sigt vil I blive glade for det, fordi der vil være masser af basseører at hente

...tilsat biomassefyrede kraftvarmeværker til at levere strømmen, når vinden tager sig en slapper

Så fatter vi det nok bedre - derude bag æ kakkelbord' ! :)

2
27. september 2010 kl. 12:00

Men er problemet ikke at kommunerne skal spare så hårdt, at der ikke er råd til at investere i besparelser?

(indirekte resultat af regeringens politik om at spare sig ud af problemerne.. Jeg vil gætte på at man er tvunget til at spare så hårdt (på det forebyggende), at det koster endnu mere på lang sigt og til brandslukning...))

Eller vil man igen igen tage pengene fra børnene, som i forvejen nok er dem, der har bidraget mest til nedskæringerne...

1
27. september 2010 kl. 11:11

Det er en spændende artikel. Mange kommuner har allerede fokus på energioptimering. For eksempel har Hvidovre kommune udskiftet alle ineffektive lyskilder på deres bibliotek til LED-baserede produkter. Det gav dem en besparelse på mere end 90 % eller 13.241 kWh (kr. 18.538). Der er skrevet en case om projektet på følgende link (https://www.ledsection.dk/index.php?page=downloads)