Klimakommission: Kommuner må ikke klimaplanlægge i hver deres retning
Mette Wier, direktør for AKF, Anvendt Kommunal Forskning, og medlem af regeringens klimakommission, der i morgen, tirsdag, præsenterer sin med længsel ventede rapport, løftede sidste uge sløret for nogle af kommissionens anbefalinger.
"Det dur ikke, at landets 98 kommuner planlægger fremtidens klimaindsats i hver deres retning. Der er brug for nationale rammer og stærke tværgående enheder, der koordinerer indsatsen på tværs af kommunerne," annoncerede hun torsdag fra talerstolen på KTC's årsmødekonference i Den Sorte Diamant i København.
Emnet for indlægget på konferencen var kommunernes rolle i realiseringen af FN's klimastrategi, og selv om hun flere undskyldte sig med, at hun desværre ikke kunne røbe rapportens endelige anbefalinger, gav Mette Wier ledetråde om, i hvilken retning fremtidens fokus skal rettes.
Der er stort behov for strategisk kommunal planlægning, hvis fjernvarme skal erstatte naturgas som opvarmningskilde i danskernes boliger. Det kræver en klar ansvarsfordeling mellem stat og kommune, understregede hun - uden dog at røbe, hvilke opgaver der skal løses af hvem.
Af andre hovedingredienser i fremtidens CO2-neutrale samfund indgår masser af vindmøller tilsat biomassefyrede kraftvarmeværker til at levere strømmen, når vinden tager sig en slapper.
Fjernvarmen kommer fortsat til at spille en central rolle i varmeforsyningen: Først og fremmest i kraft af sin evne til at lagre vindenergien i det varme vand. I landdistrikterne bliver varmepumper essentielle i opvarmningen, mens olie- og gasfyret skal helt ud.
Energirenovering kommer vi heller ikke uden om. Alle bygninger skal optimeres, når der alligevel finder renoveringer af bygningsmassen sted. I den sammenhæng var det interessant, at Mette Wier pointerede, at skatteydernes penge var bedre tjent med at blive investeret i egne bolig frem for, at det offentlige fik forrest med, hvad hun kaldte "urentable energirenoveringer".
Det blev også slået fast, at elektricitet fremover skal være den altdominerende energiform inden for transportsektoren.
Hvilken betydning kommer denne udvikling til at få for kommunerne?
Energi bliver dyrere - både den fossile og den vedvarende. Det betyder, at kommunerne skal have mere fokus på energiforbruget i bygninger samt i forbindelse med offentlige indkøb.
"Nu tænker I sikkert 'ej hvor besværligt, skal vi nu også til at bruge tid og kræfter på det'. Men pointen er, at på længere sigt vil I blive glade for det, fordi der kommer til at være masser af basseører at hente. Masser af guld på gaden, som venter på at blive samlet op," lovede forskningsdirektøren.
