Klimaforskere: Værre opvarmning end nogen simulation kan spå
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klimaforskere: Værre opvarmning end nogen simulation kan spå

Det ser værre ud end nogensinde. Den globale opvarmning stiger endnu hurtigere end hidtil antaget - og det sætter gang i endnu flere og endnu hurtigere onde spiraler af CO2-udledende mekanismer.

Den triste melding kom frem på det årlige møde for Den Amerikanske Sammenslutning For Videnskabens Fremme (American Association for the Advancement of Science) i Chicago, skriver The Washington Post.

Ifølge chefen for Foreningen Af Bekymrede Forskeres Klimaprogram, Peter Frumhoff, er det vigtigere at forhindre skovning i de tropiske egne end på de nordlige breddegrader, fordi regnskovene binder mere kuldioxid end de mere sparsomme nordlige skove. Og at skovningen på de nordlige breddegrader faktisk har den fordel, at større områder ender med at blive dækket af varmereflekterende sne.

Det ser værre ud for klimaet, end nogen simulation hidtil har kunnet vise, lyder det fra forskere ved stormøde i Chicago.

Derfor er det vigtigt, at regeringerne sikrer, at regnskovene ikke bliver fældet, når man vælger at promovere biobrændstof. Det vil nemlig svare til at sikre sit hus mod vind og vejr og samtidig lade døre og vinduer stå på vid gab, fortæller Peter Frumhoff.

Ingen simulationer kan forudsige fremtidigt klima

Et andet af de vigtige emner, der blev diskuteret, var, at de højere globale temperaturer begynder at smelte permafrosten på Arktis, hvilket kan frigøre milliarder af ton kuldioxid og methan til atmosfæren.
Permafrosten binder en billion (1.000.000.000.000) ton kuldioxid og så meget som 10 procent af dette kan blive frigjort dette århundrede. Hertil kommer methanen, der er et 25 gange mere potent drivhusgasmiddel end kuldioxid.

»Dybest set står vi nu med et fremtidigt klima, som går ud over alt, hvad vi hidtil seriøst har kunnet forudsige i klimamodel-simulationer,« siger Christopher Field, der har stiftet Carnegieinstitutionens afdeling for Global Økologi ved Standford Universitetet.

Problemet er nemlig også, at de landlige og marine økosystemer ikke kan absorbere så meget kuldioxid som hidtil antaget, fortsætter Christopher Field.

Have kan ikke længere absorbere meget kuldioxid

For havenes vedkommende er det de kraftige vinde som følge af klimaændringerne, der kan blotte dybere lag af havene, som absorberer kuldioxiden. Men disse lag har allerede absorberet meget kuldioxid, og kan ikke optage så meget som tidligere.

På land havde man forventet, at de stigende mængder af kuldioxid i atmosfæren ville øge plantevæksten, så mere kul ville blive bundet i planterne og på den måde mindske drivhuseffekten. Men da sneen smelter hurtigere på land og isen trækker sig tilbage ved polerne dækkes større og større landområder med vegetation og det absorberer langt mere af solens varme end det sne- og isdækkede terræn.

Til dette skal man så lægge det øgede antal skovbrande, som den man senest har set i Australien, der frigiver omkring en tredjedel af den mængde kuldioxid, der kommer fra at brænde fossile brændstoffer.

Disse skovbrande bliver der også flere af i takt med, at de øgede globale temperaturer fører til flere billeepidemier og mere tørke - selv i de tropiske egne, der ellers hidtil er sluppet.

Ifølge Christopher Field kommer den næste vurdering af klodens klimatendenser i 2014, og den vil for første gang indeholde forslag til politisk handling.

Kommentarer (155)

Er det et nyt dansk ord, som er smuttet for mig? Altså i betydningen skovbrand? Jeg ved godt hvad brænde fra skoven er, men her i Ingeniøren bruges ordet skovbrænde hele tiden om brand i en skov. Der dukker adskillige artikler op, hvis man søger på ordet skovbrænde.

  • 0
  • 0

>>Ingen nuværende klimamodel-simulationer kan spå om fremtidens klima<<

Når da disse forskere kan spå om fremtidens klima, da må det jo betyde, at klimamodelteknologien er så dårlig, at - bekymrede og dermed dybt engagerede -forskeres 'hovedregning' er det bedste værktøj til at forudse fremtidens klima.

Jeg har længe været så forvirret med hensyn til principper og prognosemetoder for fremtidens klima, at min usikkerhed bare bliver større og større. (Min sikkerhed på, at kun ignoranter er sikre, bliver derimod større og større)

Disse prognoser spår altså - samtidigt som de gør alle tidligere spådomme værdiløse - at temperaturstigninger bliver større end selv James Hansen forudsiger (en følsomhed, der i alle fald vil hæve temperarturen 7-8 grader, før vi får stoppet det).

Det bliver i sandhed interessant at se, hvilke anbefalinger til politiske tiltag, de vil komme med i 2014?

For mig ser det ud til, at vi bare må forberede os på at udnytte alle de positive sider:

  • Det kæmpestore subarktiske nåleskovsbælte vil blive egnet til korndyrkning, hvilket vil mangedoble fødegrundlaget for jordens befolkning.

  • Fremtidige istider - der ellers med sikkerhed ville indfinde sig indenfor de næste få tusinde år - vil udeblive.

Så må vi i stedet for belave os på, at havet stiger 2-3 cm om året, samt at en del subtropiske områder vil blive til ørkener.
Samlet vil det være en fordel, men det vil betyde, at kun lande med en god og stabil økonomi og samfundsorden vil kunne afværge ulemperne og udnytte fordelene.

Alt i alt må det betyde, at Lomborgs løsning faktisk bliver den eneste løsning, der er brugbar:
Bekæmp fattigdom og sygdom i ulande, så de kan få gang i økonomien og bygge diger i de lavtliggende vigtige landbrugsområder, som Holland har gjort det, og så de - som ørkenstaterne og bystaterne - ikke har nogen økonomiske problemer med at købe deres mad i de tempererede bælters 'kornkamre'.

Den mest negative konsekvens af denne spådom kan let blive, at motivet for at bygge kk-værker for at udfase fossilt brændsel forsvinder.
Fossilt brændsel vil der ikke blive mere af, og det udtømmes hurtigere pga. den øgede økonomiske vækst, denne udvikling vil bevirke.

Mvh Peder Wirstad

  • 0
  • 0

Peder Wirstad:

For mig ser det ud til, at vi bare må forberede os på at udnytte alle de positive sider:

  • Det kæmpestore subarktiske nåleskovsbælte vil blive egnet til korndyrkning, hvilket vil mangedoble fødegrundlaget for jordens befolkning.

Jamen, lad os da se at få fældet noget mere urskov!
- Dét skal jo nok hjælpe. [Sarcasm off]

  • 0
  • 0