Klimaforskere: Upålidelige klimatal kan få Parisaftalen til at kollapse
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klimaforskere: Upålidelige klimatal kan få Parisaftalen til at kollapse

Illustration: Kelly Sikkema on Unsplash

Upålidelige og mangelfulde tal for udledning af klimagasser kan vise sig at blive en langt større trussel mod opfyldelsen af FN’s klimaaftale fra Paris, end at USA vil trække sig fra aftalen.

Det fortæller forskere til BBC-programmet Counting Carbon, der har undersøgt, hvordan verdens lande selv opgør deres udledning af drivhusgasser, der driver den globale opvarmning, og sammenlignet tallene med opgørelser, som luftovervågningsstationer har målt.

Eksperter vurderer, at tal fra f.eks. Indien og Kina er så usikre, at det reelle tal både kan være 100 procent højere eller lavere. Men også Italien bliver nævnt.

Uenighed om udledning

BBC’s research benytter tal fra to store forskergrupper i Schweiz og Storbritannien, der påpeger fejl og mangelfulde tal.

Læs også: Dyster klimaprognose: 1 procent chance for at holde global opvarmning på 1,5 grader

Det gælder blandt andet for Italiens rapportering af klimagassen HFC-23 (trifluoromethan), der er langt mere skadelig for jordkloden end CO2.

Forskerne mener, at en bestemt region i Italien udleder mellem 60-80 ton HFC-23 årligt, men den officielle oversigt siger under 10 ton og nok i omegnen af 2 til 3 ton.

Det italienske miljøagentur erkender, at der sker en udledning, men det mener, at den er langt lavere, siger Stefan Reimann fra High Altitude Research Station Jungfraujoch i De Schweiziske Alper.

Miljøagenturet forklarer samtidig til BBC, at den italienske opgørelsesmetode overholder FN’s regler, og at man ikke vil acceptere de schweiziske tal.

Kinas klimarapport fylder (bare) 30 sider

Klimaforskerne peger også på, at Kina stadig udleder mellem 10.000 og 20.000 ton af klimagassen carbontetrachlorid, selv om stoffet er forbudt. Kina selv opgør ikke længere udledningen af stoffet.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan vi bremse næste istid med CO2?

I den forbindelse nævner BBC også, at Kinas rapport over produktionen af klimagasser sidste gang fyldte 30 sider, mens Storbritanniens rapport var flere hundrede sider lang.

BBC-undersøgelsen viser også, at især udviklingslande tager højde for stor usikkerhed i deres tal, men usikkerhederne gælder også nogle af verdens største lande.

I et land som Indien er der en usikkerhedsmargin for methangas på 50 procent og 100 procent for dinitrogenoxid, og man ser lignende forbehold for udledningen af metangas i Rusland.

Forhandler om, hvordan udledning skal opgøres

I Parisaftalen forpligter alle landene sig til hvert andet år at fremlægge en opgørelse over drivhusgasudledningen.

Læs også: Ekstremt vejr kan koste 152.000 europæere livet årligt i 2100

Lige nu forhandler landene om, hvordan de skal opgøre udledningerne, så de både er retvisende og sammenlignelige, så landene også tydeligt kan se, hvor de skal sætte ind for at opfylde målet i Parisaftalen.

»Uden et godt datagrundlag kollapser Parisaftalen stort set. Det bliver bare en snakkefest uden meget fremskridt,« siger professor Glen Peters fra Centre for International Climate Research i Oslo til BBC.

Specielt i vores rige del af verden må den enkelte selv tage et ansvar for at handle mere bæredygtigt, hvis vi vil aflevere kloden i acceptabel tilstand til børnebørnene og andre. For som der står i artiklen, så er snakkefesten lige oppe over i de internationale forsamlinger. Vi kan selvfølgelig også bare lade stå til, som fx præsident Trump slår til lyd for.

  • 4
  • 3

En OPGAVE til de kloge Ingeniører :

Fyld et standard Badekar med KOLDT VAND

OpVarm Vandet i Badekarret ved at opvarme LUFTEN i standard badeværelset

Kan dette Projekt mon lykkes inden for Temperaturgrænser hvor mennesket kan overleve ?

Hvis Projektet lykkes har de kloge Ingeniører presteret det UMULIGE og samtidig bevist CO2 KlimaModellens sandsynlighed ...

Kommentarer modtages gerne

  • 2
  • 6

Det er nok desværre en sandhed vi må sluge, at mennesket som vi kender det er en virus. Vi formerer os indtil alle ressourcer er opslugt, hvorefter vi har dræbt værten.

Mennesket skal dog nok overleve klimaændringerne, men vores civilisation som vi kender den står for fald.

  • 10
  • 1