Klimaforskere: Upålidelige klimatal kan få Parisaftalen til at kollapse
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Klimaforskere: Upålidelige klimatal kan få Parisaftalen til at kollapse

Illustration: Kelly Sikkema on Unsplash

Upålidelige og mangelfulde tal for udledning af klimagasser kan vise sig at blive en langt større trussel mod opfyldelsen af FN’s klimaaftale fra Paris, end at USA vil trække sig fra aftalen.

Det fortæller forskere til BBC-programmet Counting Carbon, der har undersøgt, hvordan verdens lande selv opgør deres udledning af drivhusgasser, der driver den globale opvarmning, og sammenlignet tallene med opgørelser, som luftovervågningsstationer har målt.

Eksperter vurderer, at tal fra f.eks. Indien og Kina er så usikre, at det reelle tal både kan være 100 procent højere eller lavere. Men også Italien bliver nævnt.

Uenighed om udledning

BBC’s research benytter tal fra to store forskergrupper i Schweiz og Storbritannien, der påpeger fejl og mangelfulde tal.

Læs også: Dyster klimaprognose: 1 procent chance for at holde global opvarmning på 1,5 grader

Det gælder blandt andet for Italiens rapportering af klimagassen HFC-23 (trifluoromethan), der er langt mere skadelig for jordkloden end CO2.

Forskerne mener, at en bestemt region i Italien udleder mellem 60-80 ton HFC-23 årligt, men den officielle oversigt siger under 10 ton og nok i omegnen af 2 til 3 ton.

Det italienske miljøagentur erkender, at der sker en udledning, men det mener, at den er langt lavere, siger Stefan Reimann fra High Altitude Research Station Jungfraujoch i De Schweiziske Alper.

Miljøagenturet forklarer samtidig til BBC, at den italienske opgørelsesmetode overholder FN’s regler, og at man ikke vil acceptere de schweiziske tal.

Kinas klimarapport fylder (bare) 30 sider

Klimaforskerne peger også på, at Kina stadig udleder mellem 10.000 og 20.000 ton af klimagassen carbontetrachlorid, selv om stoffet er forbudt. Kina selv opgør ikke længere udledningen af stoffet.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan vi bremse næste istid med CO2?

I den forbindelse nævner BBC også, at Kinas rapport over produktionen af klimagasser sidste gang fyldte 30 sider, mens Storbritanniens rapport var flere hundrede sider lang.

BBC-undersøgelsen viser også, at især udviklingslande tager højde for stor usikkerhed i deres tal, men usikkerhederne gælder også nogle af verdens største lande.

I et land som Indien er der en usikkerhedsmargin for methangas på 50 procent og 100 procent for dinitrogenoxid, og man ser lignende forbehold for udledningen af metangas i Rusland.

Forhandler om, hvordan udledning skal opgøres

I Parisaftalen forpligter alle landene sig til hvert andet år at fremlægge en opgørelse over drivhusgasudledningen.

Læs også: Ekstremt vejr kan koste 152.000 europæere livet årligt i 2100

Lige nu forhandler landene om, hvordan de skal opgøre udledningerne, så de både er retvisende og sammenlignelige, så landene også tydeligt kan se, hvor de skal sætte ind for at opfylde målet i Parisaftalen.

»Uden et godt datagrundlag kollapser Parisaftalen stort set. Det bliver bare en snakkefest uden meget fremskridt,« siger professor Glen Peters fra Centre for International Climate Research i Oslo til BBC.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Specielt i vores rige del af verden må den enkelte selv tage et ansvar for at handle mere bæredygtigt, hvis vi vil aflevere kloden i acceptabel tilstand til børnebørnene og andre. For som der står i artiklen, så er snakkefesten lige oppe over i de internationale forsamlinger. Vi kan selvfølgelig også bare lade stå til, som fx præsident Trump slår til lyd for.

 • 4
 • 3

En OPGAVE til de kloge Ingeniører :

Fyld et standard Badekar med KOLDT VAND

OpVarm Vandet i Badekarret ved at opvarme LUFTEN i standard badeværelset

Kan dette Projekt mon lykkes inden for Temperaturgrænser hvor mennesket kan overleve ?

Hvis Projektet lykkes har de kloge Ingeniører presteret det UMULIGE og samtidig bevist CO2 KlimaModellens sandsynlighed ...

Kommentarer modtages gerne

 • 2
 • 6

Det er nok desværre en sandhed vi må sluge, at mennesket som vi kender det er en virus. Vi formerer os indtil alle ressourcer er opslugt, hvorefter vi har dræbt værten.

Mennesket skal dog nok overleve klimaændringerne, men vores civilisation som vi kender den står for fald.

 • 10
 • 1

"Eksperter vurder, at tal fra f.eks. Indien og Kina er så usikre, at det reelle tal både kan være 100 procent højere eller lavere." Hvor meget ekspert er man, når man kan vurdere at det reelle tal kan være 100 % lavere? Jeg tvivler på at Indien eller Kina ikke udleder klimagasser overhovedet. :-)

Mvh
Henrik

 • 3
 • 0

Jeg mener ikke der er belæg for at det får aftalen til at "kollapse" i betydningen at aftalen opgives.

Det er langt mere korrekt som det indikeres efterfølgende, at det muligvis betyder at selv hvis man følger Paris-aftalen til punkt og prikke, kan man stadig ikke holde opvarmningen under det aftalte mål.

Det er sådan set ikke noget nyt.

Stort set alle usikkerhederne i regnestykket er hælder til den forkerte side, fra drivhusgasopgørelsen over det allerede afsmeltede volumen is til antallet og omfanget af de tipping-points vi har og vil trigge.

På den måde har Paris-aftalen hele tiden lidt af Lomborgisme, (dvs. man lukker bevidst øjnene for den del af usikkerheden der modarbejder ens argument.)

 • 9
 • 4

En OPGAVE til de kloge Ingeniører :

Fyld et standard Badekar med KOLDT VAND

OpVarm Vandet i Badekarret ved at opvarme LUFTEN i standard badeværelset

Kan dette Projekt mon lykkes inden for Temperaturgrænser hvor mennesket kan overleve ?

Hvis Projektet lykkes har de kloge Ingeniører presteret det UMULIGE og samtidig bevist CO2 KlimaModellens sandsynlighed ...


Mener du dermed at du har præsterer det umulige, hvis du tager en kop 4 °C koldt vand ud af køleskabet, og stiller den på køkkenbordet, hvor lufttemperaturen er 20 °C, og vandet i flasken dermed, over tid, bliver opvarmet fra 4 °C til 20 °C ?

Eller mener du der gælder særlige fysiske regler for et vandfyldt badekar, som adskiller sig fra en kop vand ?

 • 7
 • 1

"Upålidelige og mangelfulde tal for udledning af klimagasser kan vise sig at blive en langt større trussel mod opfyldelsen af FN’s klimaaftale fra Paris, end at USA vil trække sig fra aftalen".

Hvis aftalen alene handler om CO2-udslip, så må man vist konstatere, at hele klimasagen falder sammen som et korthus.
Bortset fra, at klimaet afhænger af mange faktorer (hvoraf CO2 kun er en enkelt), så må man vist konstatere, at det hele ender med en gang snik, snak.
Ingen vil jo gøre noget ved CO2-problemet for alvor, idet der hvert år bliver ca. 50.000.000 flere mennesker på kloden, som gerne vil have mad, arbejde, bolig og helst et køretøj.
Forbruget af de fossile brændsler stiger og stiger imens vi snakker og snakker, klimasagen går ud på at komme med kommentarer til enkelte politikere og nogle stupiditeter om Lomborg, der faktisk har været fuld klar over problemerne i ca. 20 år, og fandt ud af, at pengene til klimakampen bedre kunne bruges til at sørge for rent vand til alle på kloden. Det er der mange, der er uenige i.

Vil man bidrage med noget konstruktivt der nedsætter emissionene af CO2, så må man indføre en rationering af flytrafikken og biltrafikken, man kunne f.eks. begynde med en 10% nedsættelse over hele kloden, og derefter nedtrappe den løbende.

Det hjælper ikke at trække vindkortet. I dag kunne energinet fortælle, at alle vi indførte strøm fra landende omkring os, Sjælland med mere end 1000 MW, i alt for hele landet på 2330 MW.

Men lad os da bare snakke videre om politikerne, det forandrer bare ikke klimaet, så lade det bare gå ud over Lomborg, Trump, Lilleholt og landbruget.
Så kan vi med god samvittighed tage et fly til New Zealand.

 • 2
 • 6

Hvis du ikke engang har gidet læse nok om Paris-aftalen til at kende svaret på dette spørgsmål, bør du ikke deltage i offentlig debat om den i noget forum.


Et typisk Kampsk postulat.
Både Parisaftale og andre handler hovedsageligt om udledning af CO2., der er grund til at du læser både parisaftalen og Lomborgs bog, for du tager fejl i begge.
Læse desuden gerne IPCCs rapporter, begynd med FAR, SAR, TAR mfl., så vil du se det handler om
CO2-udledning pga. øget brug af fossil brændsel.
Dette forbrug er ikke faldet, det er steget.
Hovedsageligt fordi man ikke i tide har erstattet olie og kul med andre energiformer.

Men undskyld jeg påtalte den manglende vilje til at gøre en indsats, det hele ender med snik, snak uden nogen effekt. At klandre Lomborg eller politikere løser intet problem.

Det er min pointe, som du kan se, så holder den vand.

 • 3
 • 6