Klimaforsker: 'Det kan ikke svare sig at antænde Nord Streams gasudslip'

Plus28. september 2022 kl. 13:0814
Klimaforsker: 'Det kan ikke svare sig at antænde Nord Streams gasudslip'
Lige nu fosser metan fra Nord Stream-ledningerne op fra havet Illustration: Forsvaret.
De klimamæssige konsekvenser ved gasudslippet fra de tre Nord Stream-rørledninger er i det store billede blot en engangsbombe, siger professor
Artiklen er ældre end 30 dage

Rettelse: Efter artiklens udgivelse har Peter Ditlevsen rettet udtalelsen om, at metan har en levetid på få måneder i atmosfæren, til at metangas har en halveringstid på omkring otte år i atmosfæren. Vi følger op med et uddybende svar fra professoren.

Klimapåvirkningerne, der kommer som følge af de tre læk i Nordstream I og II, er ikke store nok til, at der vil være en nævneværdig gevinst ved at antænde metanudslippene.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
30. september 2022 kl. 16:54

Jeg ved bestemt ikke nok om Natugas til at vide hvor længe Tyskland ville kunne pumpe gas i land, når trykket løbende falder. Men Iflg denne beskrivelse: 'The Egtved Base' af Egtved Kompressor Station, oplyses det at Egtved transporterer 6 milliarder m3 gas per år og HÆVER trykket i det danske net, så gassen kan når til Sverige.

https://www.slideshare.net/MichaeldeOliveiraVor/xxx113658-edk-egtved-folderuk

Så man kan modtage gas ved lavere tryk end trykket i nettet. Men er der noget ved det?

Iflg Reuters transporterede Nord Stream 1 '59.2 billion cubic metres of gas per year'. Det bliver til 59.200.000.000 / 365 / 24 == 6,735 millioner m3 per time.

Iflt tidligere indlæg regnes der med at der er 450 millioner m3 i rørene og så ville det tage 450E6 / 2 / 6,7E6 eller 67 timer i gennemsnitstempo at tømme røret. Tømme det kan man jo nok ikke, men måske kunne man tømme halvdelen af den sydlige halvdel ud i det tyske net.

Og så må jeg jo slukøret beregne at det kun drejer sig om 450E6m3 / 2 / 2 / 6,7E6 eller 17 timers gennemsnits forbrug - Øv :-).

13
30. september 2022 kl. 14:55

Er det kun mig som undrer mig over at der ikke er indsat ventiler/haner på den lange ledningsstrækning, så man kan lukke for gassen et par steder undervejs og fx udtage ledningsstræk if. med vedligehold eller lignende?

12
29. september 2022 kl. 18:34

Hvis/når Tykland ikke har åbnet Deres Ventiler og Pumpe Stationer og Affuktere for at suge den sydlige linie del så tom som de kan før trykket bliver for lavt, så er det endnu mere svært at forestille sig en indvinding på havet :-(

Det syntes om om man lige skal diskutere et par dage, hvad man skal gøre (forstår godt at situationen er ny og uventet) men imedens vælter gassen ud og trykket i rørledningen falder.

(Så iøvrigt i går på energinet.dk at vi flittigt tømte Lille Torup gaslageret (> 1.000.000kWh/h) men idag er hastigheden 'kun' 600.000 kWh/h næsten lig hvad vi eksporterer til Sverige. Måske lagrer vi i Sverige?)

10
29. september 2022 kl. 15:11

Det undre mig, at vi ikke indsamler bare noget af gassen. Pt. vælter 'gratis' gas op fra vore undergrund, men ingen gør noget ved det, andet lader det fise ud i luften. Hvis man ikke kan tage det fra huldet, hvad så med en 'paraply' på overfladen, og suge gassen ud fra undersiden af paraplyen.

9
28. september 2022 kl. 19:32

Jeg håber da i det mindste at Tyskerne har åbnet for ventilerne i hver ende

Ja, men det virker ikke sandsynligt. Fokus i pressen er ihvertfald forkert, nu har jeg set båd DR og TV2 og de fokuserer alene på om man kan finde ud af hvem der har saboteret linierne.

Selv om Tyskland f.eks. ikke kan åbne for deres aftagning a russisk gas aht. politik eller sanktioner eller samarbejde eller . . . så kan de da med godt motiv reducere miljø effekten ved at hjælpe med at reducere trykket i mindst den ene ledning!

Men det virker som om ingen rigtig forstår at der skal handles nu og ikke på fredag!

8
28. september 2022 kl. 19:30

Peter Ditlevsens udregninger er jo rigtige nok på en lidt længere bane. Det er det kulstof som bliver i luften i form af CO2 der har betydning. Yderligere tyder andet på at det endda kun er halvdelen af det som betyder noget, fordi ca. halvdelen af hvad vi udleder når aldrig at vise sig i atmosfæren.

Man kan også se på de beregnede metanudledninger og stigningen i atmosfæren, som også viser at en del metan forsvinder før det bliver til CO2. Udover det som naturen danner uden hjælp fra mennesker.

Der er så en kortvarig strålingseffekt indtil det er blevet til CO2, som prøves kvantificeret med GWP beregninger, som egentlig er en umulig øvelse, da det går ud på at udstrække en enkelt puls over et tilfældigt valgt antal år uden andre indflydelser over disse år.

Det er mere en politisk øvelse end virkeligheden, fordi politikerne vil have en faktor mellem metan og CO2, til forenkling af deres syn på verden. Som at regne en atombombes varmeenergi om til CO2 ækvivalenter.

6
28. september 2022 kl. 17:13

Hvad med bakterier i atmosfæren? De har vel indflydelse på, hvor lang nedbrydningstiden er?

5
28. september 2022 kl. 16:41
Beregn klimaeffekten...!

Det er ikke disse tal man kan bruge til at beregne klimaeffekten. Ovenstående er mængder af kulstof udledt.

Det har intet med CO2ekvilenter at gøre...!

Når disse 450 millioner m3 metan omdannes til CO2 i atmosfæren, svarer det til omkring 226 millioner kilo CO2.

Hvis der af antydes til tCO2eq. for klimaeffekter, så er den helt gal!

Den gennemsnitlig antaget GWP på 20 år for CH4 er omkring 80.

Lad os antage at de 450.10^6 "m3" i virkligheden er Nm3 (ved 0°C og 101325 Pa), er densiteten 0,717 kg/m3.

Det giver 322,65.10^6 kg CH4.

Gange med 80 = 25.10^6 tCO2eq.

Det svarer rundt regnet med 4.000.000 danskers årlig CO2 udledning.

Når de 226.10^6 kg C bliver til (44/12*266.10^6 kg) 829.10^3 t CO2 over længere tid (langt efter vores tid...), så vil det have været 30 mere skadelig for klimaet at lade metane udslippe end at brænde det af...

Så er gevinsten ved at futte gasen af vel ikke så lille alligevel. Eller hvad?

Men det er kun teoretisk, for i praksis er det vel ikke "bare lige" at man futter det af kontrolleret...

4
28. september 2022 kl. 14:35

Og du tror ikke at de har et par kopier af hinandens detonatorere liggende på lager til den slags opgaver :) Tyskerne havde også nogle polske uniformer da de skulle starte krigen mod Polen i 1939 :)

Jeg har ingen forstand på detonatorer, men måske du kan belyse situationen?

Nu er det jo foregået på 70m dybte og som jeg forstår det fra militære specialister er det meget muligt dybtvandsmine-rydningsudstyr der er anvendt, afsat fra en undervandsdrone men måske de har et par kopier af hinandens sådanne special anordninger, hvad tro du (det er jo ikke noget man lige laver på en symaskine)?

2
28. september 2022 kl. 13:31

Jeg håber da i det mindste at Tyskerne har åbnet for ventilerne i hver ende så de kan få så meget som muligt af gassen ud i sit net i stedet for at det fiser ud i atmosfæren.

1
28. september 2022 kl. 13:26

Sammenlignet med alle Klima professorerne her i debatten.https://ing.dk/artikel/se-video-luften-naturgassen-bobler-kilometerstort-omraade-261261

Desuden ville man jo højst kunne brænde de sidste få % af, eftersom det der nu slipper ud er det der fortrænges af vand der løber ind, sikkert til besvær for den efterforksning der skal foregå.

Man skal jo ned hurtigt og få fundet beviser inden de forsvinder fra bunden. Og så bliver det spændende at se om det er en russisk eller amerikansk detonator der er anvendt.