Klimaforandringer truer verdenskendt potteplante
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klimaforandringer truer verdenskendt potteplante

Det klassiske Anders And-eventyr, hvor Anders And må bestige de højeste alpetoppe for at finde det sidste eksemplar af en bestemt alpeviol, kan meget vel blive til virkelighed.

Blot er det ikke alpeviolen, men den afrikanske søster Usambaraviolen, også kaldet Afrikansk Viol, Saintpaulia H. Wendl. (Saintpaulia), der står foran sin naturlige udryddelse.

Afrikanske viol - der faktisk ikke engang er en viol - er blevet flittigt dyrket og solgt verden over, siden den tyske baron Walter von Saint Paul-Illaire hentede nogle få planter hjem fra Tanzania for mere end et århundrede siden. Men violeventyret kan meget hurtigt få en ende.

Regnskov i området mellem Kenya og Tanzania, hvor den Afrikanske viol Usambaraviolen, også kaldet Saintpaulia H. Wendl., står foran sin naturlige udrydelse. Foto: Steffen Brøgger-Jensen

Forskere ved Københavns Universitet har kortlagt, at planten i sit naturlige levested i og omkring bjergkæden Eastern Arc i Kenya og Tanzania er truet på grund af klimaforandringer og desuden er under pres fra landbrug og lokalbefolkninger.

»Vores forskning viser, at plantens levesteder vil skrumpe ind i takt med de klimaforandringer, vi forventer at opleve i fremtiden. Samtidig kan vi se, at det netop er i de mest udsatte områder, at planten har en stor variation i sit genetiske materiale. Det er især ærgerligt, fordi variationerne udgør et stort potentiale for kommerciel planteforædling, og desuden kan de genetiske forskelle lære os utroligt meget om, hvad der driver dannelsen af nye arter,« fortæller postdoc Dimitar Dimitrov, der har ledt forskningen fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Statens Naturhistoriske Museum.

Begrænsede levestedsmuligheder

Forskerne har blandt andet simuleret, hvad klimaforandringer vil betyde for arten i fremtiden.

En af udfordringerne for planten er, at den i naturen kun slår rødder langs stenfyldte vandløb i tropisk regnskov, hvilket gør det svært for planten at finde nye steder at sprede sig til.

»Den afrikanske viol er blot én ud af mange planter, der vil blive berørt af fremtidige klimaforandringer. Men den er et eksempel på de mange dyr og planter, som kun findes i ganske små områder på vores jordklode, og derfor er særdeles sårbare over for menneskelig påvirkning. På trods af disse begrænsninger har planten dog også vist sig overraskende tilpasningsdygtig, når man betragter den over en længere tidshorisont,« vurderer lektor Nikolaj Scharff fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima.

Opgør med artspumpe

Hidtil har man haft en teori om, at planternes artsdannelse har haft med skiftende istider at gøre, hvor eksempelvis skovdækket bevæget sig op og ned af bjergsiden alt efter istidernes udbredelse, og derved gav skiftende vækstbetingelser for den underlevende vegetation.

»Det har fungeret som en slags artspumpe, men det viser sig, når vi ser på denne gruppe planter, at artsdannelsen er sket længe før de skiftende istider. Denne gruppe planter er meget gammel - måske mellem 20 og 25 millioner år gammel, og det viser sig, at de basale arter vokser alle på toppen af bjergene, mens den store variation i artsdannelse foregår nede i lavlandet,« forklarer Nikolaj Scharff.

Men på trods af den store genetiske variation og sin alder er plantens udbredelse aldrig blevet større. Forskerne har kunnet konstatere ved analyse af blandt andet kort, at planten burde kunne vokse andre steder, men ifølge Nikolaj Scharff bliver en af de arter, der gror i Kenya, kun bestøvet af en bestemt type bier, der lever i disse skove.

»Og sker der ingen bestøvning af planten, vil den heller ikke kunne udbrede sig til andre områder.«

Lavlandsplanten mest udsat

Forskerne har nemlig også kunnet konstatere, at de arter af planten, der vokser i lavlandet, hvor planten er mest udsat for konkurrence, har haft en nærmest eksplosiv udvikling af genetiske forskelle af Saintpaulia gennem de sidste fem millioner år, sammenlignet med de arter af Saintpaulia, der lever højere oppe i bjergene. Det viser, at det netop er i lavlandet, at der sker en omfattende artsudvikling, påpeger forskerne.

»Hvis vi vil beskytte de genetiske variationer af den afrikanske viol, skal vi prioritere indsatsen i lavlandet. Ellers risikerer arten at miste sit brede genetiske spektrum. Det vil give færre muligheder for at udvikle nye varianter via planteforædling og styrke de eksisterende,« siger Dimitar Dimitrov.

På verdensplan sælges der årligt for omkring 170 millioner kroner af den afrikanske viol.

Forskernes arbejde er netop publiceret i tidsskriftet PLOSone.

Dokumentation

KU: Verdenskendt potteplante alvorligt truet af klimaforandringer

Jeg kan ikke se problemet i at nogen dyrearter og plantearter forsvinder, og andre kommer til.

Det er helt naturligt. Arter forsvinder, nye kommer til. Naturen finder selv en ny ballance.

  • 0
  • 0

Det er helt naturligt. Arter forsvinder, nye kommer til. Naturen finder selv en ny ballance.

Måske skulle du prøve at sætte nogle tidsskalaer på dit udsagn?
Hvor lang tid tager det sådan ca. naturligt at "arter forsvinder", "nye kommer til" og "naturen finder selv en balance" ?

  • 0
  • 0

... nu skal jeg svare for dig.

Sidste gang Jorden oplevede voldsom global opvarmning på grænsen mellem Paleocene og Eocene steg temperaturen ca. 6 grader C på omkring 20.000 år (relativt hurtigt i geologisk perspektiv).

Naturen fandt selv sin "balance" ingen 120.000-170.000 år senere.

I dag ser vi frem til at hæve temperaturen med 6 grader C på ca. 100 år.

  • 0
  • 0