Klimaforandringer skaber drastisk fald i arktiske dyrebestande

22. maj 2021 kl. 14:0038
Klimaforandringer skaber drastisk fald i arktiske dyrebestande
Illustration: Bjørn Christian Tørrissen / Wikimedia Commons.
Rensdyr og oprindelige kystfuglearter er blandt de dyr, der er i risiko for at uddø som følge af klimakrisen, viser ny rapport.
Artiklen er ældre end 30 dage

Arktis opvarmes dobbelt så hurtigt som resten af verden, og det har alvorlige konsekvenser for de dyr, der lever på de kolde breddegrader, viser en ny rapport fra Arktisk Råd, som blev offentliggjort ved et ministermøde i Reykjavik i denne uge.

Det er blandt andet rensdyr og kystfuglebestanden, der bliver stadigt mindre som en konsekvens af, at klimaforandringerne får arktiske tundra-landskab til at forandre sig, skriver The Guardian.

Varme, sygdomme og nye beboere

Landskabet er kendetegnet ved ekstremt kolde temperaturer, tørke, voldsomt blæsevejr og mørke sæsoner. Et klima, som blandt andre polarræve, isbjørne, rensdyr og arktiske kystfugle har tilpasset sig.

Men det arktiske dyreliv og planteliv er meget sårbart over for de miljømæssige belastninger, som den globale opvarmning fører til – heriblandt et reduceret snedække, ekstreme vejrforhold, sydlige arter, der mobiliserer sig nordpå og sygdomme blandt oprindelige arktiske arters bestande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Isen skrumper: Isbjørne må bruge fire gange så meget energi på at overleve

Rapporten fra Arktisk Råd er den første, der vurderer tilstanden for arktiske arter, der lever på land.

Meget tyder på, at Arktis bliver stadigt grønnere, i takt med at temperaturerne stiger, og buske erstatter langsomt mos og svampe organismer.

Svind i fugle og rensdyr

Forskerne bag rapporten har blandt andet fundet frem til, at antallet af bestøvende fluer er faldet med 80 procent i perioden 1996 til 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I samme periode har man observeret et fald i bestanden hos en femtedel af de 88 arktiske kystfuglearter.

»På den arktiske tundra er kystfuglene den mest forskelligartede gruppe af fugle. Hvis du var inuit, ville de svare til baghavens fugle i dit miljø,« siger Paul Allen Smith, der forsker ved Environment and Climate Change Canada og har været med til at udforme rapporten, til The Guardian.

Hvad angår rensdyrene, har det været sværere at gennemskue den konkrete betydning af klimaforandringerne, fortæller Christine Cuyler, der er ekspert i rensdyr og moskusokser.

»Størrelsen på rensdyrbestandene varierer naturligt og følger forskellige cyklusser. Men for nogle bestande er udsvingene blevet større, og i dag ser vi udsving, der er historisk høje,« siger hun.

Bestanden af rensdyr, der lever på strækningen fra Canadas nordvestlige territorier til Nunavat, er blevet reduceret med 98 procent fra 1986 til 2018. Ifølge forskeren spiller flere faktorer ind – heriblandt, at der er rift om føden, og at dyrene ikke når at spise nok til at gøre dem modstandsdygtige, når vinteren kommer.

Flere sygdomme

De varmere temperaturer har desuden øget forekomsten af bakterier, parasitter og vira, som har ført til dødelige sygdomme i bestandene.

Et udbrud af den bakterielle infektion erysipelas, som er en almindelig infektion, men som ikke på normal vis dukker op i Arktis, dræbte eksempelvis omkring 150 moskusokser fra Banks Island i 2012.

Dyr, der migrerer fra sydligere breddegrader, kan desuden tage nye sygdomme med sig, som kan påvirke de arter, der holder til ved Arktis, ligesom de kan ændre interaktionerne mellem rovdyr og bytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Klimaændringer tvang rekordmange mennesker på flugt i 2020

Et kendt eksempel er, hvordan en øget forekomst af røde ræve i Arktis har skabt konkurrence om føden og tilholdsstederne mellem dem og polarrævene.

Forskerne bag undersøgelsen, som blandt andet tæller forskere fra Aarhus Universitet, understreger i forbindelse med offentliggørelsen, at en vedvarende overvågning af økosystemerne i Arktis er nødvendig for at forstå klimaforandringernes egentlige betydning for biodiversiteten.

38 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
25. maj 2021 kl. 17:19

fremhæve to mærkelige citater fra ing's indlæg, der ikke giver mening i forhold til selve artiklens overskrift

Ok. Jeg har læst igennem endnu en gang. Jeg er kommet frem til at for mig giver de to sektioner god mening. Titlen påstår en stor reduktion i bestanden grundet klimaforandringer. I de to afsnit citeres forsker for at studiet har været vanskeligt og at det findes flere mekanismer og at ikke alle er begrundet i klimaændringer. Men det forhindrer os som udgangspunkt ikke i at drage den pågældende konklusion. Jeg synes i stedet de to sektioner bidrager til et nuanceret syn hos læseren - f.eks. at ikke samtlige 98% kan tilskrives klimaændringer.

37
24. maj 2021 kl. 16:49

Niels Peter Jensen

Det virker til at et stort flertal tror at jeg ikke bryder mig om enten Greta eller hvad hun står for når jeg lufter at hun muligvis udover sin eget budskab muligvis er blevet gallionsfigur for nogle andre, hvis man ser på tomler. .. Men jeg er jo enig med hende. Jeg håber da oprigtigt at hun er sin egen, men kynikeren i mig nager da alligevel. Yahya Hassan er for mig et eksempel på hvor skidt det kan gå. Han bragede igennem som sin egen, men alle dem der var klar til at hylde ham fra deres eget ståsted og mediernes umættelige trang til at skildre hans gøren og laden gjorte efter min mening intet godt for ham.

Hvad Sørine Gotfredsen mener om dette og hint er sjældent værd at bide mærke i. Hun har altid trawlet meningers hav for at finde et opsigtsvækkende ståsted.

36
24. maj 2021 kl. 15:01

Hvem spørger du, Svend?</p>
<p>Hvad tror du selv der ville ske?

Det er meget enkelt. Jeg har kun nogle usikre og vage formodninger, så jeg spørger dem der mener at vide noget om det.

Fra en konstateret udvikling af mange vidt forskellige observationer kan man altid finde nogle sammenhænge mellem dem, hvor en af udviklingerne betragtes som årsag til de andre. Om disse sammenhænge er virkelige kan jo kun testes ved at bruge de fundne sammenhænge til at se hvilke resultater en modsat udvikling af den styrende faktor ville betyde. Ville det give absurde, helt andre resultater, end man eventuelt har observeret før.

Hvis de vidende ikke vil eller kan svare på det, kan de åbenbart kalde det "whataboutisme", og skøjte videre. Whatabout er en anerkendt metode til at finde grænser for en hypoteses gyldighed.

33
24. maj 2021 kl. 11:20

Naturen i Arktis (dyr og planter) har tilpasset sig klimaet i Arktis, og man kan uden gætterier måle hvordan de har ændret sig. De ændringer kan man så med nogle antagelser koble til det globale klima, oftest målt som global middeltemperatur.

Med de koblinger der nu er fundet, kunne man overveje, hvordan Arktis ville reagere på en faldende global temperatur. Ville dyrelivet så blomstre op og blive som det var før?

Ville der eventuelt være et eller andet optimum svarende til en given fortid?

32
24. maj 2021 kl. 09:40

Opvarmning er lokalt generelt en fordel for Grønland og befolkningen der hvis man ser bort fra romantiseringen af gammel leveis og slædeturer.

Det vil på sigt give nye muligheder for landbrug, dyrebrug og skovbrug i syd og der vil komme nye fiskearter til som man vil kunne fange. Samtidigt vil mineraler og metaller blive mere tilgængelige ved lavere temperatur og mindre snefald/isdannelse.

Arktiske dyr og planter vil flytte sig mod nord, men de vil ikke forsvinde eller uddø, bare migrere med klimaetskiftet til koldere egne.

I stedet for altid at dyrke og dvæle ved det negative, så bør man også åbne op for de nye muligheder de uundgåelige klimaforandringer vil bringe, specielt i de koldere egne.

31
24. maj 2021 kl. 08:23

Hej Torbjørn Søndergaard

For en der relativt pludseligt popper ud af det blå og bliver vel omtrent verdens mest omtalte ngo, ville jeg undre mig og tvivle uanset alder, køn og herkomst.

Jeg brugte lidt tid på en anden der pludseligt poppede ud af det blå og blev vel omtrent verdens mest omtalte ngo, nemlig Malala Yousafzai. Jeg har selvfølgelig ikke foretaget en videnskabelig undersøgelse, men søgt rundt på nettet.

I den hjemlige debat har "ældre ordenlige mænd" været efter Greta Thunberg, hvorimod den eneste "undergravende" kommentar på Malala Yousafzai er er udsat for er fra Sørine Godtfredsen.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/mediekommentar/verdens-nye-skytsengel

Omvendt ser man ved f.eks en Morten Messerschmidt en klar forskel:

"Malala Yousafzai er ikke bare en modig pige. Hun er selve symbolet på kampen mod de mørke kræfter."https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/fakta-det-siger-de-om-malala-yousafzai

"Den nu 16-årige Greta Thunberg har i flere måneder været hele den vestlige verdens klima-krammedyr."

"Gretas sælsomme blanding af dødsangst og miljø-fanatisme fik hele familien til at konvertere til veganismen."https://ekstrabladet.dk/opinionen/mortenmesserschmidt/ingen-toer-sige-nej-til-16-aarige-greta/7524548

Det er temmelig tydeligt at hvor Malala er det borgerlig Danmarks muslimbasherkrammedyr, er Greta det borgerlig Danmarks klimapinata. Det handler ikke om køn og alder, men om holdninger.

Pudsigt nok får Malala Yousafzai nøjagtig samme behandling, som Greta, af Pakistans Morten Messerschmidter.

30
23. maj 2021 kl. 23:25

Hvis Greta stod relativt alene med sine holdninger, havde hun næppe fået den opmærksomhed hun får, men sagen er at hun representerer en hel generation af jævnaldrende, som ikke bare har fattet klimaproblemet, men også forstået at det meget snart er dem, der sætter dagsordenen

Samt indser, at klimaforandringernes værste følge er den ekstreme udtynding af den globale biodiversitet.

Biodiversiteten er ekstremt vigtig for mennesker. Langt vigtigere end flertallet indser.

Jorden/livet overlever helt sikkert menneskeheden men, gør vores civilisation?

28
23. maj 2021 kl. 22:44

Men jeg kan virkeligt godt undre mig over at verdenspressen og alverdens politikkere reagerer mere på det når der er en skolepige der strejker og siger det, end når alverdens forskere og ingeniører har sagt det i årevis. Men uanset hvad, er det godt der er kommet fokus og begyndende handling på problemet.

Hvis Greta stod relativt alene med sine holdninger, havde hun næppe fået den opmærksomhed hun får, men sagen er at hun representerer en hel generation af jævnaldrende, som ikke bare har fattet klimaproblemet, men også forstået at det meget snart er dem, der sætter dagsordenen, og derfor ikke gider at høre mere på gamle idioter, der er ligeglade med hvilken tilstand de efterlader planeten i.

https://www.forbes.com/sites/oliverwilliams1/2020/02/17/boomers-versus-millennials-which-generation-is-more-environmental/?sh=4fc74cd05718

27
23. maj 2021 kl. 21:16

Det gode ved Greta er at hun har fået gjort verdenspressen opmærksom på klimaproblemerne i langt højere grad end tidligere.

Men jeg kan virkeligt godt undre mig over at verdenspressen og alverdens politikkere reagerer mere på det når der er en skolepige der strejker og siger det, end når alverdens forskere og ingeniører har sagt det i årevis. Men uanset hvad, er det godt der er kommet fokus og begyndende handling på problemet.

Greta og hvordan hun er på godt og ondt finder jeg ikke særlig interessant, men den klimabevidsthed hun har været murbrækker for er både vigtig og interessant.

26
23. maj 2021 kl. 19:27

Hej Svend Ferdinandsen

Bibringer det bedre forståelse af emnet at tale om unge pigers og gamle mænds holdninger til klimaet. Det er da ikke en FB-debat jeg er inde i.

Du kan selv godt lide at tale om metaniveauet om emnet, f.eks udbreder du dig om hvad skribenten og læserne bør overveje hvad de forstår ved de klimaord der bruges, så anbefalingen herfra er at såfremt du har et problem med den retning debatten har taget vælger en anden debat.

Endvidere kan du jo altid spørge Bjarne Bisballe om hvorfor Greta skulle blandes ind.

25
23. maj 2021 kl. 18:53

18: spørg endelig, hvad skal jeg svare på?

24
23. maj 2021 kl. 18:06

Bare denne ene tråd viser, at når klima-ordet bruges, bør både skribenten og læserne overveje om de forstår det samme ved de klimaord der bruges, og helst prøve at definere dem nærmere. Er det foreksempel globallt klima (klimakrise) eller tales der blot om arktisk klima. Ethvert område reagerer jo forskelligt på den globale opvarmning (det globale klima).

Bibringer det bedre forståelse af emnet at tale om unge pigers og gamle mænds holdninger til klimaet. Det er da ikke en FB-debat jeg er inde i.

23
23. maj 2021 kl. 17:47

Morten Kristiansen

Du bringer to citater fra en forsker der antageligvis er den oprindelige kilde til artiklen i the guardian og senere her på ingeniøren. Du bringer citaterne uden at beskrive hvad der er du ønsker at sige,

Hvad jeg ønsker er, at fremhæve to mærkelige citater fra ing's indlæg, der ikke giver mening i forhold til selve artiklens overskrift. Måske den originale rapport kan kaste lys over det, men så burde Johanne have gravet bare lidt dybere, end blot at vælge nogle fritstående uddrag., som ovenikøbet ikke siger så meget om årsagen.

P.S. Jeg er også E fra DTU.

22
23. maj 2021 kl. 15:08

De to udpluk jeg viste i #7 kan jeg altså ikke få til at stemme sammen. Kan I?

Jeg ved ikke om dit indlæg (#7) var rettet mod mig, så se bort fra det hvis du vil. Du bringer to citater fra en forsker der antageligvis er den oprindelige kilde til artiklen i the guardian og senere her på ingeniøren. Du bringer citaterne uden at beskrive hvad der er du ønsker at sige, så det bedste jeg kan gøre er at forholde mig til hvad pågældende skriver.

I citaterne berettes der om at studiet har været vanskeligt og der gøres simple spekulationer om usikkerheder i form af flere faktorer der spiller ind.

Hertil kan jeg kun svare at et hvert videns flugt studie indeholder usikkerheder og enhver forsker forventes at forholde sig til disse usikkerheder. En stor del af et peer review er netop at gennemgå usikkerheder og verificere disse er fyldestgørende, følger accepteret videnskabelig praksis og tillader de konklusioner der drages.

At du finder denne diskussion er derfor ikke diskvalificerede for konklusionerne, men derimod indhold der må forventes.

Hvis du ønsker at anfægte konklusionerne er du derfor nødt til at gå meget dybere ind i indholdet.

Må jeg spørge dig til din faglige baggrund? Selv er jeg svagstrømsingeniør fra DTU.

21
23. maj 2021 kl. 14:23

For en der relativt pludseligt popper ud af det blå og bliver vel omtrent verdens mest omtalte ngo, ville jeg undre mig og tvivle uanset alder, køn og herkomst.

Der hvor jeg kan have "ondt" af greta i forhold til hendes eksponering er udfra hvor uoverskueligt det ville have været for 16-årige mig at være i det... Det kan selvfølgelig være at hun selv har tænkt helt anderledes om det.

20
23. maj 2021 kl. 13:51

Hej Torbjørn Søndergaard

Men den selvopfattelse du nævner, om mænd der opfatter sig som ordentlige, må vel kategoriseres som illusorisk, hvis de, når de føler sig pikerede er villige til at kaste sig ud i at opfinde kreative øgenavne og nedsættende betegnelser af en på daværende tidspunkt mindreårig, muligvis psykisk syg pige.

Det fleste ordenlige mænd, der har talt Greta Thunberg har jo typisk brugt diverse floromvundne fraser, man har jo ligefrem udtryk bekymring om den lille Gretas velfærd i det voksne debatmiljø. Så jeg tror det passer fint med selvbilledet.

Personligt kan jeg godt blive i tvivl om hvor meget af det Greta fremsætter og gør der er hendes eget og hvor meget der er udtryk for at nogle andre har spændt hende for deres ideologiske vogn.

Du falder selv i fælden. At man som denatør bliver beslyldt for bare at være talerør for andres meninger er temmelig nedladende. Ville du have gjort det samme overfor en "ældre ordenlig mand"?

17
23. maj 2021 kl. 12:33

Nu er der nok ikke ret mange midaldrene mænd der tager på Roskildefestival og Smukfest og efterlader det enorme svineri af engangstelte, soveposer og campingstole. Det viser blot at det er mest varm luft fra den såkaldte ansvarlige generation når de peger fingre af de midaldrene mænd.

18
23. maj 2021 kl. 12:33

Selvfølgelig de indlysende: Hun er barn, kvinde, vegetar, psykisk syg og bruger venstreorienterede udtryk som stejke og aktivisme.

...Og så er hun fuld af løgn...

Jeg skal lige forstå: https://www.youtube.com/watch?v=GPkOWi4G0F0

Og så kan man sidde her og gennemlæse kommentarerne til en PRO IPCC artikel, som slet ikke fokuserer på artiklens tekst, men på alt muligt andet, og især "sure gamle mænd".

Hvor er vi dog gode til at skælde hinanden ud!

16
23. maj 2021 kl. 11:50

Niels Peter Jensen, du har uden tvivl fat i noget. Men den selvopfattelse du nævner, om mænd der opfatter sig som ordentlige, må vel kategoriseres som illusorisk, hvis de, når de føler sig pikerede er villige til at kaste sig ud i at opfinde kreative øgenavne og nedsættende betegnelser af en på daværende tidspunkt mindreårig, muligvis psykisk syg pige. Personligt kan jeg godt blive i tvivl om hvor meget af det Greta fremsætter og gør der er hendes eget og hvor meget der er udtryk for at nogle andre har spændt hende for deres ideologiske vogn. Men føler man sig kaldet til konsekvent at omtale hende i nedsættende vendinger er man ikke ordentlig... men en nar (som i villig til at fremstå som latterlig karikatur). Vil i samme åndedrag vil jeg lige nævner at jeg heller ikke brød mig om alle de nedsættende beskrivelser af Joakim B. Olsens, Pia Kjærsgaards og andres tidligere virke i et forsøg på at lattergøre deres politiske liv.

15
23. maj 2021 kl. 11:29

De to udpluk jeg viste i #7 kan jeg altså ikke få til at stemme sammen. Kan I?

Dette citat stemmer heller ikke godt med den dystre overskrift: "I samme periode har man observeret et fald i bestanden hos en femtedel af de 88 arktiske kystfuglearter."

14
23. maj 2021 kl. 10:55

Hej Flemming Rasmussen

Mange ældre mænd har et selvbillede som ordenlige mennesker,</p>
<p>Jeg er klart i den gruppe - men jeg stemmer ikke på nævnte (hvilket burde fremgå af min kommentarhistorik) ?

Jeg har oprigtig ondt af mennesker der ikke et selvbillede som ordenlige mennesker. Og jeg har set rigeligt med eksempler hvor det omkringliggende samfund har gjort sit for at givne personer ikke får et selvbillede som ordenlige mennesker, udover den umiddelbare feelgood ved at sparke nedad er det ikke noget der gør samfundet rigere, bedre eller mere trygt.

Når næste led i min kommentar om mange ældre mænd har et selvbillede som ordenlige mennesker, skæres væk misses hovedpointet. Konflikten opstår når der pirkes ved selvbilledet. Gruppen jeg omtaler er ældre mænd, med et selvbillede som ordenlige mennesker, som tilhører den borgerlige blok, hvilket er den gruppe der sidst har taget klimakrisen ind. Der vil selvfølgelig opstå en konflikt, når der kommer en pige og pirker ved selvbilledet, når man hører noget man ikke har lyst til er det vel klassisk forsvarsmekanisme at "skyde budbringeren".

Man kan sige meget om ældre mænd, med borgerlige værdier og værdier, men generelt er det et mennesker som har passet sit arbejde, opdraget børnene, betalt skat, indgået i det frivillige danmark, kildesorteret og ikke parkeret på handicap, så selvfølgelig skal man undgå at marginalisere den gruppe.

Jeg nægter at tro, at nogen her på ing.dk har lyst til at se Svend Ferdinandsen, Bjarne Bisballe eller andre iført sort tøj, med romerlys og i slåskamp med ordensmagten?

11
23. maj 2021 kl. 09:52

Mange ældre mænd har et selvbillede som ordenlige mennesker,

Jeg er klart i den gruppe - men jeg stemmer ikke på nævnte (hvilket burde fremgå af min kommentarhistorik) ?

Så uanset hvor enig jeg er i fordommene, så er der dog lyspunkter: Dels er vi (mange) undtagelser, dels er det et selvløsende dilemma - netop qua den demografiske gruppe. ?

Blandt ungdommen er der heldigvis en større udbredelse empati og sund fornuft.

10
23. maj 2021 kl. 08:25

Hej Torbjørn Søndergaard

Hvad er der der gør at så mange ældre mænd føler sig så truet af en forholdsvis lille svensk pige, hvis kernebudskab som jeg forstår det er :"lyt til eksperterne".

Selvfølgelig de indlysende: Hun er barn, kvinde, vegetar, psykisk syg og bruger venstreorienterede udtryk som stejke og aktivisme.

Men hvad værre er: Mange ældre mænd har et selvbillede som ordenlige mennesker, sådan Søren Pape, Pia Kjærsgård og Inger Støjberg lov og orden borgelighed og danske værdier. I modsætning til andre børneaktivister, som kræver mere pålægschokolade og længere frikvaterer, så kommer Greta Thunberg med et direkte angreb på førnævnte borgerlighed, fpr eksempel hvis man tager udpluk fra hendes "How dare you" tale; "You have stolen my dreams and my childhood with your empty words." og "You are failing us. But the young people are starting to understand your betrayal.", det er hård kost, især når man, som mange ældre mænd, altid har været på den rigtige side.

9
22. maj 2021 kl. 22:39

kender du forhistorien? det var for 15 år siden. Enghoff var min chef på, det tidspunkt.

7
22. maj 2021 kl. 21:09

"Hvad angår rensdyrene, har det været sværere at gennemskue den konkrete betydning af klimaforandringerne, fortæller Christine Cuyler, der er ekspert i rensdyr og moskusokser."

"Bestanden af rensdyr, der lever på strækningen fra Canadas nordvestlige territorier til Nunavat, er blevet reduceret med 98 procent fra 1986 til 2018. Ifølge forskeren spiller flere faktorer ind – heriblandt, at der er rift om føden, og at dyrene ikke når at spise nok til at gøre dem modstandsdygtige, når vinteren kommer."

Bare en observation, som sikkert skyldes at jeg er en hårdnakket skeptiker, der ikke rigtig kender VIDENSKABEN.

6
22. maj 2021 kl. 20:53

Der er kun een ting der tæller. Det er peer reviewed studier. Hvad aviser, bloggere og andre skriver er så uendelig ligegyldigt. Hvis ovenstående artikel ikke er baseret på eller misrepræsenterer videnskabelig konsensus kan jeg kun opfordre dig til at opsøge kilderne og påpege fejlene.

5
22. maj 2021 kl. 20:50

Hvad er der der gør at så mange ældre mænd føler sig så truet af en forholdsvis lille svensk pige, hvis kernebudskab som jeg forstår det er :"lyt til eksperterne".

3
22. maj 2021 kl. 17:21

Skal læserne belemres med en daglig Gretardian?

Fis over på klimarealisme.dk og snup din daglige Søren Hansen i stedet for. ???

Som tomlerne tydeligt fortæller, er et stort flertal herinde glade for redaktionens linje mht. valg af klimastof. Hvis det ikke passer med dit verdensbillede, er det (som Peter er inde på) sikkert dig, der er malplaceret.

1
22. maj 2021 kl. 16:34

Først og fremmet til redaktionen (jeg tænker på den jounalistiske troværdighed) - Skal læserne belemres med en daglig Gretardian?

Jeg kan bare gentage min tidligere kommentar fra dag: Det er useriøst at bruge The Guardian som kilde uden varedeklaration, når emnet er 'klima'. The Guardian er en klimaalarmistisk propagandakanal og det forsøges ikke engang skjult. Se også 'about' https://coveringclimatenow.org/resource/climate-reporting-best-practices/