Klimaforandringer i Arktis hæver landjorden i Danmark

Plus15. oktober 2020 kl. 15:3514
Klimaforandringer i Arktis hæver landjorden i Danmark
Siden 1992 er vandstanden langs de danske kyster steget med 3 mm i gennemsnit om året. Illustration: bigstock/Rony Zmiri.
Forskere ved DTU Space kortlægger mindre vandstigning langs de danske kyststrækninger. Arktis smeltende ismasser hæver nemlig landjorden mere end hidtil antaget
Artiklen er ældre end 30 dage

Den nuværende afsmeltning af gletsjere i Arktis og indlandsisen på Grønland står for halvdelen af de 3 mm vand, som vandstanden i Danmark årligt stiger med, mens resten for eksempel tilskrives temperaturstigninger, der udvider det allerede eksisterende vand.

Men vandstigningen er reelt mindre end først antaget, fordi afsmeltningen af de kolossale mængder is mindsker presset på undergrunden, der skaber en hævning af landjorden.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
30. oktober 2020 kl. 09:39

Et velkendt fænomen, isostasi. Når/hvis isen smelter i Arktis vil der optræde 2 fysiske fænomener,

  1. Mindre ismasse = landhævning og dermed fald i vandstanden.
  2. Mindre masse = mindre gravitation, hvilke betyder et fald i vandstanden i nord, vandet strømmer væk, hovedsageligt til området omkring Brasilien. Der sker en landhævning, ikke bare omkring Grønland, men også i Norge/Danmark, det sker langsomt, men sikkert.

Noget tyder på at afsmeltningen af is i Grønland er mindre end forventet, idet der sker en fortykkelse af ismængden inde i landet. Problemet er, at mamnge hellere vil læse om smeltningen, der i øvrigt blev forstærket af en større gren af Irmingerstrømmen løb sud om Grønland, hvilke betøde større afsmeltning. Det skete i øvrigt dengang C. Hedegård arrangerede flyvninger til Isfjorden i Grønland for at vise klimaforandringerne. Det morede inuitterne sig noget over, de vidste godt, at isen smelter fra neden af!

13
16. oktober 2020 kl. 17:59

Er der nogen der har kigget på hvor mange mm vandstandstigning "havnemålingerne" viser fra 1992 og frem og stemmer det overens med det artiklen herover angiver?

11
16. oktober 2020 kl. 10:40

En landhævning på 0,3 - 0,6 mm årligt svarer til maksimalt 6 cm på 100 år. Så vidt jeg har kunnet læse mig til forventes en vandstandsstigning i samme periode på mellem 100 og 300 cm, så jeg tænker ikke, at denne perifere landhævning bør give os væsentlig større tryghed for så vidt angår vores lille lands fremtidige udstrækning - eller i forhold til de problemer som den stigende vandstand med rimelig sikkerhed vil give vore efterkommere.

Er nyheden interessant - måske. Er den væsentlig - absolut ikke.

8
16. oktober 2020 kl. 08:36

Er man stoppet med havnemålinger af vandstanden? Der burde ligge data for mere end hundrede år tilbage. Disse målinger giver vel en indikation af hvor meget havet reelt stiger omkring vores kyster. Jeg tænker på at det må være uafhængigt af havbundssænkning og landstigning, og ingen tal skal korrigeres. Eller er alle målinger foretaget med satellit?

Ja, data fra havne i Danmark mangler de sidste 5 år ca - Se https://www.psmsl.org/data/obtaining/map.html, den internationale database med data fra havne i hele verden, hvor man har et kort med lokaliteter der måler vandstand i havnenen. Sidste data for danske havne er fra 2015-2017. For Danmarks vedkommende er det interessant at se på data fra Korsør eller Nyborg(Slipshavn) , som ifølge gængs opfattelse ikke skulle være påvirket af landhævninger/sænkninger omkring Skandinavien siden istidens afslutning. I www.climate4you.com findes data for vandstanden fra flere havne, heriblandt danske - hvor man beregner følgendelineære trend - taget nordfra mod syd, hvor man ser effekten af landhævninger i Nord (Frederikshavn) og tilsvarende landsænkninger i Syd (Gedser):

lineært trend:

Frederikshavn 0,07 mm /år for hele perioden 1900 til 2015 og negativt trend siden 1950 (!!) på -0,29 mm/år

Korsør - trend på 0,83 mm/år for hele perioden fra 1900 til 2017

Gedser - trend på 1,21 mm/år i perioden 1900 til 2017.

Man ser tydeligt effekten af landhævninger og sænkninger. Men ingen akcelleration eller størrelser der skulle give nogensomhelst anledning til bekymring om fremtidige vandstandsøgninger. Der er ikke noget der viser en effekt af CO2 stigningen som jo først rigtgt tog fart efter ca 1970! Heller ikke en varirende elastisk deformation som varierer i takt med at ismasser på landjorden i Arktis mindskes eller øges.

Hvis der er tale om en virkning af isens afsmeltning i Grønland- som jo har oplevet perioder med både tilvækst og tab af is gennem de naturlige cykliske svingninger med perioder på 60-70 år der er tale om i Arktis - hvordan kan forfatteren i artiklen så påstå at den nylige afsmeltningsperiode fra ca 2000 skulle give 3 mm vandstandsøgning om året? Man må jo kunne se en svingning af landmasserne på så korte tidsrum, hvor der kun er tale om et "øjeblikkeligt" elastisk respons ifølge forfatteren. Den viskoelastiske eller viskoplastiske langtidsdeformation varierer jo på tidsskalaer, der er meget større - tusinder eller millioner af år. Så det man kan måle er den elastiske komponent nu.

7
16. oktober 2020 kl. 07:23

Er man stoppet med havnemålinger af vandstanden? Der burde ligge data for mere end hundrede år tilbage. Disse målinger giver vel en indikation af hvor meget havet reelt stiger omkring vores kyster. Jeg tænker på at det må være uafhængigt af havbundssænkning og landstigning, og ingen tal skal korrigeres. Eller er alle målinger foretaget med satellit?

5
15. oktober 2020 kl. 22:47

Alle husker vist fra skolen at Danmark efter sidste istid har hævet sig mod nord og sænket sig mod syd - et neutralt punkt f. eks. ligger vist i Storebælt. Disse forskydninger skyldes eftervirkninger af afsmeltningen af den is der lå udbredt over Skandinavien frem til en grænselinhje mellem øst- og vestjylland rundt regnet. Dvs. isens forsvinden medførte en landhævning i de områder den dækkede stort set, da ismassens tryk på jorden forsvandt, og en sænkning i områderne udenfor. Hvorfor er det samme ikke tilfældet med afsmeltningen af Grønlands indlandsis, hvis man mener der er tale om noget betydende bidrag til hævnin g eller sænkning af jordskorpen? Hvis isen forsvinder fra Grønland vil man se en hævning der. Men udenfor dette område skulle landet da sænke sig - ligesom det var tilfældet i Skandinavien og tilliggende områder. Som Svend Ferdinandsen siger i kommentar #1 skulle man tro at hævninger et sted skullemedføre sænkning andre steder - jordens indre viskoelastiske lag flyder jo ganske langsomt derhen hvor landmassen ikke længere trykkes ned af overliggende ismasser, dvs.man får en sænkning i de områder hvor massen forsvinder i de dybere lag. I dette tilfælde Danmark vil jeg tro. Men det ser anderledes ud i forskerstudiet, som siger at Danmark hæver sig? Artiklen taler om et elastisk respons efterfulgt af et længerevarende viskoplastisk respons i jorden. Er det elastiske respons virkelig ansvarligt for at Danmark hæver sig - der er trods alt meget langt til Grønland, så denne effekt skulle man tro ville være negligibel. Et helt andet spørgsmål er jo om man kan se effekten af en meget kraftig opbremsning i massetabet fra Grønlands indlandsis efter ca 2013 - se målinger med GRACE og GRACE FO satellitterne. Eller er det her bare er computerstudium, som postulerer disse resultater uden målte data for landhævninger/sænkninger som check af resultaterne?

4
15. oktober 2020 kl. 21:47

Den forøgede vægt af vand i havet kan formentlig også give en årlig havbundssænkning. Altså et bidrag til at modvirke vandstigning ved kysterne. Men jeg synes ikke man hører om det. Det er måske neglisabelt?

3
15. oktober 2020 kl. 20:35

Ja, en besynderlig hobby ?

1
15. oktober 2020 kl. 19:34

Man hører om så mange effekter af iskappens smeltning, så det kunne være rart at få et samlet overblik. Smeltning medfører mere vand i havet, smeltning medfører at iskappen trækker mindre vand til sig (tyngdekraften), og nu åbenbart også landhævning.

Jeg troede egentlig at Jorden var rimelig uelastisk, så hvis Grønland hævede sig måtte noget andet synke. "Siden 1992 er vandstanden ved de danske kyster steget med 3 mm. om året, hvoraf de 1,5 mm. direkte tilskrives udledningen af smeltevandet i havet."

Disse 3mm/år kan jeg ikke se på danske vandstandsmålinger: https://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/113.phpHvorfra har han at vandet er steget 3mm/år? Eller hvad er det for et mål han bruger.

Det ville også hjælpe, hvis arten af klimaforandringer blev nævnt, for klimaforandring kan jo være alt muligt og det er jo ikke alle forandringer der tærer på isen.