Klimaforandringer får arktiske dyr til at migrere tidligere end før

Illustration: Bjørn Christian Tørrissen / Wikimedia Commons

I Arktis sker den globale opvarmning hurtigere end næsten alle andre steder på Jorden, og dyrene i de arktiske områder migrerer nu tidligere på grund af klimaforandringer.

Det viser ny forskning fra en række amerikanske universiteter publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

»Det lader til, at dyrene ubevidst reagerer og tilpasser sig klimaforandringer og har gjort det i årevis,« siger Eliezer Gurarie fra University of Maryland til Newscientist.

Forskerne har indsamlet store mængder for at studere forandringer hos i alt 86 arktiske dyrearters migration over de sidste 30 år. Arktis oplever stigende temperaturer der ligger på omkring det dobbelte af verdensgennemsnittet.

Her har de blandt andet sporet mere end 900 hunrensdyrs migration for at føde om foråret over de sidste 15 år med GPS og satellit.

Læs også: 12 år gammel klimarapport: I 2020 begynder massive skovbrande i Australien

Migrerer tidligere år efter år

Resultaterne viser, at hunrensdyr migrerer om foråret for at føde omkring én dag tidligere for hvert år, der er gået. Ifølge forskerne skyldes dette sandsynligvis den globale opvarmning.

De tidligere fødsler kan have fatale konsekvenser for dyrene. Det øger risikoen for, at de nyfødte rensdyr løber ind i farlige storme og op til en halv meter sne, som kan koste mange af dem livet.

Antallet af rensdyr falder allerede, forklarer Eliezer Gurarie, og det har også konsekvenser for de mennesker, der bor i områderne, der er afhængige af rensdyrene til mad og pels.

Også kongeørnen, der bygger rede i den arktiske tundra, er begyndt at migrere tidligere på foråret med en halv dag tidligere hvert år over de sidste 25 år.

Læs også: Ny FN-rapport: Verden styrer mod en temperaturstigning på langt over 1,5 grad

Derudover har forskerne blandt andet observeret, at ulve og sortbjørne i takt med de stigende temperaturer har bevæget sig mindre omkring.

Forskernes data består af i alt 15 millioner datapunkter fordelt på i alt 8000 dyr.

Ifølge Gil Bohrer, der er miljøprofessor på Ohio State University, har det først med den store mængde for nyligt indsamlede data været muligt at forstå, hvordan dyrene reagerer på klimaforandringerne.

»Vores arkiv kan hjælpe med, hvordan man håndterer bevarelsen af truede dyrearter, da klimaforandringerne kun bliver mere ekstreme,« lyder det fra ham.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"De tidligere fødsler kan have fatale konsekvenser for dyrene. Det øger risikoen for, at de nyfødte rensdyr løber ind i farlige storme og op til en halv meter sne, som kan koste mange af dem livet."

Vil det sige, at hvis de venter 14 dage, så kommer der ikke mere storme og sne?

»Vores arkiv kan hjælpe med, hvordan man håndterer bevarelsen af truede dyrearter, da klimaforandringerne kun bliver mere ekstreme,«

Hvordan tænker han at man kan hjælpe dyrene? P.S. Fortæl hvordan klimaet bliver mere ekstremt, for jeg kan ikke se andet end at det bliver lidt varmere. Det var noget andet hvis han havde sagt vejret, men klimaet?

 • 11
 • 22

Enten er der klimaforandringer så risikoen for flere storme og snefald falder, eller også er vejret uændret og dyrene tilpasser sig klimaforandringer....

Nå nu blæser vi med mel i munden.;v)

 • 5
 • 16

Naturen tilpasser sig det eksisterende miljø. Sinde sidste Istid har der været perioder med både varmere og koldere klima end det vi ser nu, naturen klarede sig fint. Både Isbjørne og koralrev klarede sig, pt. er korqalrevene vede Australien ved at skifte sine algertyper ud med andre om mere velegnede, derfor har de mange steder en anden farve end normalt. Skovbrande er naturens måde at forny sig på, ikke mindst i Australien er det en nødvendig proces for at fjerne skaldelige vækster og dermed undgå at naturen ændrer karakter. Klimadannelse er ikke bare et spørgsmål om CO2, der er mange andre faktorer på spil, men politkerne ønsker enkeltheder, det kan de håndtere.

 • 10
 • 18

. . . også at dyrelivet tilpasser sig de herskende natur- og vejromstændigheder. Det er da betryggende, at vi endnu engang får bekræftet at Darwin havde ret !

 • tju hej hvor der FORSKES ! næ, hvor er INGENIØREN dog imponeret.
 • 3
 • 9
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten