Klimaforandringer bør påvirke infrastrukturen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klimaforandringer bør påvirke infrastrukturen

Det er bedre at tage højde for fremtidige klimapåvirkninger nu end at bygge projekterne om efter eventuelle fremtidige skader. Sådan lyder vurderingen fra ATV, der har en lang række anbefalinger til, hvordan samfundet bør tilpasse sig et varmere og til tider vådere vejr.

Flere rådgivende ingeniørfirmaer og planlæggere er allerede begyndt at tage højde for, at bygninger og anlæg skal kunne modstå stærkere storme, heftigere regnskyl og højere vandstand i fremtiden.
Rørene og bassinerne til kloaknettet skal være større, så de kan kapere store vandmængder fra et stigende antal episoder med heftigt regnskyl fremover.

I modsat fald, risikerer danskerne hyppigere episoder med oversvømmede gader og kældre i lavtliggende områder.

Vandrør skal graves længere ned

Fagfolkene i ATV peger også på, at de rør, som skal lede drikkevandet ud i husstandene og virksomhederne, bør isoleres eller lægges dybere ned i jorden. Så kan vandet bevares tilpas køligt til, at risikoen for sundhedsfarlig bakterieudvikling kan undgås.

Men det råd, køber vandværkerne ikke. I hvert fald ikke deres formand, Anders Bækgaard.

»Vi skal tilstræbe at vandet er under 12 grader. Men der er stor sikkerhedmargin. Så selvom vi skulle få et lidt varmere klima, kan vi fuldt forsvarligt sende vandet ud til kunderne i det eksisterende net. Vi har i hvert fald ikke aktuelle planer om at isolere rørerne eller grave dem længere ned,« siger Anders Bækgaard.

Udover anbefalingerne om byggerier, kloaknet og vandforsyning, har ATV også en stribe råd til naturpleje.

Eksempelvis vil de højere vintertemperaturer og øget vinternedbør vil også forøge udvaskningen af gødningsstoffer fra markerne. Sammen med øgede vandtemperaturer vil den øgede udvaskning føre til kraftigere iltsvind.

Derfor anbefaler ATV, at indsatsen for at begrænse udledning af kvælstof og fosfor intensiveres.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten