Den europæiske udledning af CO2 er steget for andet år i træk. I 2015 blev udledt knap 4310 millioner ton CO2, hvilket svarer til en stigning på 0,5 procent i forhold til 2014.
Det viser den nyeste opgørelse fra det europæiske miljøagentur EEA, som blev offentliggjort i sidste uge - samme dag som den amerikanske præsident Donald Trump meddelte, at USA vil trække sig ud af Parisaftalen.
Stigningen skyldes, at transportsektoren fortsat er i vækst, og brændstofbesparende teknologier og grøn energi har altså ikke været nok til at udligne stigningen i flyrejser, varetransport og ikke mindst privatbilisme.
Læs også: Det går den forkerte vej: CO2-udslippet fra de danske biler stiger igen
I Danmark er udledningen af CO2 fra privatbiler også steget i både 2015 og 2016 på grund af en voksende bilpark og et øget forbrug af diesel.
Samtidig steg trafikken på de danske veje sidste år 2,8 procent, og samtidig satte bilsalget rekord med knap 223.000 nye biler.
Dansk CO2-udledning er faldende
Ifølge opgørelsen fra EEA er det især Italien, Spanien og Holland, der har skruet op for blusset. De tre lande har hver især udledt 9,7, 11,4 og 7,7 millioner ton CO2 mere end i 2014.
Storbritannien har derimod sparet næsten 19,5 millioner ton CO2 i samme periode.
Ser man på ton, stikker Danmark ikke nævneværdigt ud, men vi ligger dog nummer tre på listen over de lande, der har reduceret mest procentvist.
EU vil indføre roadpricing
Der er dog opmærksomhed på transportsektorens rolle i CO2-regnskabet.
EU-Kommissionen har netop foreslået et nyt afgiftsystem, der betyder, at lastbilschauffører skal betale for hver kørt kilometer fremfor en fast pris, der giver adgang til ubegrænset kørsel. Det gælder eksempelvis i Danmark, hvor danske chauffører betaler en årlig afgift, mens udenlandske chauffører betaler via Eurovignetten, der også giver adgang til kørsel i Sverige, Holland og Luxembourg.
Læs også: EU: Danmark har seks år til at indføre roadpricing for lastbiler
Ved at betale for hver kørt kilometer, håber Kommissionen på at mindske trafikken og blandt andet sætte en stopper for de mange tomme lastbiler, der kører på de europæiske landeveje.
I 2016 kørte hver femte lastbil på de danske veje uden noget i lasten, mens såkaldt tomkørsel eksempelvis udgjorde 47 procent af lastbilkørslen i Spanien.
Transportkaos på verdensplan
Også på verdensplan er transporten den største klimasynder.
Beregninger fra International Transport Forum, der blev publiceret tidligere i år, viser, at CO2-udslippet fra transportsektoren vil vil stige med 60 procent frem mod 2050. Det er på trods af, at brændstofbesparende teknologi vil give en udledning på 60 gram CO2 per passagerkilometer i 2050 i forhold til 100 gram i 2015.
Læs også: Trafik løber løbsk: CO2-udslippet fra verdens transport stiger med 60 procent
Selv ITF’s mest optimistiske fremskrivninger garanterer kun en CO2-udledning på samme niveau som i 2015, omkring 7,5 gigaton.
Faktisk mener OECD, at FN’s klimamål om at holde en temperaturstigning på halvanden grad eller mindre i 2050 slet ikke kan lade sig gøre, med mindre der bliver markant mere indgribende politiske reformer end planlagt.
Det forhindrer dog ikke EEA i at understrege, at EU, trods stigningen, allerede har opnået sit 2020-mål om at reducere den samlede udledning med 20 procent i forhold til niveauet i 1990. I 2015 var den samlede CO2-udledning nemlig 23,7 procent lavere end i 1990.
