Klimaændringer rykker nybyggeri væk fra kysten
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klimaændringer rykker nybyggeri væk fra kysten

Fremtidens nybyggeri ser ud til at blive skubbet et godt stykke væk fra kysten med regeringens nye klimatilpasningsstrategi, der skal i høring til september.

Kystdirektoratet er nemlig på vej med en ny højvandsstatistik senere i år, og Kort og Matrikelstyrelsen er klar med en superpræcis digital højdemodel til kommunerne, der tager højde for havstigninger som følge af den globale opvarmning.

Den nye højdemodel lægger op til at advare mod byggeri i områder, der befinder sig mindre end 0,7 meter over havets overfalde.

Rømø huse, klimaændringer havstigninger

»Højden på 0,7 meter er valgt på grundlag af scenarierne i FNs klimapanels seneste rapport, hvor der skitseres en stigning på op til 0,59 meter indtil år 2100. Hertil er lagt et tillæg på 0,10 meter for eventuelle unøjagtigheder,« fremgår det af et svar fra miljøminister Connie Hedegaard (K) til Sten Gade (SF).

Nye højvandsstatistikker klar i år

Kystdirektoratet anbefalinger om den laveste sokkelkvote for nybyggeri forventes ændret i forbindelse med nye højvandsstatistikker.

Udgangspunktet for anbefalingen er en vandstand, der vil nå eller overskride den anbefalede kote i gennemsnit en gang per 50. år.

De eksisterende klimarapporter peger på, at havet i gennemsnit rykker 14 meter længere ind i vandet i år 2100.

Højdemodel ruster kommuner til klimaændringer

Ifølge Miljøminister Connie Hedegaard får den nye digitale højdemodel en nøjagtighed på 10 centimeter og bliver et planværktøj kommunerne kan bruge til at vurdere betydningen af fremtidens klimaændringer.

Højdemodellen kan blandt andet bruges til at undersøge betydningen af mere nedbør og kraftigere vind, samt kortlægge behovet for diger og risikoen for saltvandsindtrængning i grundvandsreservoirerne.

... og det er jeg de sidste uger blevet glad for! Selv min kælder har været knastør - godt nok hjulpet af et omfangsdræn og grundvandspumpe (ej redundant! Uha) og ifølge tegningerne har den forlængst hedengange Blistrup kommune, som nu er en del af Gribskov kommune allerede omkring 1970 udført sepereret afløb i vejen, så regnvand er adskilt fra spildevand. Så skulle der komme vand retur fra vejen vil det næppe være kloakvand.... håber jeg :-)

  • 0
  • 0