Klimaændringer øger behovet for affugtning

Den danske ventilationskoncern Dantherm kaster sig nu over markedet for adsorptionsaffugtere, der er i vækst på grund af udsigten til stigende nedbørsmængder.

Teknologien adskiller sig fra de velkendte kondensaffugtere ved at kunne operere ved lave temperaturer op til 10-15 grader. Dermed er de særligt egnede til affugtning i byggeriet og ved vandskader i det kølige nordiske klima.

Princippet i de nye affugtere kendes fra de små poser med silikat, som følger med i emballager med elektronisk udstyr. I en adsorptionsaffugter er silikatet indbygget i en rotor, hvor­igennem den fugtige luft passerer, så vandet trækkes ud af luften.

En del af den nu tørre luft blæses tilbage gennem rotoren for at blæse silikatet tørt, hvorefter vandet føres ud af lokalet gennem en slange. Denne proces gentages, indtil den ønskede luftfugtighed er opnået, og maskinerne kan udstyres med hygrostat eller dugpunktsstyring, som automatisk tænder og slukker efter på forhånd indstillede værdier.

Klimaændringer skaber vækst

Udviklingen af de nye affugtere blev besluttet efter en markedsundersøgelse, som viste stor efterspørgsel blandt kunderne efter adsorptionsteknologien. Det fortæller produktchef i Dantherm Air Handling, Toke Elley:

»De fleste producenter af affugtere koncentrerer sig om en af de to teknologier, og vi har hidtil kun udbudt kondensaffugtere. Men der er tale om et marked i vækst på grund af klimaændringer og udsigten til større nedbørsmængder med efterfølgende fugtproblemer. Derfor satser vi nu også på adsorptionsteknologien,« siger han og forventer, at de typiske kunder vil blive boligselskaber, større virksomheder i bygge- og anlægsbranchen samt skadeservice-firmaer.

Udviklingen af de nye affugtere har taget cirka et år i samarbejde med en underleverandør, som Toke Elley af konkurrencehensyn ikke vil sætte navn på. Med samme begrundelse ønsker han heller ikke at sætte tal på salgsforventningerne.

Dantherm har indtil videre lanceret fire modeller med kapaciteter fra 0,45 til 1,4 kilo i timen ved 20 grader og en relativ luftfugtighed på 60 procent. Affugterne kan dække lokaler op til cirka 200 kvadratmeter.

Største konkurrent på markedet er svenske Munters.

Sådan virker adsorbtionsaffugteren

Adsorptionsaffugteren bygger på samme princip som de små poser med silikat, der kendes fra emballage med elektronisk udstyr. Fugtig luft trækkes gennem rotoren i én retning, hvorfra silikatet optager vandet fra luften. Den tørre luft blæses derefter ud i rummet. Samtidig pumpes en del af den tørre luft tilbage gennem regenereringszonen, hvor silikatet blæses tør. Den fugtige regenereringsluft føres herefter via en slange ud af lokalet. Denne proces gentages, til den ønskede luftfugtighed er opnået.

Emner : Indeklima