Lidt usædvanligt får en ny klimateknologi sin helt egen pulje på 200 mio. kroner i en ny aftale om økonomiske stimuli, som regeringen indgik søndag – sammen med finansloven for 2021 - med støttepartierne Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.
Det drejer sig om udvikling af pyrolyse-teknologier, der har potentiale til at nedbringe udledningen af drivhusgasser fra landbruget markant.
Læs også: Forskere: Pyrolyse og biokoks kan halvere udledning fra landbruget
Eller som der står i aftalen: »Gennem anvendelse af termisk pyrolyseteknologi (forgasning,red.) kan biomassen omdannes til gas og olie, der kan raffineres til flydende brændstoffer som fx flybrændstof. Restproduktet biokul kan anvendes til biogødning og har potentielt en stor klimaeffekt, idet biokul kan binde en stor del af kulstoffet fra den oprindelige biomasse.«
Læs også: Stiesdal præsenterer dansk bud på kulstofnegativt flybrændstof
Puljen til teknologiudvikling på de i alt 200 mio. kroner skal uddeles i 2021 og 2022, og ud over disse midler omfatter aftalen bevillinger for knap 3 mia. kroner til grøn beskæftigelse og opfølgning på klimapartnerskabernes anbefalinger.
Mere tempo på udfasning
Politikerne har blandt andet vedtaget at øge bevillingerne til puljen for udfasning af olie- og gasfyr frem mod 2025; at etablere en pulje til grøn transport til støtte for elfærger, ladeinfrastruktur og omstilling af tung transport og at give støtte til bæredygtigt byggeri gennem en ny pulje.
Så er politikerne enige om at fremme udviklings- og demonstrationsprojekter for CO2-lagring i Nordsøen med 100 mio. kroner i 2021 og 2022. Formålet er blandt andet at fremme udviklingen af sikker lagring af CO2 i Nordsøen allerede fra 2025.
Læs også: Nordsøens pumper stopper om 30 år: Så skal der CO2 i undergrunden
Man etablerer en tilskudspulje til energirenoveringer i offentlige bygninger (kommuner og regioner og styrker en pulje til renovering i almene boliger og så er man enige om at bruge 600 mio. kroner frem mod 2024 til udtagning af kulstoffattig landbrugsjord, de såkaldte lavbundsjorder.
Geotemisk taskforce etableres
Så skal etablering af geotermisk varme støttes via etablering af en taskforce. Den skal gennemføre et analysearbejde, der skal afdække det samfundsøkonomiske potentiale for indpasning af geotermisk varme i fjernvarmesektoren
Derudover skal taskforcen udvikle et bud på en konkret statslig støttemodel, der kan understøtte en omkostningseffektiv udvikling af geotermi samt opnå statsstøttegodkendelse under EU's statsstøtteregler. Analysen skal være færdig i 2022.
Læs også: Skuffet forsyningsselskab: »Jeg har svært ved at tro på, at geotermien har en fremtid i Danmark«
Endelig bevilger partierne 520 mio. kroner til en cykelpulje, der skal fremme grøn mobilitet og gøre det mere oplagt for borgere at vælge cyklen frem for andre transportformer.
Kan komme for sent
De grønne tiltag fra stimulus-pakken får mest en positiv modtagelse, hvis man skal følge pressemeddelelser fra relevante interesseorganisationer:
Interesseorganisationen Dansk Fjernvarme er glad for, at partierne bag finansloven nu har afsat penge til en ny taskforce omkring geotermi, men frygter at anbefalingerne, der først skal komme i 2022, kan komme for sent:
Læs også: Overskudsvarme fra Power-to-X bliver vigtig i Aarhus’ fremtidige forsyning
»Selskaberne kan imidlertid ikke vente til 2022 med at træffe nye investeringsbeslutninger. Derfor frygter jeg, at 2022 er for sent, hvis det reelt skal blive muligt at indfri potentialet. Samtidig efterlyser vi også reelle midler til at få eventyret i gang,« siger adm. direktør Kim Mortensen.
Brancheorganisationen Dansk Energi påpeger, at der med finanslovsaftalen med mere sættes et yderligere tryk på skrotning af olie- og naturgasfyr til fordel for at installere f.eks. klimaeffektive varmepumper:
Læs også: Skrotning af olie- og gasfyr giver 10 pct. af klimamål – men det er et »betal-forureneren-princip«
»Sammen med udrulning af lade-infrastruktur til elbilerne - som fredagens aftale om bilafgifter gør nødvendig - er det en let og hurtig måde at skabe grøn effekt på til gavn for klima og for vækst og arbejdspladser i hele landet, ,« siger adm. direktør Lars Aagaard.
Puljen blev tømt i år
Brancheorganisationen Tekniq bifalder de grønne elementer i stimuli-aftalen – om end adm. direktør Troels Blicher Danielsen havde håbet, at den grønne dagsorden havde sat et endnu tydeligere aftryk.
Læs også: Centrale aktører: Sådan skal power-to-x bringes på skinner i Danmark
»Vi noterer, at man med søndagens finanslov eksempelvis fortsætter indsatsen for at udfase oliefyr og naturgas, samtidig med at der afsættes puljer til elfærger og opsætning af ladestandere. Men med tanke på, hvor hurtigt puljen til netop udskiftningen af oliefyr og naturgas blev tømt i år, kan vi godt tvivle på, om de afsatte beløb de kommende år er tilstrækkelige til at føre os hurtigt nok videre på vejen mod at nå regeringens egen 70 procents-målsætning, « siger Troels Blicher Danielsen.
Man kan læse mere om klimadelen af pakken her.
