Klikker du 'grønt' eller 'sort'? Rapport udpeger klimabelastende streaming
For godt en uge siden skrev Ingeniørens blogger Henrik Stiesdal om, hvordan Google i 2017 vil forsøge at nå virksomhedens mål om at blive drevet af 100 procents vedvarende energi, så vi andre ikke skal have dårlig samvittighed, når vi klikker rundt på søgegigantens mange services.
Nu har Greenpeace lavet en rapport, der viser hvor energien kommer fra, når vi klikker rundt på sociale medier, eller videostreamer fra eksempelvis Netflix.
Og hvis man kerer sig for miljøet er der måske grund til at tænke sig om en ekstra gang, inden man streamer den nyeste episode af ens yndlingsserie på Netflix.
For mens store virksomheder som Apple, Google og Facebook gør en stor indsats for at benytte sig af strøm fra sol- og vindenergi, så halter verdens største streamingsite af serier og film, Netflix, langt efter.
Tarjei Haaland, der er klima- og energimedarbejder hos Greenpeace, fortæller, at streamingstjenesten i høj grad benytter sig af fossile brændsler til at køre de enorme datacentre og bagvedliggende servere.
»Netflix skylder de mange millioner filmelskere og ikke mindst klimaet at komme på banen og forpligte sig til 100 procent vedvarende energi,« lyder det fra Tarjei Haaland.
Fossilt energimiks
Greenpeace oplyser, at videostreaming stod for 63 procent af verdens samlede nettrafik, og det tal forventes at stige til 80 procent i 2020. I rapporten som Greenpeace har lavet, har de rangeret omkring 70 selskaber ud fra deres brug af grøn energi, og her placerer Netflix sig i bunden på mange af parametrene.
Netflix benytter sig af AWS (Amazon Web Services), og her er energimikset særligt fossiltungt. Kun 17 procent af strømmen kommer fra vedvarende energikilder, resten af energimikset består af 30 procent kul, 26 procent atomkraft og 24 procent naturgas.
Til sammenligning bruger Apple, Facebook og Google henholdsvis 83 procent, 67 procent og 56 procent vedvarende energi.
Efterspørgsel på fossile brændsler stiger
Tarjei Haaland forklarer, at når en virksomhed som Netflix stormer frem med raketfart, så får det den negative konsekvens, at efterspørgslen på fossile brændsler som kul stiger, hvis ikke firmaet sadler om og begynder at benytte sig af grøn strøm.
»De taler om, at de vil omstille til vedvarende energi, men de er desværre ikke åbne om deres strømforbrug,« siger Tarjei Haaland.
Også i Danmark er det blevet aktuelt. Både Apple og Facebook har tilkendegivet, at man ønsker at bygge to store datacentre i henholdsvis Viborg og Odense. Beregninger lavet af Greenpeace viser, at Apple-centeret vil forbruge mellem 2,3 - 2,8 procent af Danmarks samlede strømforbrug og Facebook-centeret måske mere end fire procent.
Tarjei Haaland mener, at det er et stort skulderklap, at to af de mest prograssive selskaber vælger at bygge deres datacentre i et af de mest prograssive lande, når det kommer til grøn energi. Men han mener samtidigt, at vi i Danmark skal være opmærksomme på, at centrene er nogle strømslugere ud over det sædvanlige.
»Det er afgørende, at selskaberne investerer i ekstra vedvarende energi, der svarer til de store mængder strøm, som det vil kræve at køre centrene,« slutter Tarjei Haaland.
