Klenodier fra 100 års dansk energihistorie bliver spredt for alle vinde
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klenodier fra 100 års dansk energihistorie bliver spredt for alle vinde

Det store tekniske museum, Elektroteket, som NKT oprettede i 1998, har lukket dørene for sidste gang. Lukningen kommer som et chok for mange inden for dansk elteknik, som nærmest tilfældigt har hørt om den.

Der er ikke udsendt en officiel meddelelse om lukningen, men kommunikationschef Helle Gudiksen fra NKT bekræfter, at museet er lukket her med udgangen af januar.

Elektroteket indeholdt genstande knyttet til NKT’s kabelproduktion, motorcykler og støvsugere fra Nilfisk (Fisker & Nielsen) og elektriske komponenter fra LK. Sidstnævnte firma indgår i dag i den globale koncern Schneider Electric med hovedkontor i Paris.

Vil bruge penge på andre ting

Helle Gudiksen fortæller, at ejerne har valgt at bruge deres penge på andre formål end at drive et museum. Hun ønsker ikke at oplyse, hvad det har kostet at drive Elektroteket, som var indrettet i lejede lokaler i Brøndby, som NKT-koncernen tidligere ejede.

Ejerne tager nu nogle af de udstillede genstande tilbage, resten forsøges afsat til andre museer. Det er ikke en beslutning, som huer Erik Herse, der er formand for Ingeniørforeningens fagtekniske netværk IDA Elteknik.

»Det er sørgeligt, hvis denne del af industrihistorien går tabt ved, at genstandene bliver spredt for alle vinde,« siger han.

NKT har allerede fjernet næsten alle links til oplysninger om Elektroteket, så hvis man ikke vidste bedre, skulle man næsten tro, museet aldrig havde eksisteret.

I videoen herunder (som forhåbentligt stadig får lov at eksistere) fortæller NKT’s forhenværende administrerende direktør Thomas Hofman-Bang dog om, hvordan han med stolthed og begejstring kunne følge den tekniske udvikling i Elektroteket:

Fusionsplaner mislykkedes

Elektroteket blev oprettet i 1998 – 100 år efter, at Nordiske Kabel- og Traadfabriker A/S (i dag NKT) blev børsnoteret første gang.

Sidste år blev det forsøgt at gennemføre en fusion med Energimuseet i Tange, som skulle overtage Elektroteket i sin helhed, hvorefter det skulle navngives Energimuseet Øst.

Men fusionsplanerne faldt til jorden på grund af økonomien, forklarer direktør Anders Dahlstrup fra Energimuseet:

»Det er ganske svært at skaffe finansiering til firmasamlinger,« siger han.

Anders Dahlstrup oplyser, at Energimuseet nu er i en dialog med NKT om at overtage dele af samlingerne, som så vil blive flyttet til Tange.