Klenodier fra 100 års dansk energihistorie bliver spredt for alle vinde

Det store tekniske museum, Elektroteket, som NKT oprettede i 1998, har lukket dørene for sidste gang. Lukningen kommer som et chok for mange inden for dansk elteknik, som nærmest tilfældigt har hørt om den.

Der er ikke udsendt en officiel meddelelse om lukningen, men kommunikationschef Helle Gudiksen fra NKT bekræfter, at museet er lukket her med udgangen af januar.

Elektroteket indeholdt genstande knyttet til NKT’s kabelproduktion, motorcykler og støvsugere fra Nilfisk (Fisker & Nielsen) og elektriske komponenter fra LK. Sidstnævnte firma indgår i dag i den globale koncern Schneider Electric med hovedkontor i Paris.

Vil bruge penge på andre ting

Helle Gudiksen fortæller, at ejerne har valgt at bruge deres penge på andre formål end at drive et museum. Hun ønsker ikke at oplyse, hvad det har kostet at drive Elektroteket, som var indrettet i lejede lokaler i Brøndby, som NKT-koncernen tidligere ejede.

Ejerne tager nu nogle af de udstillede genstande tilbage, resten forsøges afsat til andre museer. Det er ikke en beslutning, som huer Erik Herse, der er formand for Ingeniørforeningens fagtekniske netværk IDA Elteknik.

»Det er sørgeligt, hvis denne del af industrihistorien går tabt ved, at genstandene bliver spredt for alle vinde,« siger han.

NKT har allerede fjernet næsten alle links til oplysninger om Elektroteket, så hvis man ikke vidste bedre, skulle man næsten tro, museet aldrig havde eksisteret.

I videoen herunder (som forhåbentligt stadig får lov at eksistere) fortæller NKT’s forhenværende administrerende direktør Thomas Hofman-Bang dog om, hvordan han med stolthed og begejstring kunne følge den tekniske udvikling i Elektroteket:

Fusionsplaner mislykkedes

Elektroteket blev oprettet i 1998 – 100 år efter, at Nordiske Kabel- og Traadfabriker A/S (i dag NKT) blev børsnoteret første gang.

Sidste år blev det forsøgt at gennemføre en fusion med Energimuseet i Tange, som skulle overtage Elektroteket i sin helhed, hvorefter det skulle navngives Energimuseet Øst.

Men fusionsplanerne faldt til jorden på grund af økonomien, forklarer direktør Anders Dahlstrup fra Energimuseet:

»Det er ganske svært at skaffe finansiering til firmasamlinger,« siger han.

Anders Dahlstrup oplyser, at Energimuseet nu er i en dialog med NKT om at overtage dele af samlingerne, som så vil blive flyttet til Tange.

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Elektroteket var (er) helt unikt. Det er uforståeligt at man ikke har kunne rejse midler til at bevare det.

 • 1
 • 0

Jeg må sige det samme - har aldrig hørt om det før. Den teknologiske kulturarv har dårlige kår. Vi har slet ikke den samme vilje og evne til at bevare den som man f.eks. ser i England.

 • 2
 • 0

Tekniske museer har det hårdt overalt. Radiohistorisk museum i Ringsted er en flot samling – der har til huse i egen bygning – dækker en branche, der havde mere end 8000 ansatte, da det gik bedst herhjemme. Nu må de kæmpe helt alene og privat for at holde næsen oven vande. Fast udstilling samt tema-udstillinger. Flymuseet i Billund – der var usandsynlig flot – tabte konkurrencen med Legoland. Det samme med brandmuseet. Teknisk Museum, der startede i en flot bygning nede på Strandvejen i Helsingør måtte flytte samlingen til nogle ældre, men store faciliteter i byens sydlige udkant. Det er stort, men koldt og støvet. Grundstenen til Danmarks Flymuseum blev nedlagt af prins Henrik for mange år siden lige overfor Bellacentret, men det blev bare aldrig til noget museum.!!!!! Danmarks Flymuseum ligger i dag i Stavning. Simon P.' museum, der var en aflægger af Aalborgs tekniske museum, havde en fantastisk B&O samling, men museet blev lukket og B&O samlingen indgår nu i B&O museet i Struer, som iøvrigt er helt fantaststik, bl. andet fordi Peter Bangs Fond hældte et par millioner i sagen. Radioamatørernes museum der lå på Teklavej i Købnehavn blev med vold flyttet til EDR's hovedkvarter i Odense Danmarks Cyklemuseum ligger i Stubbekøbing. Danmarks Fotomuseum ligger i Herning, kommunalt støttet og i eget hus. Det store bilmuseum på Lolland blev opløst -- resterne indgår i Egeskov museet Sporvejsmuseet på Islevdalvej i København blev nedlagt og sporvognenen flyttede til Skjoldnæsgholms museet; hvor trolleyvognene blev af ved jeg ikke . Nimbusmuseet indgår i Horsens tekniske museum NKT-museet har jeg aldrig hørt om !!!! +++++ Og sådan er det med det hele. Det er en stor jeremiade Der er masser af interesse, og mange interesserede folk, der er villige til at brække ryggen for at få tingene op at stå, men der er ikke støtte fra firmaer . De vil alle se FREMAD, og skammer sig over deres tidligere produkter. Fundamentalt set: INGEN KOORDINATION -- OG INGEN PENGE

 • 5
 • 0

Tycho Brahe, Ole Rømer, H.C. Ørsted, Niels Bohr

De 4 danskere kom på mønter i 2013. Da jeg talte med en af de unge piger ved kassen i min lokale Fakta om disse mønter, anede hun intet om de pågældende eller deres opdagelser.

Det på trods af at intet i det moderne samfund ville fungere uden H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen og alt hvad deraf fulgte.

Jeg vil gerne tilslutte mig de ovenstående indlæg, og indskyde at papirfabrikation og bogtryk, samt den frie presse ved ihærdige indsamlinger fortrinsvis blandt typografer, og branchens arbejdsgivere ud over landet, foruden en stor frivillig indsats har fået etableret Danmarks grafiske Museum ved sammenlægning med en gammel pressehistorisk samling fra Århus, som nu hedder Danmarks Mediemuseum på Brandts i Odense, som en del af Odense Bymuseer. Som et af de få tekniske museer ligger det centralt i en stor by.

Hovedparten af de andre private museer er placeret hvor, der har været billige, ofte overflødige, lokaler uden for alfarvej, som private ildsjæle har kunnet betale eller låne.

Det er en skændsel at et land, der har fostret de 4 ovenstående, samt de mange andre, der har udviklet teknik på grundlag af deres opdagelser ikke har et stort velplaceret museum til oplysning og inspiration af de opvoksende generationer.

Det er en stadig kilde til undren at unge kan kommer gennem undervisningspligten uden at have opfattet noget om Ole Rømer og ”Lysets tøven”, eller Ørsted og elektromagnetismen, eller Bohr og atomteorien.

Gad vide om de heller ikke lærer om Carl von Linné eller Charles Darwin og deres opdagelser? Nu etableres et stort naturhistorisk museum ved det gamle geologiske museum og botanisk have inde i København. Men de tekniske videnskaber og frembringelser savner et stort velplaceret museum.

 • 2
 • 0

Har aldrig hørt om det museum før nu! Det er synd for de har da alle muligheder for at gøre reklame for sig selv!

 • 0
 • 1

Tja, det er jo kedeligt, når en vigtig bid af dansk industruhistorie forsvinder, bliver spredt. Det burde faktisk være et offentligt anliggende, at bevare vigtige dele af vor industrihistorie. Der vil sikkert være interesse for et sådant museum/museer. Elektroteket - har aldrig hørt om det, trods min interesse på området. Jeg har i over 30 år boet 3 km fra det tidligere NKT område, ingen skiltning ingen PR? Man må vel også være lidt aktiv, hvis man vil have besøgende! Ang. Teknisk Museum i Helsingør ( det "nye") er da noget så kedeligt. De tidligere opstillinger med store, bevægelige dampmaskiner har jeg ikke set. Nok er det en del år siden jeg sidst har været der, men da lå maskineriet i en bunke i en tilstødende udstillings/lagerhal. Man kan ikke "leve" nogle veteranbiler og fly. Der skal meget mere til for at fange.

 • 0
 • 0

Jeg arbejder i et el firma fra Århus som bliver 100 år her til marts. Vi var på på 95 år jubilæumstur til Kbh for 5 år siden. Hvor vi også besøgte forskellige elrelaterede virsomheder, og der kom vi også forbi hos NKT's museum. Der var samtlige modeller af el materiale gennem Danmark elektrificering. Samt nilfisk historie og originale presse til formning af den nilfisk støvsuger som alle med lidt år på bagen kende. Der var også en flot udstilling af mange af de Nimbus modeller, der blev produceret. Jeg syntes som el fagmand, at det er et kæmpe tab for dk industri historie, og indrømmet før vi kom der forbi havde jeg intet hørt om museet. De var ikke gode til at gøre opmærksom på sig selv. Det burde nok være drevet eller være støttet af staten så tab som disse kan indgåes. :( Jeg har heldigvis lidt billeder derfra som minde :) Mvh Morten Ulrik

 • 1
 • 0

Jeg har besøgt stedet i 2006 sammen med resten af Dansk Datahistorisk Forenings bestyrelse.

Man kunne kun komme ind efter forudgående aftale, det er nok grunden til at så få har hørt om stedet.

Rigtigt flot sted, ærgerligt at det ikke har været markedsført bedre.

Mogens

 • 0
 • 0

After aftale -- er døden for et museum. Man SKAL have faste åbningstider, man SKAL have folkepensionister i et vagtskema og ÅBENT på bestemte tider -- ellers er det dødens pølse

 • 0
 • 0

Dette museum kunne godt have glæade af at modtage samlinger fra andre museer. Men de er bare elendige til at lave udstillinger. De har en masse interessant udstyr, uden historier. Derved bliver det intet sigende og overflødigt. Så en opfordring vil være, at de fik skrevet om alle de fantastiske udstillede genstande.

 • 1
 • 0

Til gengæld kan Post og Tele museet i Købmagergade anbefales. Virkeligt spændende og gode udstillinger hvor man også kan få lov at pille. Det er endda gratis.

 • 0
 • 0

Det gælder stort set alle danske muséer! Det kan være meget hyggeligt at kigge indenfor, hvor den lokale ildsjæl har sat noget sammen, som han selv tror på. Det er dog sjældent at der er økonomi i foretagendet, og de mange små fonde, som kan bruges til formålet, kan ikke overblikke hvad der er skidt og hvad der er kanel! Når ildsjælen kører træt i det, står man der med nogle samlinger som egentlig kan være værdifulde nok, men som ikke kan integrereres i en større helhed, netop fordi overblikket mangler!

DR-programmet Kulturknuserne har faktisk drøftet det her problem ret meget i det sidste år. Jeg mener at man skal dokumentere alt, præcis alt, på en digital måde, som enhver kan botanisere i. Fra disse digitale samlinger kan man så lave digitale særudstillinger, hvor det er tydeligt hvad der er kildemateriale og hvad der er kommentarer. De digitale samlinger kan danne basis for at nogle relativt få muséer kan rekvirere de fysiske materialer til særlige termaudstillinger, hvor genstande fra forskellige magasiner kan danne en helt særlig kulturel vinkling. På den måde kan man få nye udstillinger som eksponerer lidt a la fx Frilandsmuséet i Lyngby, ting der hænger sammen i tid og rum, uanset om det er malerier eller eller en mælkecentrifuge!

John Larsson

 • 0
 • 0

Akut har Teknisk Museum i Helsingør og Elmuseet i Tange opmærksomheden på NKTs Elektroteket.

I et større og længere perspektiv vil et nyt moderne teknisk, industriel og videnskabeligt museum efter alt at dømme kræve en indsats for at samle donorer og sponsorer til klenodier og penge i størrelsesordenen 1 milliard kr.

Fx: Statens naturhistoriske Museum i Botanisk Have, der bygges sammen med Geologisk Museum har fået tilsagn om donationer på 950 mio. kr. fra bl.a. VKR-fonden (Velux).

Nationalmuseet og Experimentariet har modtaget stor støtte fra Egmont H. Petersen, Gutenberghus

Det relativt begrænsede, men meget moderne, Danmarks grafiske Museum, Danmarks Mediemuseum på Brandts i Odense, er i høj grad bygget på gratis arbejdskraft samt tekniske og økonomiske donationer fra hele den grafiske branche, samt aktiverede ledige, og naturligvis Odense kommunes støtte.

Museet for Søfart ved Kronborg har kostet mange store donationer.

Gang på gang er det i øvrigt A.P. Møller Mærsks fonde, Augustinus fonden, Oticon, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond (Coloplast) der støtter.

Et moderne museum vil kræve en større, bedre og mere central beliggenhed end den i industrikvarteret i Helsingør.

Udfordringen vil være stor Det vil kræve ildsjæle som måske skal bruge resten af deres liv på et sådant museum. Det vil kræve at Ingeniørforeningen, Dansk Industri og andre beslutter at ville!

Visionen Tænkt på sammenhængen! Thyco Brahe, Ole Rømer, H.C. Ørsted og Niels Bohr, over Thomas B. Thrige, Burmeister & Wain, Semler & Mathiesen/ Semco, FL Smidth, Fisker & Nielsen (Nimbus, Nilfisk) Valdemar Poulsen, B&O, Danfoss, Grundfos, Christian Hansen, Carlsberg, Novo, Oticon, Siemens Bonus, Vestas, Coloplast, Terma, - og alle de andre, samt dem på forkant, som ”Raket Madsen”.

Hans Edvard Teglers skrev at Danmark var bygget af kreative cykelsmede, som udviklede knallerter, motorcykler, radioer og fjernsyn. Smedene i Lem, som udviklede landbrugsmaskiner, stålvinduer og vindmøller.

Der er en fantastisk historie, som burde udstilles på en af byens bedste pladser, så ungdommen kan forstå og lære hvordan forskning og opdagelser har ført frem til det tekniske stade, som vi har i dag, og som gerne må udvikle sig videre i fremtiden.

 • 1
 • 0

Der er som bekendt ingen kongevej til matematikken, og dermed også til naturvidenskaben og teknologisk indsigt. Her kræves at der arbejdes koncentreret med tingene for at opnå udbytte, og der er ting der er rigtige og ting der er forkerte. Der vil derfor altid være flere kunstmuseer end teknologi/naturvidenskabsmuseer.

Det er lidt hyggeligere for modedesigneren og socialpædagogen på en fridag at gå på et museum hvor man altid kan kommenterer med en smart henkastet bemærkning, der som vi har lært i folkeskolen aldrig kan være forkert, da vi alle har ret til at have vores mening.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten