Industrien bruger i disse dage milliarder på at finde teknologier, der - måske - om flere år kan reducere udledningerne af CO2.
I landbruget er situationen en anden. Her findes allerede effektive og billige virkemidler, som kan reducere udledningerne af den meget mere potente drivhusgas metan fra svinegylle med op til 90 procent.
De fleste landmænd bruger dem bare ikke, for det har de ikke økonomisk incitament til.
Ifølge Danmarks Nationale Opgørelse blev 82 procent af svinegyllen på de danske gårde i 2020 opbevaret uden nogen form for behandling.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det er mere end 25 år siden jeg snakkede med en amerikaner der mente at der var plads til 4-5 svine farme i Danmark. På det tidspunkt var man ved at opføre en svine fabrik.. der producerede ca 20% af hvad DK på det tidspunkt gjorde. Årsagen var simpel, alle disse tiltag kunne kun løbe rundt hvis du havde råmateriale nok der ikke skulle transporteres aka lort nok der kunne pumpes rundt.
Måske er største forhindring at vi stadig ser svineproduktion som landbrug og ikke som rendyrket industri. Hvis produktions enheden var stor nok til at have eget biogas anlæg m.m. som en del af foretningen så ville en investering i et sådan anlæg jo være som en investering i en ny stald eller traktor, man vil jo bare udvide sortimentet til både at omfatte svin og gas..
kunne betale sig at producerer gassen lokalt og så distribuerer gassen i gasnettet?
Netop dette diskuteres også i UK, men de er uenige om hvem der skal betale for det anlæg der skal bygges på gården....... Men hvis de bliver producent af både dyr og bio-gas så kan der måske godt være en god business case i det.
Ellers plejer landmænd jo at gå sammen i andelsselskaber hvor de så er 5-10-20 gårde om et fælles mini bio-gas anlæg.
Det har jeg også hørt/set for nogle år siden.
Her er et link til en i Kina fra 2018.https://www.pigprogress.net/world-of-pigs/why-build-multi-storey-pig-houses/
For den del år siden fik jeg en opringning fra en tidligere kemiingeniørstuderende, som havde fået den idé at bygge 5-6 etages svinestalde med kemiske behandling af gylden i nederste etage til at fast restprodukt, som ikke lugtede og nemt kunne transporteres til genbrug, samt advanceret rensning af ventilationsluften øverst oppe, så man undgik lugtgener omkring stalden. Desværre tror jeg aldrig han fik udført idéen. Men den tiltrækker mig stadig.
Skræmmende læsning, som desværre leder til noget jeg ofte tæner, når jeg hører politiker og interesse organisationer klima er bare noget vi leger, vi mener det ikke rigitgt.
At landbruget helt af sig selv kan reducerer så voldsomt uden at vente på hockeystaven er mindblowing.
At Venstre under hele valgkampen har argumenteret for at landbruget kan selv, og derfor er en CO2 afgift ikke nødvendig, er netop at sige at klima er bare noget vi leger, vi mener det ikke rigitgt.
Kom med den CO2 afgift nu til landbruget, og så har de deres økonomiske incitament.
Kunne man forstille sig at produktionen lige så stille vil blive samlet hos kæmpe gårde, hvor til det vil kunne betale sig at producerer gassen lokalt og så distribuerer gassen i gasnettet?
I UK/Skotland efterspørger de måder at reducere metan på. De står med de samme problemer og har ikke bygget Bio-Gas anlæg (endnu). De diskuterer også meget hvem der skal betale for anlæg hos et landbrug. Måske de gerne vil købe et par pilot anlæg og noget viden.
https://www.gov.uk/government/news/government-seeks-views-on-reducing-livestock-methane-production