Klar med trådløs opladning af lommeelektronik
På Würth EiSos' stand på E-12 messen i Odense kan man se, hvordan morgendagens opladning af forbrugerelektronik ser ud. Den tyske virksomhed har produceret spolerne til flere nye produkter fra Texas Instruments, der kan oplade alt fra mobiltelefoner til digitalkameraer trådløst via induktion.
Produkterne overholder en standard inden for trådløs opladning, som er ved at blive færdigudviklet, fortæller Henning Bomberg, Field Application Engineer ved Würth EiSos i Skandinavien.
Én oplader til alle apparater
Tanken med den nye standard er, at forbrugerne kan nøjes med at købe én oplader, der kan bruges til alle mulige elektriske apparater uafhængig af producent og produkt - altså både mobiltelefoner, kamaraer, musikafspillere og professionel elektronik som for eksempel måleinstrumenter.
»Lige meget hvor man kommer hen, vil man kunne lægge sit apparat til trådløs opladning, uden at tænke på, om stikket passer, og om man nu har det med,« siger Henning Bomberg.
Derved slipper man for at have en masse forskellige opladere og stik, som kan gå i stykker. Desuden er der besparelser i udsigt, hvad angår miljøet, fordi færre opladere vil blive smidt ud, påpeger Henning Bomberg.
Den kommende standard, der kaldes Qi (udtales chee), vil blive imple-menteret i de kommende generationer af forbrugerelektronik som telefoner og kameraer, forklarer Henning Bomberg. Qi kommer forskellige specifikationer for strømydelsen. Low Power-specifikationen fra 2009 lægger således op til en ydelse fra 0 til 5 watt. I 2011 begyndte Wireless Power Consortium, der står bag Qi-standarden, at udvikle en specifikation for medium power, der går op til 120 watt.Qi-standarden
Kilde: Wikipedia
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Tabet må afhænge af materialerne som er i nærheden. Er der ingen materialer, som energien afsættes i, så er tabet meget lille. Er der metal i nærheden, så øges tabet betydeligt. Der dannes hvirvelstrømme i materialerne, som medfører et tab. Printpladen giver også tab.
Feltet kan koncentreres med ferrit, og er afstanden kort, og printplade, metal, osv. udenfor feltets rækkevide, så kan tabet blive lavt. I dag er apparaterne blevet så kompakte, at det kan være svært at få stor afstand mellem spolen der overfører energien, og selve elektronik. Det gør det svært at få lave tab.
Måske kan viden om kvantemekanik reducere tabet. Det er jo en "kvantemekanik ting", at energien afsættes, hvor den skal. Feltet bevæger sig over et større område, men energien tappes ikke der.
Udviklingen skal nok komme til mange forskellige elektronikdele
Læste at Dell og Intel ville satse på trådløs opladning (http://www.version2.dk/artikel/din-pcer-og-tablet-lader-traadloest-fra-naeste-aar-68520) Samt Macdonalds og Starbucks USA ville teste det af til det mobile udstyr i 20 forestniger hver.
Jeg er selv meget Inspireret af konceptet og bruger det selv til min Samsung Galazy S5 og kan ikke undvære det efter jeg er begyndt at bruge det. Har bygget mine ladere ind i mit stuebord samt natbord, som så er mine ladesationer i hjemmet.
Det virker rigtig godt efter min mening, købte laderne og modtageren på www.wify.dk
Det er meget godt med trådløs opladning, - men hvad med tabet?</p>
<p>Og hvad med dem der har pacemaker, hvis de kommer tæt på hvad så?
Bliver pacemakeren udløst?</p>
<p>Jeg mener at der er en del problemer som ikke er løst endnu.
De eksperimenter jeg kender til har tab på 5% til 10%. Hvis resten af elektronikken er af ordentlig kvalitet, kan det samlede tab lande på mellem 10% og 20%. Mange almindelige ladere taber 30%.
Standarden (som ikke er helt færdig) foreskriver at lader og apparat genkender hinanden og snakker sammen ved lav effekt før ladningen starter. Laderen vil derfor ikke sparke til noget den ikke kan genkende, og som ikke kan svare, heller ikke en pacemaker. Desuden er det elektromagnetiske felt fokuseret under ladning.
Mvh. Peter
Nu snakker jeg ikke om Tesla-coils. Nikola eksperimenterede med trådløs overførsel af effekt, men dette er blevet glemt af mange....:( desværre
Ja, og mislykkedes. Tesla var en fremragende fysiker, man mange myter om han er usande eller stærkt overdrevne.
Mvh. Peter
Nu snakker jeg ikke om Tesla-coils. Nikola eksperimenterede med trådløs overførsel af effekt, men dette er blevet glemt af mange....:( desværre
Det er meget godt med trådløs opladning, - men hvad med tabet?
Og hvad med dem der har pacemaker, hvis de kommer tæt på hvad så? Bliver pacemakeren udløst?
Jeg mener at der er en del problemer som ikke er løst endnu.
Nej - fra stikkontakt til spole i bordet (der kan de jo næppe være bedre end de nuværende) - derfra kommer der så yderligere et tab i den trådløse del</p>
<p>mvh Flemming
Det kan sagtens laves bedre. En god lader ligger på omkring 95%, og 99% kan nås. Man kan håbe at når en enkelt lader kan lade alle apparater, så er der råd til kvalitet.Men det vil tiden vise.
Mvh. Peter
Det er gamle nyheder. Flere producenter af elektriske tandbørster, har igennem adskillige år benyttet induktion til at oplade disse, for at eliminere faren for kortslutninger grundet fugt.
Idéen med at implementere det i mobiltelefoner er god, og jeg velkommer den med åbne arme;) Men hånden på hjertet, så ville jeg ærligt talt hellere se, at der blev udviklet en metode med højfrekvent overførsel af effekt a la det Nikola Tesla i sin tid eksperimenterede med. På den måde ville opladere blive fuldstændig overflødige, og vi kunne alle gå rundt med opladte telefoner 24-7 365..
De ladere der her er tale om er højfrekvente, og bygger på resonans mellem sender- og modtagerspole.
Tesla-coil udsender bredspektret radiostøj og ville blokere en lang række andre radiosignaler. Og ved de sendestyrker der skal til ved fjernopladning ville det svare til at gå rundt i en mikrobølgeovn.
Mvh. Peter
Ja GPS anvender radiosignaler, men også "noget" der fortæller, hvilke retning (nord, syd, øst og vest) samt om den vender op eller ned. Dette gør en IPhone og IPad også.
Dette "noget" er et gyro-kompas + accelerometer som begge virker helt uafhængigt af jordens magnetfelt. Meningen er at de skal virke i tunneler, under broer og andre steder hvor GPS signalet falder ud. Ingen af delene påvirkes af magnetfelter.
Mvh. Peter
Det er gamle nyheder. Flere producenter af elektriske tandbørster, har igennem adskillige år benyttet induktion til at oplade disse, for at eliminere faren for kortslutninger grundet fugt. Idéen med at implementere det i mobiltelefoner er god, og jeg velkommer den med åbne arme;) Men hånden på hjertet, så ville jeg ærligt talt hellere se, at der blev udviklet en metode med højfrekvent overførsel af effekt a la det Nikola Tesla i sin tid eksperimenterede med. På den måde ville opladere blive fuldstændig overflødige, og vi kunne alle gå rundt med opladte telefoner 24-7 365..
Nej - fra stikkontakt til spole i bordet (der kan de jo næppe være bedre end de nuværende) - derfra kommer der så yderligere et tab i den trådløse delVirkningsgraden er næppe værre end almindelige mobilladere, ca. 70% er normalt.</p>
<p>Mvh. Peter
mvh Flemming
[quote]Genererer det ikke en masse brum ?</p>
<p>Man skal vel næppe oplade sin kassettebåndoptager på dén måde :-)</p>
<p>Hvordan påvirkes GPS af magnetfelter ?
Nej, frekvensen er ikke 50Hz, snarere > 20kHz, så ingen hørbar støj.
GPS anvender radiosignaler, og er derfor helt upåvirket af magnetfelter. Men magnetstriben på Dankort mm. kan nok påvirkes tæt på.
Mvh. Peter[/quote] . Ja GPS anvender radiosignaler, men også "noget" der fortæller, hvilke retning (nord, syd, øst og vest) samt om den vender op eller ned. Dette gør en IPhone og IPad også.
Vi bliver jo tudet ørene fulde om, at vi skal hsuke at tage vores opladere ud at stikket, når vi ikke bruger dem, forsi de har et standbyforbrug på hele (
De trådløse oplader projekter jeg kender til, er i stand til at gå i dvale når der ikke er en dims som kan oplades inden for rækkevidde. Virkningsgraden er næppe værre end almindelige mobilladere, ca. 70% er normalt.
Mvh. Peter
Genererer det ikke en masse brum ?</p>
<p>Man skal vel næppe oplade sin kassettebåndoptager på dén måde :-)</p>
<p>Hvordan påvirkes GPS af magnetfelter ?
Nej, frekvensen er ikke 50Hz, snarere > 20kHz, så ingen hørbar støj.
GPS anvender radiosignaler, og er derfor helt upåvirket af magnetfelter. Men magnetstriben på Dankort mm. kan nok påvirkes tæt på.
Mvh. Peter
Vi bliver jo tudet ørene fulde om, at vi skal hsuke at tage vores opladere ud at stikket, når vi ikke bruger dem, forsi de har et standbyforbrug på hele (
Genererer det ikke en masse brum ? Man skal vel næppe oplade sin kassettebåndoptager på dén måde :-) Hvordan påvirkes GPS af magnetfelter ?
Jo bevares, det er lettere blot at lægge apparatet på en plade, men er det virkelig så fantastisk. Det skal jo stadigvæk hen på pladen, og det er altså nogen effekt der skal overføres, når vi taler om kamera og telefon. En international standard for ladestik var måske ligeså god. Når de kan samle energi fra felterne i luften, så rykker det. Desværre hører det sidste kun hjemme i crackpot afdelingen (endnu).