Klangfigurer kan gå fra skønhed til praktisk anvendelse

Plus13. juni 2019 kl. 05:184
Klangfigurer kan gå fra skønhed til praktisk anvendelse
Illustration: wikidata.org.
En finsk forskergruppe har gjort nye overraskende observationer af de smukke akustiske klangfigurer, der gjorde dybt indtryk på H.C. Ørsted.
Artiklen er ældre end 30 dage

AKUSTIK Ny indsigt om gammel opdagelse

ram@ing.dk

Stryger du siden af en tynd metalplade belagt med sand med en violinbue, vil sandpartiklerne hoppe og danse og falde til ro i smukke mønstre bestemt af pladens svingninger.

Mønstrene kaldes klangfigurer eller Chladni-mønstre efter den tyske fysiker og musiker Ernst Chladni – kendt som akustikkens far – der beskrev dem i en bog fra 1787 med titlen ‘Entdeckungen über die Theorie des Klanges’.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
16. juni 2019 kl. 02:19

Figuren i artiklen viser helt klart at partiklerne søger væk fra violinbuen, hvor amplituden er størst, og søger hen hvor amplituden er mindst - f. eks. ved de viste fingre. Dette er ihvertfald gældende med "tunge partikler" i luft. I væsker afhænger resultatet, af de relative massefylder af væske og partikler - men de fleste partikler i væsker er tungere end væsken - nok undtagen partikler i kviksølv og lign..

Dette er baggrunden for, at jeg mener at teksten i artikelen ikke er korrekt. Jeg betvivler ikke den ansete forskeres forsøg - blot teksten i artiklen.

Ole Norskers forklaring undersstøtter dette, da der ikke normalt er vacuum i fysiklokaler.

Jens Ramskov: Giv venligst reference til hvor ovenstående er beskrevet.

3
14. juni 2019 kl. 09:12

Der er tale om to fænomener, alm Chladni og omvendt Chladni. Ved alm kastes partiklerne op i mange retninger og falder til hvile efter et frit fald, hvor der er ro. Ved omvendt er partiklerne små/lette og følger det medie de befinder sig i (vand, luft etc). Eksempel: Prøv at klaske en bananflue/ frugtflue kontra en fed spyflue.

Jeg forestiller mig der er et laminart lag tæt på membranen. Betragt en let partikel på grænsefladen til det turbulente. Når membranen bevæger sig opad synker partiklen ned i det laminare, hvor den sidelæns bevægelse bremses. Omvendt når membranen går nedad kommer partiklen op i det turbulente område, hvor bevælgelsen går stærkere mod centrum af "bulen".

Jeg er overbevist om, at man ikke vil se omvendt Chladni uden medie, fx vacuum.

2
Videnskabsredaktør -
13. juni 2019 kl. 11:10
Videnskabsredaktør

Artiklen kan ikke være korrekt.

Forklar venligst, hvor Michael Faraday, Lord Rayleigh, den finske forskergruppe og mange andre inkl. Ørsted så har taget fejl.

1
13. juni 2019 kl. 10:48

Artiklen kan ikke være korrekt.

Partiklerne samles ikke hvor der er størst udsving på pladerne, men hvor der er mindst udsving. Dette ses også på den ene af illustrationerne, hvor der holdes på pladen med to fingre, og der samles partiklerne ud fra fingrenes position. I naturen samles sedimenter også hvor der er mindst vandbevægelser, og væk fra hvor der er størst vandflow.

I akustikken er der i et resonansfelt størst lydtryk hvor der er mindst bevægelse.