Klagenævn siger nej til at varme fynske huse op med spildvarme
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Klagenævn siger nej til at varme fynske huse op med spildvarme

En ny afgørelse fra Energiklagenævnet trækker tæppet væk under et stort spildvarmeprojekt i Glamsbjerg.

Glamsbjerg Fjernvarme vil gerne udnytte spildvarme fra en nærliggende fabrik, der producerer ostepulver og en hel del spildvarme. Varmen udnyttes ved hjælp af en såkaldt absorptionsvarmepumpe, men det kræver, at temperaturen hæves ved hjælp af en hedvandskedel baseret på flis.

Omkring 15.000 MWh spildvarme kan udnyttes, hvilket er tilstrækkeligt til at forsyne 800 almindelige husstande med fjernvarme. Med effektløft fra absorbtionsvarmepumpen vil projektet kunne levere i alt ca. 40.000 MWh fjernvarme, og planen var så at etablere en ca. syv km lang transmissionsledning fra Glamsbjerg til nabobyen Haarby for at udnytte kapaciteten optimalt.

Naturgas Fyn har klaget over, at spildvarme-projektet ikke følger reglerne. Energiklagenævnet har givet naturgasselskabet ret og underkendt Assens Kommunes godkendelse af projektet.

Projektet er både samfundsøkonomisk, selskabsøkonomisk og forbrugerøkonomisk en god forretning. Men ifølge Energiklagenævnet strider det mod den såkaldte projektbekendtgørelse for varmeplanlægning. Den siger, at man i et naturgasfyret område ikke må skifte til andre brændsler, hvis der er tale om ren varmeproduktion og samme varmeforbrug.

Glamsbjerg Fjernvarme. Illustration: Glamsbjerg Fjernvarme

Interesseorganisationen Dansk Fjernvarme kalder det ’stærkt problematisk’, at lovgivningen forhindrer udnyttelse af overskudsvarmen fra danske industrivirksomheder til fjernvarme:

»Reglerne er lavet, så de sikrer et højt forbrug af naturgas. Det er fuldstændig ude at trit med, at man fra politisk side kræver en helt grøn el- og opvarmningssektor i 2035,« siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.

Han fremhæver regeringens ambition om, at halvdelen af forbruget af fossile brændsler til el og opvarmning er skåret væk i 2020, og kræver reglerne i projektbekendtgørelsen ændret.

»Det er jo helt og aldeles uforståeligt, at man som fjernvarmeværk ikke må gøre det, som politikerne forlanger af os, bare fordi reglerne ikke er opdateret til en grøn fremtid,« siger fjernvarmedirektøren.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad nytter det, at en gasleverandør blander sig i hvordan andre bruger og flytter varme? Gør det deres kunder gladere? Kan det skaffe nye og glade kunder? Kan det sænke luftforurening og klima-påvirkning?

Kan de bruge deres evner bedre og mere konstruktivt, på mere fremsynede projekter? Måske kan de finde en færge i det sydfynske øhav, der kan konverteres fra dieseldrift til CNG-drift (mhp. at sænke partikler og svovl i udstødningen)?

 • 7
 • 0

I forrige uge spændte DONG ben for et solvarme projekt i Gram, nu spænder Naturgas Fyn ben for et spildvarme projekt på Fyn. Begge selskaber har stor gæld i deres naturgasnet, og kan derfor ikke tåle at miste kunder med et stort forbrug som et fjermvarmeselskab er.

Så meget for den grønne omstilling....

 • 5
 • 0

Den siger, at man i et naturgasfyret område ikke må skifte til andre brændsler, hvis der er tale om ren varmeproduktion og samme varmeforbrug.

Var det ikke meningen at hele energiområdet skulle gennemgås og sikre at det hang sammen med intentionerne. I stedet har de så brugt tiden på at lave hovsalove om solceller, der er blevet ændret to gange.
I øvrigt forstår jeg ikke at regeringen ønsker naturgas udfaset som sådan. Dels er der mulighed for ny gas, dels kan de bare tilbyde noget bedre, så sker det helt af sig selv.

 • 3
 • 2

Svend's indlæg rammer ind i en interessant pointe.
Der er jo ingen tvivl om at i såvel den forrige som den nuværende regerings grundlag indgår udfasning af naturgas.
Udfasningen skal være tilendebragt i 2035 !
Det er altså på høje tid at tage fat på opgaven.

Målet er udfasning af fossile brændsler. Det er ikke fordi Putin ikke vil sælge naturgas (når det passer ham)
Og det er desværre også ren utopi at tro at mere end en lille brøkdel af naturgassen kan erstattes af bio-naturgas.
Desuden bliver opgraderingen af biogassen dyr (0,5-1,0 kr/m3)
og den vil nok i højere grad skulle udnyttes til transport end til opvarmning.

 • 3
 • 0

Jakob Rasmussen skriver blandt andet: "Udfasningen skal være tilendebragt i 2035 !"
Det er nok derfor gasselskaberne har så travlt med at få solgt deres gas!

 • 2
 • 0

Der er mange steder hvor reglerne stopper virksomheder fra at køre overskudsvarmen ind på fjernvarmenettet. Og den som prøver at få lov til at give deres overskudsvarme væk bliver stoppet af reglerne.

Bare tænk på hvad Ålborg Portland har af overskuds varme fra Cement produktionen og rockwool fabrikkerne. For at ikke nævne alle større serverrum / data centre.

 • 2
 • 0

Ja, man kan undre sig over at affaldsforbrænding automatisk får lov at føde ind på fjernvarmenettet, eller for den sags skyld diverse kraftværker.
Åbenbart går det på, at en virksomhed med overskudsvarme ikke pludselig må få en art forretning ud af at producere varme. Det skyldes måske at de har fået energien billigere end varmecentralen? Men hvad så med affaldsforbrændingen, som får penge for deres brændsel.
Det kræver nok en højere nationaløkonomisk eksamen at gennemskue fornuften i hele dette marked.

 • 2
 • 0

Bare tænk på hvad Ålborg Portland har af overskuds varme fra Cement produktionen og rockwool fabrikkerne. For at ikke nævne alle større serverrum / data centre.


Aalborg Portland leverer ca. 25% af fjernvarmen i Aalborg - det kan man vel ikke kalde at være stoppet. Så vidt jeg har fået opstøvet, så kan de levere op til 100 MJ/s fra det nyeste anlæg.
Jeg arbejder selv ved en virksomhed med serverrum og en fjernvarmereturledning lige uden for døren også i Aalborg. Fjernvarmeselskabet blev spurgt, men var ikke interesseret, så nu bliver varmen blæst ud til gråspurvene - men det kan så heldigvis køre frikøl en god del af året.

 • 3
 • 0

Jens Åge
Var det ikke snarere sådan at fjernvarmeselskabet nok blev spurgt, men fordi varmen er så billig i Ålborg, så kunne de jo ikke kunne tilbyde en højere pris end den laveste pris af enten den omkosningsbestemte eller substitutionsprisen ?
Hvilket ikke var en høj nok pris til at financière anlægget og tilslutningen ?

 • 0
 • 0

1) Naturgas Fyn påstår, at de ikke har klaget over sagen pga. mindre gassalg, men fordi "loven skal holdes". Det lyder nogenlunde lige så troværdigt som hedengangne Komiske Ali...
2) Hvis virksomheden havde stået for projektet i.st.f. fjernvarmeværket, ville projektet være lovligt.
3) Virksomheden bruger meget varme til tørring, som kommer fra ... naturgas. Hvis man kølede mere effektivt ved at udnytte spildvarmen, ville man kunne øge produktionen og bruge mere ... naturgas

 • 3
 • 0

Jakob: Du har formodentlig ret. Det var før min tid, så jeg har kun fået det fortalt. Udfordringen var også at det jo skal afleveres ved højere temperatur for at det kan bruges til noget, og det ville koste noget strøm til kompressorerne året rundt.
Aalborg er som du siger et skidt sted at prøve på den slags med både affaldsforbrænding (RenoNord), Aalborg Portland og Nordjyllandsværket som leverandører af varme.

 • 1
 • 0

Når Danmarks største eksportsucces - jobs i fremstillingssektoren - er tilendebragt vil aalborgenserne få de kolde realiteter og hampre varmepriser at følge.

 • 0
 • 0

Hvis man sammen med fliskedlen havde erstattet naturgas inde ved fabrikken med energi fra damp (som kommer fra flis) og altså erstatter naturgas ved virksomheden med flis og så iøvrigt havde lavet det man ønsker med absorptionsvarmepumpen, så ville Naturgas fyn ikke kunne blokerer for belsutningen/projektet.

 • 0
 • 0

Niels
Sandsynligvis har du ret. For afgørelsen går på paragraf 15 dvs brændselsvalg.
Imidlertid er der frit brændselsvalg ved udvidelse af forsyningsområdet, så fjernvarmeværkerne sender bare nye projektforslag, som indeholder en udvidelse af forsyningsområderne ind i tidligere individuelt forsynede naturgasområder, og vupti - så er udnyttelsen af overskudsvarmen og brug af flis, pludselig lovlig.
Men det ville da også være skam, hvis et så interessant projekt kunne stoppes pga en utidsvarende lovgivning.

 • 0
 • 0

Jakob

NU har jeg netop lige talt med formanden i Glamsbjerg, og han fortalte også at de udvider bare forsyningsområdet.

Hvis fabrikken (Karry) skiftede Naturgas ud med Damp fra en fliskedel.

Hvis hovedelen af energien som fyres ind i kedel går til proces ved Karry, og der så skal fyres lidt ekstra ind i kedlen for at hæve temperatur via absorptionvarmepumpen, så er det spildvarme fra fabrikken, og så vil det altid overtrumfe naturgas på linje med biogas, sol, varmepumper osv.

Det vil hertil som oftest, når der som ved Kerry, er tale om en inddampningsproces være muligt at hæve kondenseringstemperaturen i sidste trin, ved at bruge noget mere brændsel (flis) så man helt sparer absorptionsvarmepumpen, når man i praksis opvarmer fjernvarmevand direkte..

Men som jeg forstod det så ville KArry på ingen måde have noget ind på deres arealer ud over en varmeveksler med noget lunken vand i skel, som fjernvarmeværkets absorptionsvarmepumpe kunne køle på!

 • 0
 • 1

Der er efterhånden en del sager, hvor man kunne savne den lovede gennemgang og måske forenkling af energisektoren. Desværre frygter jeg, at det med den nuværende minister går helt og aldeles i kage, og resulterer i nye love hver måned.
Det bliver så ikke bedre af, at nogle fjernvarmeselskaber mere ser det som deres opgave at udvide, end at levere billig varme.

 • 1
 • 0

Svend

Det løb der er vist kørt. Nu kan du jo ta' et projekt som det i Glamsbjerg til 46 mio i følge ankenævnets afgørelse se http://soeg.ekn.dk/Afgorelser/A-varmeforsy...

Og det skal yde 15.000 Mwh årligt. Uden renter, drift, indkøb af flis, så er det alene 300 kr/Mwh hvis anlægget skal afskrives over 10 år.

Til sammenligning så koster naturgas netto omkring 250 kr/mwh altså uden afgift. Gaspris for 11 kwh energi se http://gassalg.dk/gaspriser/prisenssammens...

Når der skal købe flis, anlægget skal bemandes og der skal vel også betales Karry et mindre beløb for spildvarmen.. Herefter er det at varmeprisen stiger markant i forhold til naturgas.

Og det kan selvfølgelig gå når man erstatter afgiftsbelagt naturgas.

Men en hver kan da sige sig selv, at når mere og mere naturgas bliver erstattet af disse meget bekostelige energisystemer, og staten ikke får afgift i kassen, så på et tidspunkt så lægger staten afgift på fjernvarmen.

Og når nettoprisen er i nærheden af dobbelt så høj som naturgas, jammen så stiger varmeprisen da ind i himlen.

 • 1
 • 1

ET fjernvarmeværk giver typisk 2,5 kr/m3 uden afgift for gas, og hertil skal de betale nogle mindre fældes omkostninger til gasnettet.

Og i følge projektetforslaget så vil projektet ved Karry yde 15.000 Mwh fjernvarme årligt.

Det er ca. 1.300.000 M^3 gas.

Men så kommer resten op til de 4.400.000 M^3 måske fra det nuværende flis-varmeværk i Glamsbjerg, når Hårby forbindes med Glamsbjerg.

Jeg har forstået det sådan at Hårby og Glamsbjerg skal lægges sammen og det nye anlæg ved Karry skulle så i praksis erstatte naturgas i Hårby. Og at Glamsbjerg i dag har et flisanlæg..

Herefter er det jo så at se hvor meget varmen er dyrere fra flis end naturgas, hvis hele varmeproduktionen til hele forsyningsområdet kom fra en naturgaskedel i forhold til flis fra det nye anlæg ved Karry og det nuværende i Glamsbjerg..

Man kan jo state med at gå ind og konstaterer at varmeprisen i Glamsbjerg er 525 kr/Mwh. inkl moms.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten