Kinesiske Huawei skal bygge TDC’s 4G-net

TDC har valgt den kinesiske mobiludstyrsproducent Huawei til at bygge og drive den danske virksomhedes mobile netværk. Huawei skal sørge for, at alle afkroge af kongeriget bliver dækket med en 4G-forbindelse, som TDC er forpligtet til at udbyde inden 2015. Aftalen har en værdi på i alt ca. fire milliarder kroner over seks år.

»Det er en rigtig solid aftale, vi har indgået. Huawei er en af verdens absolut mest innovative aktører inden for mobile netværksteknologier. Aftalen indebærer blandt andet, at samtlige basestationer i mobilnetværket bliver udskiftet med det nyeste udstyr og software,« siger koncernchef Carsten Dilling fra TDC i en pressemeddelelse.

»Danskerne vil hurtigt kunne mærke effekten af aftalen i form af bedre dækning og højere hastigheder på mobilt internet. Aftalen er så ambitiøs, at vi forventer at opfylde vores forpligtelser i god tid før tidsfristen i vores 4G-licens,« tilføjer han.

Flere kritikere, først og fremmest i USA, har udtrykt bekymringer for, om kinesiske producenter har indbygget bagdøre til deres teleudstyr, som kinesiske myndigheder kan udnytte til aflytning og overvågning. Den bekymring forsøger TDC at imødegå ved i pressemeddelelsen at understrege, at selskabet under hele forhandlingsforløbet har været i tæt dialog med bl.a. den ansvarlige danske myndighed på området, Center for Cybersikkerhed, som er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Hver gang vi i TDC indgår aftaler om vores infrastruktur, er det almindelig praksis, at vi involverer de relevante danske sikkerhedsmyndigheder. Det har vi også gjort i dette tilfælde, og vi har haft en meget intensiv, god og konstruktiv dialog med bl.a. Center for Cybersikkerhed. Jeg mener, at vi er kommet i mål med en god og tryg løsning både for vores kunder og for landet,« siger Carsten Dilling i pressemeddelelsen.

Fakta om aftalen

• Fra den 1. marts 2014 og seks år frem skal Huawei levere udstyr til og drive TDC’s landsdækkende mobilnetværk.
• Aftalens værdi er i alt ca. fire milliarder kroner over seks år.
• Aftalen forbedrer ifølge TDC dækningen på både 3G- og 4G-netværk, fordi samtlige basestationer bliver udskiftet.
• Huaweis driftscenter placeres i Danmark – formentlig på Borups Allé i København i tilknytning til TDC’s driftscenter for fastnettet. Det betyder, at det arbejde, der i dag leveres til TDC fra Rumænien, flyttes tilbage til Danmark.
• TDC skal sammen med de danske myndigheder løbende vurdere sikkerhedskravene i aftalen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Flere kritikere, først og fremmest i USA, har udtrykt bekymringer for, om kinesiske producenter har indbygget bagdøre til deres teleudstyr, som kinesiske myndigheder kan udnytte til aflytning og overvågning.

Man fristes vel nærmest til at sige, at konkurrence mod NSA selv på det plan vil være godt for gennemskuelighed på markedet?

 • 7
 • 1

Det får mig til at tænke på fablen med skorpionen og frøen. Den lover højt og helligt ikke at stikke frøen, der gerne vil over vandet (have et 4G-net billigere). Men vi kan jo lade som om det ikke er er en indbygget egenskab i den kinesiske samfundsmodels natur at ville og kunne overvåge og kontrollere alt og håbe på vi kommer over. Vi kender jo godt slutningen på historien, men det bliver mere spændende, hvis vi lader som vi ikke gør og i stedet lader som om vi tror på skorpionens forsikringer om at den ikke vil stikke.

Jeg tvivler på, at PET besidder evnen til at kunne fastslå, at Huawei IKKE har indbygget bagdøre og IKKE får adgang til fortrolig data - og husk på, at på 4G-backbone flyder fortrolig data generelt ukrypteret, så jeg kan ikke se, hvordan danske myndigheder ansvarligt vil kunne forsvare at benytte TDCs net efter dette. Selv om de spørger PET, bør et OK fra PET ikke kunne bruges som et OK for at danske myndigheder bruger TDCs backbone til transport af fortrolig data.

 • 6
 • 0

Så du mener at det er bedre at købe amerikansk udstyr og at NSA kan aflytte TDC's netværk?

Jeg kan ærgerligt talt ikke se den store forskel på om det er den ene eller anden der udfører overvågning.

Nu må man vel også se hvad aftalen indeholder. Hvis Huawei giver TDC adgang til al kildekoden, som de har tilbudt andre lande, så kan det vel ikke være helt galt?

Prøv at få kildekoden fra andre firmaer, det vil nok blive meget svært.

 • 2
 • 0

@Harry Ja, jeg mener der er en forskel på om kineserne eller amerikanerne kontrollerer samfundets kommunikationsnetværk omend jeg hellere så at vi selv gjorde. Kan du ikke se forskellen, så må der være en hel del du ikke ved eller måske har du bare et helt andet værdisæt end jeg har.

Hverken TDC eller PET vil være i stand til at gennemgå kildekoden for bagdøre endsige verificere, at det rent faktisk er den kildekode der kører på systemerne. Og så har vi slet ikke nævnt det grundlag softwaren måtte bygge på, herunder sikkerheds og krypteringsstandarder, libraries og compilers. Og vi vil helt undlade at nævne de kredsløb og den firmware udstyret har. Så den [at se kildekoden] mulighed er ikke noget værd. Det kan højest være et figenblad en embedsmand kunne finde på at dække sig bag.

Noget helt andet er, at en Huaweikontrakt af den type, der indikeres plejer at betyde et større kontingent af kinesiske teleteknikere får adgang til at installere udstyr og vedligeholde udstyr i lokationer, der normalt er at betragte som højfølsomme for statens sikkerhed. Det gør de naturligvis til 1/4 af lønnen for danske teleteknikere, da de kan arbejde i Danmark uden at betale dansk skat og man kan betvivle at disse kan sikkerhedsgodkendes. Disse kan naturligvis overvåges af danske ledere fra TDC, men disse vil reelt ikke vide, hvad der sker endsige installeres.

 • 2
 • 1

Det er 100% ligegyldigt, hvis et system er kompromiteret så betyder det intet om det er amerikanerne eller kineserne der har kompromiteret det, der er ikke noget der hedder "lidt kompromiteret" - med andre ord:

Hvis du bruger det offentlige telenet skal du antage at alt du sender er ligeså godt beskyttet som besked på en postkort.

Derudover er TDC i sig selv kompromiteret :

http://da.wikipedia.org/wiki/TDC#Ejerkreds

Så intet er altså ændret, dine data var usikre før ... det er de stadigvæk - det kommer bare til at gå en lille smule hurtigere nu :-)

 • 4
 • 0

Kan du ikke se forskellen, så må der være en hel del du ikke ved ...

Ja, det må der väre. Der var engang at jeg troede at det kun var folk som Rusland, Kina, Pinochet, Franco, DDR o.s.v. som spionerede på alle deres egne borgere, anvender tortur, har hemmelig lovgivning og tilhörende hemmelige retsinstanser, dräber mennesker i lande man ikke er i krig med, fängsler folk uden rettergang, går i krig på bagrund af lögne og bliver forfremmet for det, at det kun var "den slags mennesker og regimer", som ville stikke kniven i ryggen på deres egen befolkning når mulighederne gör det opportunt.

PET/TDC er med for at sikre at bagdörene lever op til "STASI-manualen"; "statens sikkerhed" går i dag kun ud på at beskytte staten imod indblanding fra sin egen befolkning og sikre at fremmede magter fortsat har frit spil - til gengäld for ???.

Hvorfor skal "vi" väre bange for et Kina, som kan ikke engang kan putte os på "no-fly" listen fordi vi köber et nyt SIM-Kort!?

 • 0
 • 0

Du må lige hjælpe mig, Søren. Hvilket et af de to lande er demokratier?

Og til dit spørgsmål: Kina. Kina bruger spionage i vesten til at fremme deres marked, hvorimod amerikanerne bruger det til at lege politibetjent.

 • 0
 • 2

Det er sygt , vi burde aldrig købe noget fra lande der ikke er demokratiske

 • 0
 • 1

Du har ret, men glemmer at alternativet, nemlig USA, også overvåger i stor stil. På den positive side, har virksomheder og andre forhåbentligt endeligt indset, at man skal beskytte sig ordentligt: Krypter data med åbne produkter, som diverse landes myndigheder ikke har kunnet stikke bagdører ind i.

I mine øje er faren derfor ikke overvågning, men at en bagdør kan bruges til at lamme landets infrastruktur. Igen er Kina næppe værre end USA.

 • 0
 • 0

@Marc Liljeqvist

Og hvor for ikke, gode oplysninger som kan fremme ens sag, ellers ens lands industri skal da ikke gå til spille. Selv om det er indsamlet med ellers ulovlige metoder :-(

Whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer har fået den brasilianske præsident til at aflyse et officielt besøg hos Obama. "- Den ulovlige overvågning af kommunikationsdata, der tilhører borgere, virksomheder og medlemmer af den brasilianske regering er en alvorlig sag, et angreb på den nationale suverænitet og individuelle rettigheder og er uforenelig med relationerne mellem venligtsindede nationer, hedder det i meddelelsen."

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/09/18...

Denne reaktion kunne man jo kun drømme om for en Dansk regering, nu har vi jo også gået i krig 2 gange, for at komme ind i inderkredsen, det skulle nødigt ødelægges af kritik.

 • 1
 • 0

@Simon Mikkelsen "I mine øje er faren derfor ikke overvågning, men at en bagdør kan bruges til at lamme landets infrastruktur. Igen er Kina næppe værre end USA."

Ikke kan bruges, bliver brugt som du kan se af link.

Se hvordan firma lukket pasfoto/pasudsteddelsen ned efter spørgsmål om licenser og rettigheder.

http://www.version2.dk/artikel/gidseldrama...

En indbygget bagdør er en svækkelse af sikkerhed i Software, alle kan jo bruge en sådan bagdør. Så ikke hvis men når den er indbygget i dit OS, som windows og i dit mail og tekstbehandling, så øger det også risikoen for misbrug for andre kanter.

 • 1
 • 0

Ved at involverer Center for Cybersikkerhed har ledelsen i TDC allerede vasket deres hænder godt og grundigt og kan ikke stilles til ansvar for hvad der måtte dukke op af ubehagligheder. De kan så i ro og mag trække sig tilbage med en fed bonus i ryggen (det er jo set før) og overlade det til andre at klinke skårene. I øvrigt drejer det sig vel ikke kun om datasikkerhed. Tænk på hvordan russerne ved at skrue ned for gassen kan styre den politiske dagsorden i flere vestlige lande. Jeg kan kun håbe at de store industrier der er tilbage i her i landet vælger andre telenetudbydere med større lokalt tilhørsforhold end TDC.

 • 0
 • 0

Hvor langtid kan danske basestationer holde på batteri ? 6 timer ?

http://www.tu.no/it/2013/08/06/snart-ma-al...

Citat fra linket " Noen basestasjoner vil få krav om enda bedre beredskap, med reservestrøm i kanskje opp til 72 timer."

og evt. dette citat fra nedenstående link

" I stedet for å rigge opp et aggregat der, vil vi se på mulighetene for å legge basestasjonen ved et sykehus, som allerede har reservestrømforsyning på plass,"

http://www.tu.no/it/2013/01/07/na-kommer-b...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten