Kinesiske Huawei skal bygge TDC’s 4G-net
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kinesiske Huawei skal bygge TDC’s 4G-net

TDC har valgt den kinesiske mobiludstyrsproducent Huawei til at bygge og drive den danske virksomhedes mobile netværk. Huawei skal sørge for, at alle afkroge af kongeriget bliver dækket med en 4G-forbindelse, som TDC er forpligtet til at udbyde inden 2015. Aftalen har en værdi på i alt ca. fire milliarder kroner over seks år.

»Det er en rigtig solid aftale, vi har indgået. Huawei er en af verdens absolut mest innovative aktører inden for mobile netværksteknologier. Aftalen indebærer blandt andet, at samtlige basestationer i mobilnetværket bliver udskiftet med det nyeste udstyr og software,« siger koncernchef Carsten Dilling fra TDC i en pressemeddelelse.

»Danskerne vil hurtigt kunne mærke effekten af aftalen i form af bedre dækning og højere hastigheder på mobilt internet. Aftalen er så ambitiøs, at vi forventer at opfylde vores forpligtelser i god tid før tidsfristen i vores 4G-licens,« tilføjer han.

Flere kritikere, først og fremmest i USA, har udtrykt bekymringer for, om kinesiske producenter har indbygget bagdøre til deres teleudstyr, som kinesiske myndigheder kan udnytte til aflytning og overvågning. Den bekymring forsøger TDC at imødegå ved i pressemeddelelsen at understrege, at selskabet under hele forhandlingsforløbet har været i tæt dialog med bl.a. den ansvarlige danske myndighed på området, Center for Cybersikkerhed, som er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Hver gang vi i TDC indgår aftaler om vores infrastruktur, er det almindelig praksis, at vi involverer de relevante danske sikkerhedsmyndigheder. Det har vi også gjort i dette tilfælde, og vi har haft en meget intensiv, god og konstruktiv dialog med bl.a. Center for Cybersikkerhed. Jeg mener, at vi er kommet i mål med en god og tryg løsning både for vores kunder og for landet,« siger Carsten Dilling i pressemeddelelsen.

Fakta om aftalen

• Fra den 1. marts 2014 og seks år frem skal Huawei levere udstyr til og drive TDC’s landsdækkende mobilnetværk.
• Aftalens værdi er i alt ca. fire milliarder kroner over seks år.
• Aftalen forbedrer ifølge TDC dækningen på både 3G- og 4G-netværk, fordi samtlige basestationer bliver udskiftet.
• Huaweis driftscenter placeres i Danmark – formentlig på Borups Allé i København i tilknytning til TDC’s driftscenter for fastnettet. Det betyder, at det arbejde, der i dag leveres til TDC fra Rumænien, flyttes tilbage til Danmark.
• TDC skal sammen med de danske myndigheder løbende vurdere sikkerhedskravene i aftalen.

Flere kritikere, først og fremmest i USA, har udtrykt bekymringer for, om kinesiske producenter har indbygget bagdøre til deres teleudstyr, som kinesiske myndigheder kan udnytte til aflytning og overvågning.

Man fristes vel nærmest til at sige, at konkurrence mod NSA selv på det plan vil være godt for gennemskuelighed på markedet?

  • 7
  • 1

Det får mig til at tænke på fablen med skorpionen og frøen. Den lover højt og helligt ikke at stikke frøen, der gerne vil over vandet (have et 4G-net billigere). Men vi kan jo lade som om det ikke er er en indbygget egenskab i den kinesiske samfundsmodels natur at ville og kunne overvåge og kontrollere alt og håbe på vi kommer over. Vi kender jo godt slutningen på historien, men det bliver mere spændende, hvis vi lader som vi ikke gør og i stedet lader som om vi tror på skorpionens forsikringer om at den ikke vil stikke.

Jeg tvivler på, at PET besidder evnen til at kunne fastslå, at Huawei IKKE har indbygget bagdøre og IKKE får adgang til fortrolig data - og husk på, at på 4G-backbone flyder fortrolig data generelt ukrypteret, så jeg kan ikke se, hvordan danske myndigheder ansvarligt vil kunne forsvare at benytte TDCs net efter dette. Selv om de spørger PET, bør et OK fra PET ikke kunne bruges som et OK for at danske myndigheder bruger TDCs backbone til transport af fortrolig data.

  • 6
  • 0