Kinesiske højhastighedstog på danske ledninger

Den danske virksomhed NKT Cables skal hjælpe kineserne med at binde dragens land sammen med højhastighedstog over de kommende år. NKT Cables har netop indgået en aftale med det kinesiske ministerium, Ministry of Railway, om at levere elektrisk køreledningsmateriel til kinesiske højhastighedsbaner for 330 millioner kroner.

NKT Cables har tidligere leveret køreledninger til kinesiske højhastighedstog, og med den nye aftale styrker virksomheden sin position på det kinesiske marked og åbner samtidig en fabrik i den kinesiske by Nanjing nogle hundrede kilometer vest for Shanghai.

Planen er, at imødekomme den massive efterspørgsel efter køreledninger til jernbanedrift, som forventes inden for de kommende 10 år. Den økonomiske vækst i Kina har nemlig medført et presserende behov for yderligere udbygning af det velfungerende kinesiske jernbanenet.

NKTs kompetencer inden for elektriske køreledninger er især baseret på udviklingsarbejde hos NKT Cables i Tyskland og efterfølgende patentering af en særlig teknologi til håndtering af en Cu-Mg (kobber/magnesium) blanding, der er særlig god til fremstilling af køreledninger til højhastighedsbaner.

Fabrik skal producere i 2008

Ifølge en pressemeddelelse fra NKT Cables er der tale om et joint-venture-samarbejde mellem NKT Cables og den kinesiske Daqo Group Ltd.

NKT Cables kompetencecenter inden for køreledninger har domicil i Hettstedt, der ligger i Tyskland, nordvest for Leipzig. Dette forretningsområde repræsenterede i 2006 i størrelsesordenen 10 procent af omsætningen i NKT Cables Group.

Daqo Group er et vidt forgrenet foretagende, der har fokus på projektorienterede opgaver af infrastrukturel karakter, som gennemføres i samarbejde med internationale partnere. Daqo sigter blandt andet mod at blive systemleverandør til elektrificering af jernbaner og har således allerede etablerede joint-venture-samarbejder på dette område med Siemens i Tyskland og Secheron i Schweiz.

Den kommende fabrik skal stå klar til produktion i starten af 2008, således at den første ordreleverance kan finde sted i perioden 2008-2010. For NKT Cables er der tale om en investering i den kinesiske produktionsenhed, som ligger i størrelsesordenen 50 millioner kroner.

På kinesisk marked i otte år

NKT Cables har været aktør i Kina siden 1999, da virksomheden, i forbindelse med overtagelsen af den tyske kabelproducent Felten & Guillaume Kabelwerke GmbH i Køln, blev majoritetsejer af en kinesisk kabelvirksomhed i Changzhou - et par hundrede kilometer nordvest for Hong Kong.

I 2004 overtog NKT Cables det fulde ejerskab af den kinesiske virksomhed, som i dag beskæftiger 246 medarbejdere med fremstilling af lav- og mellemspændingskabler, der afsættes på det kinesiske marked.