Kinesiske bordtennis-robotter kan spille i dagevis

De kinesiske bordtennisspillere regnes som verdens absolut bedste og tæt på uovervindelige. En af de få, der til tider med held har kunnet tage kampen op, er danske Michael Maze.

Men nu står Maze og kineserne over for et par nye mekaniske udfordrere, som med tiden kan blive en alvorlig trussel.

Ekvilibristerne med bold, bord og bat hedder Wu og Kong, og de stammer fra Zhejiang Universitetet. De kan spille i time- og dagevis uden at komme til at svede eller have behov for at indtage menneskelig føde.

Læs også: Se robotterne Wu og Kong spille bordtennis

De to er nemlig robotter, som forskere ved universitet har udviklet gennem de seneste fire år. Målet for Wu og Kong er, at de med tiden - ud over at blive bedre til bordtennis - skal hjælpe med til at gøre menneskers hverdag lettere.

Pingpong udfordrer robotter

Grunden til, at man har udviklet robotterne til at kunne spille bordtennis, er, at spillets natur præsenterer dem for en række specielle udfordringer.

Bordtennis er kendt som et af de hurtigste boldspil i verden, og det gør det nødvendigt for robotterne at kunne foretage beregninger og reagere på dem i løbet af brøkdele af sekunder.

Wu og Kong registrerer ved hjælp af to kameraer bordtennisboldens fart og retning 120 gange i sekundet. De informationer bliver løbende sendt videre til interne processorer og analyseret.

Forskerne bag udviklingen af robotterne fortæller, at der går mellem 50 og 100 millisekunder, før de reagerer på informationerne og bruger deres 30 bevægelige dele til at sende bolden tilbage over nettet.

Ifølge rapporter i kinesiske medier er robotterne gode til at udregne, hvor en bold vil lande, ud fra dens fart og bane. Fejlmarginen er målt til 2,5 centimeter.

»Rekorden er indtil videre 144 slag frem og tilbage mellem en af robotterne og en menneskelig spiller,« fortæller Zhang Yifeng, der har været med til at udvikle dem, til Xinhua News.

Maze kan være et skridt på vejen

Der er dog stadig et stykke til, at Wu og Kong kan gøre som computeren Deep Blue i sin tid gjorde, da den slog verdensmesteren i skak, Gary Kasparov.

Inden de kan tage kampen op med for eksempel en Michael Maze, skal de tillære sig et par nye færdigheder.

Det ene er evnen til at sætte skru i bolden, det andet er et rappere fodskifte. Som det er nu, kan de nemlig slet ikke flytte sig.

Ifølge Xiong Rong, chefdesigner af robotterne, er det endelige mål ikke, at robotterne skal kunne udfordre og slå verdens bedste bordtennisspillere.

»Vi har prøvet at udvikle robotter med kontinuerlig præcis kontrol, som kan reagere på et øjeblik. Vi håber på at kunne udvide og gå i dybden med vores research, så robotter på et tidspunkt kan hjælpe os i hverdagen,« siger han til Xinhua News uden dog at fortælle nærmere, hvad de skal hjælpe med.

Fakta om robotterne:

Navn: Wu og Kong - Opkaldt efter abekongen Sun Wukong fra den kinesiske roman 'Rejsen mod vest'. I romanen er Sun Wukong et symbol på smidighed og intelligens.

 • Højde: 1,6 meter
 • Vægt: 55 kg
 • Udstyr:
 • 2 styk øjenkameraer, der leverer realtidsbilleder af bordtennisbolde med en frekvens på 120 frames i sekundet.
 • Højhastigheds ethernet-teknologi, der gør, at robotterne er mellem 50 og 100 millisekunder om at reagere på boldens fart og retning.
 • 30 bevægelige dele, som styrer bordtennisbattet bevægelser.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er fup fordi de bruger samme slag og styrke

og det er derfor nemt og kan i praxis blive ved forever

Lad os se denne robot spille mod et meneske, så er det fiasko efter første slag

 • 0
 • 0

Det er fup fordi de bruger samme slag og styrke

og det er derfor nemt og kan i praxis blive ved forever

Lad os se denne robot spille mod et meneske, så er det fiasko efter første slag

Prøv måske at læse artiklen eller se videoen færdig. De viser robotterne spille mod et menneske 2:30 inde i videoen.

 • 0
 • 0

Og meget imponerende resultat. Jeg har altid syntes at asiaterne havde en meget mere frugtbar indstilling til projekter på hi-tech uddannelser. Jeg har f.eks. svært ved at forestille mig at et sådant projekt ville kunne køre på DTU eller AUC. Læring gennem leg er vist ikke så velset i de kredse.

 • 0
 • 0

Vil på ingen måde være overrasket hvis jeg så det på AAU, for der havde vi skam også ganske meget leg, med vores robotter.

Det største problem er dog altid finansiering da den slags robotter ofte er ret dyre da de stiller høje krav til sensorer og aktuatorer.

 • 0
 • 0

Og meget imponerende resultat. Jeg har altid syntes at asiaterne havde en meget mere frugtbar indstilling til projekter på hi-tech uddannelser. Jeg har f.eks. svært ved at forestille mig at et sådant projekt ville kunne køre på DTU eller AUC. Læring gennem leg er vist ikke så velset i de kredse.

Du kan bare køre det som et specialprojekt - skulle der ikke være noget problem i.

Læring gennem leg er velset (ihvertfald på DTU) - hvorfor skulle det ikke være?

 • 0
 • 0

Videoen er optaget så man aldrig ser nogen "" Human ""

Desuden ændre det ikke på min konklusion

Michael Maze ville sønder tæve den robot på et par sekunder

Det er fup ! At det er rigtigt bordtennis

 • 0
 • 0

Jeg tror at "hjælpen" fra robotterne på plejehjemmet bliver meget kort, begrænsende sig til lidt glæde over at der sker noget, og brat afsluttende når den ældre, bevægelseshæmmede opdager at robotterne hverken kan hente mad eller hjælpe på toilet. Det er en klassisk akademisk metode at gå udenom de rigtige problemer, og istedet blænde politikerne med noget der ser imponerende ud.

Ordentlige og anstændige forskere arbejder på at finde ud af, hvordan et robotsystem kan identificere, e.g., en dåse eller tube med mayonaise, uden at have forprogrammerede genkendelsesalgoritmer for de 1000 forskellige typer i handelen. Den søgte pakke skal kunne findes i et køleskab med en masse andre madvarer, og en online planlægning af gribe bevægelsen for at få den søgte madvare ud skal ske og kunne afvikles. Alt skal ske uden at køleskabet står åbent i mere end, e.g., 60 sekunder.

Men, som nogen her på Ingeniørens kommentarforum engang bemærkede, så er det jo ikke sexet at hente en madvare ud af et køleskab. Når politikerne ikke kan skelne, når de akademiske forskere bare er drevet af hvad der kan blænde politikerne overfor de rigtige problemer, og når ingeniørerne (af alle!!!) synes det er usexet at tage fat på rigtige og udfordrende problemer, så får jeg lidt bange anelser om, hvor vi er på vej hen. Det er dog sikkert at vi ikke kommer til at kede os ihjel; vi kommer til at sidde og føle os velunderholdt mens vi dør af infektioner fra vore egne fækalier eller sulter ihjel.

Roger Waters titelsang fra albumet "Amused to death" falder mig ind ...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten