Kinesisk ubåd bygget til 7 kilometers dybde
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kinesisk ubåd bygget til 7 kilometers dybde

Kina er på vej til at slå verdensrekord i dybhavsdykning. Et specialbygget undervandsfartøj, som har været undervejs siden 2002, har netop gennemført et dyk på 3.759 meter, og dykket bringer allerede Kina mellem de fem nationer, der har været længst nede i havet, skriver avisen China Daily.

Ubåden Jiaolong er dog konstrueret til næsten det dobbelte, nemlig 7 kilometers dybde, og når den milesten er nået, vil Kina være verdensmester i dybhavsdykning. Den nuværende rekordholder er Japan med ubåden Shinkai, som kan nå ned på 6,5 kilometers dybde.

Havbunden rummer skjulte skatte, der er interessante for Kina, skriver amerikanske New York Times i sin omtale af projektet. Der er både olie og mineraler, og dertil kommer de undersøiske kabler med diplomatisk kommunikation, tabte atombomber, sunkne ubåde og missilsprænghoveder. Og med evnen til at dykke 7 kilometer ned vil Kina få adgang til 99,8 procent af havbunden i alle have.

Billedet, der hævdes at være af den kinesiske Jiaolong viser et undervandsfartøj under konstruktion på et ukendt sted. (Foto: China Daily) Illustration: China Daily

Den slags omtaler China Daily dog ikke. Her nævnes i stedet, at formålet er videnskabelig forskning og fredelig udnyttelse af havets naturlige ressourcer.

En testserie af dykninger med Jiaolong blev påbegyndt sidste år i august, og det er denne serie, som nu er nået til 3.759 meters dybde. Den maksimale havdybde skal nås i 2012.

Fartøjets inderste rum består af en kugle med små vinduer. Pladsen er så trang, at kun én af besætningens tre medlemmer kan sidde. De to andre må stå foroverbøjet. Det tager typisk flere timer at gennemføre et dyk på stor dybde.

Op mod 40 procent af materialerne til undervandsfartøjet er blevet indkøbt i udlandet. Den kugleformede, indre indeslutning er for eksempel smedet i Rusland.

Kineserne har også købt ekspertise i andre lande. Siden 2005 har seks kinesere, herunder en videnskabsmand, været på dykkerkurser i USA, hvor de har været på gentagne ture i dybet med den aldrende dybhavsubåd Alvin, som ejes af Woods Hole Oceanographic Institution, og som kan dykke ned til 4,5 kilometers dybde.

Dokumentation

Artikel i China Daily
Artikel i New York Times
Woods Hole Oceanographic Institutions hjemmeside
Se kinesisk video af ubåden

Var "Trieste" ikke nede på 10.900 meter allerede i 1960 ?

  • rn rekord, der kan blive svær at slå uden at medbringe en skovl til at lave hullet dybere ;o)

mvh Flemming

  • 0
  • 0