Kinesisk succes i rummet fortsætter

Kina tilkoblede igen mandag det ubemandede Shenzhou-8-rumfartøj til rumstationen Tiangong-1. Det var den anden sammenkobling mellem de to fartøjer inden for de seneste 14 dage.

De vellykkede sammenkoblinger baner vejen for bemandede besøg på Tiangong-1 i 2012, måske med Kinas første kvindelige astronaut.

Den ubemandede Shenzhou-8-rumkapsel, der blev opsendt den 31. oktober brugte de næste tre dage til at indhente Tiangong-1 og bringe sig i position til den første sammenkobling den 3. november. Tiangong-1-rumstationsmodulet var tidligere blevet opsendt den 29. september i år og kredser om Jorden i 340 kilometers højde.

Rumstationsmodulet Tiangong-1 fotograferet fra Shenzhou-8 efter frakoblingen mandag. (Foto: Xinhua) Illustration: Xinhua

Mandag fandt den anden sammenkobling så sted. Her blev Shenzhou-8 frakoblet Tiangong-1 kl. 12.27, bakket 140 meter væk og igen tilkoblet kl. 12.53 via fartøjets system med radar og optiske sensorer. Den første sammenkobling den 3. november blev foretaget på Jordens natteside for at forhindre sollyset i at forstyrre de optiske sensorer.

Mandagens sammenkobling blev fortaget, mens solen var ved at gå ned i de to fartøjers kredsløb, og mens de passerede hen over det centrale Kina. Formålet med den anden sammenkobling i delvist sollys var, at sikre, at fartøjernes optiske sensorer ikke blev forstyrret og forvirret under manøvrerne.

12 dage sammen i kredsløb

Inden mandagens manøvrer havde de to rumfartøjer tilbragt de seneste 12 dage sammenkoblet. Mandagens manøvrer viste også, at sammenkoblingsmekanisme fungerede, og at dens 12 låsearme virkede, som de skulle. Sammenkoblet er de to fartøjer til sammen 18 meter lange, og de har en diameter på fire meter.

De to fartøjer vil forblive sammenkoblet i to dage, hvorefter Shenzhou-8 bliver frakoblet og vender tilbage til Jorden omkring 17. november.

Måske kvindeligt besøg

Tiangong-1-modulet skal forblive i kredsløb i mindst to år. I 2012 skal endnu to fartøjer, Shenzhou-9 og -10, hvor formodentlig mindst en af dem vil medbringe astronauter, tilkobles Tiangong-1-modulet.

Ifølge nyhedsbureauet Xinhua er der to kvinder under træning blandt de kinesiske astronauter, også kaldet taikonauter. Begge er piloter i det kinesiske militær på transportfly. De kæmper blandt de ni kandidater om pladserne på de en eller to bemandede Shenzhou-opsendelser i 2012. Deres navne er ukendte, men Xinhua oplyser, at de begge er gift og under 30 år.

Dokumentation

Spaceflight Now-artikel

Emner : Rumfartøjer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kina er måske allerede så langt at de ikke bare er i hælene på os, men er ved at træde os over tæerne. Årsagen ?? de er mange højtuddannede, de er langtidsarbejdende, de er ærefulde ærgerrige og de stræber efter de goder vi allerede har så mange af at vi er ved at miste stræbsomheden . Deres dygtighed skyldes ikke kun deres flid ,men i høj grad også at de i mange år har været "troldmandens lærling" på den måde at vi med vore udflytninger af virksomheder til Kina har oplært dem i den teknik de nu benytter sig af udenfor vore fabrikker . I løbet af en kort årrække vil mange Kinesere være så uddannede at de kan udkonkurrere ,eller overtage Vestens fabrikker og selv videreudvikle produkterne langt hurtigere end Vestens færre og omkostningstunge teknikere . Indholdet i Kinesernes hoveder er jo lige så effektivt som i vore og de vil bruge det med stor målrettethed fremover .

  • 0
  • 0

Tror ikke vi skal være så bange, det er jo i takt med globaliseringen. Historisk har Kina aldrig været agressive men mere lukket af for omverdenen.

Lige som resten af den østlige verden, har de haft svært ved at overholde patenter og kopieret med arme og ben. Det kunne den vestlige verden måske lære af. Som jo ikke har bidraget med noget som helst, siden Einstein.

Læste at Kina aftager (eller har gjort) 50% af BNP fra EU. Såeee!

At de, knokler som flittige myre, ser jeg ikke noget galt i Om det er USA eller Kina som sender skrot op i rummet, ser jeg heller ikke som tvivlsomt.

Det jeg ser som en udfordring, er antallet af mennesker som det er/måske lykkedes dem at holde samling på, ellers ville det da gå helt galt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten