Kinesisk studie sår tvivl om effekten af Covid-19-håbet Remdesivir

Illustration: Gilead Sciences

”Remdesivir var ikke forbundet med kliniske eller virologiske fordele,” lyder det i konklusionen på et kinesisk studie, hvor effekten af ebolapræparatet fra amerikanske Gilead Sciences blev afprøvet i et dobbelt-blindet randomiseret studie.

Studiet, som biotekmediet STAT opdagede på WHO’s hjemmesiden, inden det senere blev taget af pga. manglende peer-review, står derfor i kontrast til et andet studie fra University of Chicago.

I dette studie, som vi omtalte i sidste uge, understregede lederen af forskningen, Kathleen Mullane, at de hårdest ramte patienter kom hurtigere ud af respiratoren efter at have fået Remdesivir. Resultaterne led dog under, at der ikke havde været en kontrolgruppe, og at sammenligningen derfor var sparsom.

I det kinesiske studie, som STAT beskriver, modtog 158 patienter Remdesivir, mens der var 78 patienter i kontrolgruppen. Det viste, at en måned inde i studiet var 13,9 procent af patienterne, som modtog remdesivir døde med Covid-19, mens 12,8 procent fra kontrolgruppen havde mistet livet.

Studiet skulle have været større, men projektet havde ikke nok patienter, og det blev derfor afsluttet før tid.

Læs også: Fire typer Corona-medicin er i fokus: Nu starter kæmpeforsøg

Producenten nærer stadig håb

Producenten af Remdesivir, Gilead Sciences, forsvarer dog sit præparat med, at studiets størrelse giver for stor statistisk usikkerhed. Talskvinden Amy Flood siger til STAT, at hun ser tendenser i data, der viser, at præparatet viser potentielle fordele, hvis det bliver givet tidligt i forløbet.

På samme vis deltog blot 125 patienter i studiet fra University of Chicago, som er en del af et større projekt under Gilead Sciences. Her skal samlet set 2.400 patienter med kritisk sygdom deltage samt 1.600 med mere moderat sygdom.

Resultaterne ventes offentliggjort snart, men igen er der for de kritiske patienter tale om studier uden kontrolgruppe. Det er der til gengæld i studiet, som omfatter mere moderat ramte patienter.

Læs også: Danske hospitaler klar til forsøg med antistoffer og ebolamedicin mod Covid-19

Forsøg i Danmark afsluttes snart

I Danmark er de infektionsmedicinske afdelinger ligeledes i gang med at teste remdesivir, og for en uge siden havde 40 patienter modtaget enten remdesivir eller placebo. På grund af Danmarks lille skala er flere lande gået sammen, så forventningen er at nå op på 800-900 patienter i studiet.

I første omgang var det tanken at samle 440 patienter, men i sin blog på LinkedIn understreger leder af projektet, professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet, at et klinisk studie kun giver endegyldige svar, hvis op mod 900 patienter deltager.

I bloggen slår han desuden et slag for tidlig behandling af covid-19. Hvor der har været meget fokus på at behandle kritisk syge patienter, vil han gerne have rettet lidt mere opmærksomhed over mod en mulig succes ved at sætte ind før de alvorligere symptomer melder sig, mens virusformeringen er høj.

Det spørgsmål har den internationale gruppe, som Danmark deltager i, tænkt sig at gå nærmere ind i, foruden at samarbejdet overvejer at starte forsøg med flere behandlinger.