Kinesisk jernnæve kan give milliarder til FL Smidth

En kinesisk jernnæve ser ud til at blive en kæmpe hjælpende hånd til danske FL Smidth (FLS). Søndag offentliggjorde Kina en liste på 2.087 fabrikker, som skal lukkes for at forbedre landets energieffektivitet. Der er tale om virksomheder inden for energiintensive sektorer, såsom stålværker og ikke mindst cementværker.

I alt vil Kina på to måneder lukke 762 cementværker med en samlet kapacitet på 91 millioner tons. Det svarer til seks procent af Kinas samlede produktionskapacitet.

"Lukkeloven" er et forsøg på at fjerne de mindst energieffektive virksomheder, og Kinas premierminister Wen Jiabao har lovet, at lukningerne vil ske med en jernnæve, så lokale embedsmænd ikke får lov til at omgå reglerne.

Lukkelov svækker FLS' største konkurrent

Dagen efter steg FLS' aktiekurs, men det var udelukkende på analytikernes og børsmæglernes forventninger, for virksomheden selv må ikke udtale sig, fordi de offentliggør deres halvårsregnskab torsdag i næste uge.

Men der er ingen tvivl om, at FLS vil nyde godt af den kinesiske "lukkelov", siger analytiker Lars Topholm fra Carnegie, der har fulgt virksomheden i 20 år.

»Det er positivt at tre grunde: FLS' største konkurrent er kinesiske Sinoma. Til sammen har de 60 procent af verdensmarkedet, og Sinoma er prisledende, mens FLS er teknologiledende,« siger Lars Topholm.

»Lukningen af værkerne i Kina vil formentlig betyde, at Sinoma bliver bundet mere op på kinesiske nybyggerier, og mindre optaget af at konkurrere med FLS i resten af verden. Det så vi, da den kinesiske regering satte gang i byggerier af cementværker som en del af krisepakkerne i 2008 og 2009. Der blev konkurrencesituationen bedre for FLS,« siger analytikeren.

Asiatiske lande tvunget til at bygge nye cementfabrikker

Lukningerne i Kina betyder, at andre asiatiske lande, hvor cementbehovet stiger ikke bare kan importere mere fra Kina.

»Hvis Kina havde haft en overkapacitet, så kunne man regne med, at de ville dække de andres lande behov ved at eksportere. Men hvis Indoneserne nu skal bruge mere cement, så er de nødt til at bygge nye fabrikker.«

Og måske kan der også falde enkelte ordre i Kina af.

»Man kan ikke afvise, at FLS får en ordre eller to i Kina. Der er stadig gammeldags cementværker med en kapacitet på 300 millioner tons. Og man må forvente, at de også vil blive lukket i de kommende år.«

Nye udledningskrav i USA giver kæmpeinvesteringer

Men det er ikke kun mod øst, at FL Smidth øjner lys. I USA har Miljøagenturet EPA netop offentliggjort nye regler for udledningen af kviksølv, partikler og en række andre stoffer og gasser fra cementværker.

Kviksølv og partikler skal reduceres med 92 procent i forhold til i dag, og det vil ifølge Portland Cement Association (PCA) betyde, at fem-ti værker sandsynligvis må lukke, mens resten af industrien skal investere "milliarder af dollars" i at opgradere deres værker.

Ingen udsigt til flere danske ingeniørarbejdspladser

Men selvom FLS går lyse tider i møde, så vil det ifølge Lars Topholm ikke betyde flere arbejdspladser til danske ingeniører.

»Det kan da godt være, at der bliver ansat lidt flere i Danmark. Men væksten vil hovedsageligt være i Indien. FLS er en global virksomhed, og hvis en ingeniør i Indien koster en sjettedel af en dansk og er ligeså dygtig, så giver det ikke mening at ansætte i Danmark.«

Antallet af ansatte både globalt og i Danmark er faldet siden 2008 - men forholdsvis mest i Danmark. I årets første kvartal var det globale antal ansatte faldet med otte procent til 10.615 i forhold til toppunktet i 2008 med 11.510 ansatte. I samme periode faldt antallet af ansatte i Danmark med 15 procent fra 1.871 til 1.598 ansatte.

Dokumentation

Se artikel om Kinas fabrikslukninger her
Læs om EPAs beslutning om at stramme udledningskrav til cementfabrikker
Læs de amerikanske cementfabrikkers svar på de nye regler