Kineserne er til hierarki og direkte ordrer

Shanghai
Trafikken er et helvede. Larmen fra dyttende biler, kraner, gravemaskiner og råbende mennesker er overdøvende. Der er mennesker overalt. Udstødning og støv generer sanserne, og hvor end man hviler blikket, mødes øjnene af grå højhuse - kun afbrudt af indhegnede byggepladser her og der.

På hjørnet af Xiao Muqiao Road og Xietu Road hænger et skilt ved siden af en garagelignende indgang: 'DHI Group'. Og fem etager oppe med elevatoren tager en smilende Thomas Bech imod:

»Velkommen til Shanghai!«

DHI er en selvejende, international rådgivnings- og forskningsorganisation, hvis mission er at fremme teknologisk udvikling inden for vand, miljø og sundhed. Thomas Bech er leder af DHI's softwareafdeling i Kina og har boet fast i Shanghai siden juli 2007. Foreløbig er det planen, at han skal bo her i et år mere.

Spartansk indretning

Thomas Bech peger beskedent rundt i kontoret, vi sidder i. Væggene er bare. Bordet ryddet. Der står en enkel reol i det 20 kvadratmeter store kontorlokale. En rundvisning på etagen viser, at stilen er nogenlunde den samme rundt omkring. Lyst, rent og enkelt. Folk sidder og arbejder stilfærdigt foran computerskærme og hilser høfligt, når vi kommer forbi.

»I virkeligheden adskiller det jeg laver her sig ikke meget fra de opgaver, jeg ville have hjemme i Danmark. Men herude får det en hel anden opmærksomhed,« fortæller Thomas Bech, og giver eksempler.

»Du er her for eksempel, og vores videnskabsminister var herude, da vi havde officiel åbning af kontoret. Som du kan se, er det jo ikke noget særligt, men det bliver det, fordi der bliver lagt mærke til os.«

Ledelsen har også fokus på, hvad der sker på kontoret i Shanghai, hvilket er med til at gøre arbejdet synligt i hele DHI-organisationen, fortæller Thomas Bech.

Kinesiske skideballer

Som dansk leder i Kina har Thomas Bech været nødt til at gå på kompromis med sin sædvanlige ledelsesstil. Kineserne er nemlig vant til en hel anden ledelse end den gængse danske stil, der opfordrer til lighed og ansvar.

»I Danmark er vi i høj grad selv med til at skabe vores arbejde og tage ansvar. Det gør de kinesiske ingeniører ikke. De er vant til en mere direkte stil,« fortæller han.

Umiddelbart kan det virke som om kineserne mangler initiativ, men i virkeligheden er der tale om forskellige arbejdskulturer.

»I starten skulle vi lige vænne os til hinanden. Rigtig mange gange skulle jeg opfordre mine medarbejdere til at komme med input til de ting, jeg satte i gang. De første gange blev der helt stille, når jeg opfordrede dem til at komme med kommentarer, når vi holdt møde. Det er jo lidt underligt, for i Danmark får man konstant input, hvad enten man ønsker dem eller ej,« siger Thomas Bech grinende og tilføjer:

»Til gengæld er de utrolig pligtopfyldende - og gør hellere noget, der er forkert, end slet ikke at gøre noget.«

Kinesisk skideballe

Barriererne har dog ikke været så store, som Thomas Bech havde frygtet. Fra starten af har DHI ansat en kinesisk projektleder, Wang Bo. Han er med til rekruttere og ansætte nye medarbejdere og har det daglige personaleansvar.

Det sker, at kinesiske medarbejdere opfatter den vestlige ledelsesstil med en meget flad organisationsstruktur som vag og udviser manglende respekt. I de tilfælde kan der være behov for det, som Thomas Bech kalder en 'kinesisk skideballe'.

»Nogle gange uddeler Wang Bo en kinesisk skideballe. Jeg ved ikke præcis, hvad han siger til dem - men det lyder højt, og det virker. Det er slet ikke min stil at råbe ad medarbejderne og true med fyringer eller det der er værre. Men nogle gange er der behov for det herude, og så overlader jeg det til ham,« siger Thomas Bech.

Kineserne er jobzappere

Jobzapperi er en af de største hurdler for udenlandske virksomheder i Kina. En kinesisk ingeniør tænker mere på sit CV end på loyalitet over for virksomheden.

En ufaglært skifter job hver tredje måned - en akademiker hvert andet år. Typisk fordi hvert skifte signalerer et trin op ad karrierestigen med tilsvarende højere løn. En adfærd, der koster mange ressourcer for udenlandske virksomheder.

»Vi er begyndt at se på, hvordan vi kan holde på vores medarbejdere i længere tid.

Titler har stor betydning

Ud over en højere løn er en af måderne nok også at gå en anelse på kompromis med den danske ledelsesstil, som vi ellers forsøger at tage med herud,« fortæller Thomas Bech.

Arbejdstitler har nemlig en helt anden betydning for kineserne end for danskerne. De bruger dem til at måle, hvor langt de er nået i karrieren i forhold til deres kolleger.

»Det skæver vi ikke meget til hjemme i Danmark. Men her ude er det uhyre vigtigt. Det har vi måttet erkende og arbejder for tiden på at udarbejde et system med titler, der vil være dækkende for forskellige ansvarsområder,« fortæller han.

Den måde, en ny og mere hierarkisk organisationsstruktur tænkes implementeret, er også temmelig atypisk i forhold til, hvordan man ville gøre i vesten.

»En af vores projektledere, har foreslået at vi lavede en konkurrence, så medarbejderne kunne dyste om de forskellige titler. Det siger en del om deres mentalitet. Det ville være uhørt hjemme i Danmark.«

Som leder af en forholdsvis lille afdeling på pt. 15 medarbejdere kan Thomas Bechs job til tider være lidt ensomt.

Blander sig ikke privat

»Jeg blander mig ikke privat med medarbejdere. Det gør man ikke som leder herude. Hvis vi nu var en større virksomhed med flere ledere, så ville de typisk have en del at gøre med hinanden. Men ikke her. Det er vi endnu for små til,« siger han.

En typisk arbejdsuge er på 60-70 timer, selv om Thomas Bech forsøger at holde den nede på omkring 50 timer. Alligevel er der ikke meget tid til friluftsaktiviteter. Solen går ned ved 18-tiden, og der er langt til de grønne oaser uden for Shanghai.

Den kinesiske kultur skal man også lige være forberedt på.

»Det kinesiske samfund er meget anderledes. Her narrer den kloge den mindre kloge - man møver sig frem og tænker ikke på andre end sig selv og den nærmeste familie. Men er man først blevet venner med en kinesisk familie, kan man være sikker på deres loyalitet. Alle andre er ligeglade med én,« fortæller Thomas Bech.

Thomas Bech

Alder: 38 år.

Karriere:

2007: Leder af udviklingsafdelingen på DHI?s kontor i Shanghai
2001: Afdelingsleder for IT- og Kompetenceafdelingen, DHI, og tværgående koordinator for udvikling af DHI?s softwareprodukter
1997: Softwareudvikler, DHI

Uddannelse:

1993: Civilingeniør, DTU