Kinesere virkeliggør lysende tøjfibre

Forskere på Fudan-universitetet i Shanghai har opfundet tøjfibre, der kan lyse blåt og gult, som blandt andet kan benyttes i intelligente tekstiler. Deres opfindelse er baseret på den OLED-lignende teknologi P-LEC og er indtil videre en prototype.

Fysikernes fibre består af lysende elektrokemiske celler (P-LEC), der kan få et tekstil til at lyse lige så meget som en computerskærm på laveste blus, fremgår det af forskernes artikel, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Photonics.

Læs også: Århus-firma vil få tøj og gardiner til at lyse med OLED

»Vores P-LEC-fiber lyser i alle retninger og er samtidig let og fleksibel,« siger hovedforfatteren bag artiklen, Zhitao Zhang, til Welt Der Physik.

Ved at væve de lysende fibre ind i tekstiler kan de bruges til at fremstille såkaldt smarte tekstiler. Illustration: Nature Photonics
Forskerne kan styre lyset i de enkelte fibre hver for sig. Her tilføres de en spænding på 9V. Illustration: Nature Photonics

Den effekt har holdet bag fibrene opnået ved hjælp af en sandwichkonstruktion i tre lag: metal, plasticmateriale og nanofibre. Inderst i fibrene sidder en meget tynd ståltråd dækket af et lag zinkoxid-nanopartikler dyppet i en væske med lysende polymerer, i dette tilfælde lithium-trifluoromethansulfonat. Ståltråden fungerer som katode, mens anoden i udgøres af en ledende og transparent elektrode, i dette tilfælde et net af carbon-nanotubes.

Læs også: Nu kommer gulvtæppet med indbygget LED-skærm

Det resulterer i en fiber, der kan lyse på alle sider i næsten hele sin længde. Forskerne har ved at benytte forskellige polymerer i det mellemste lag opnået både gule og blå farver, og de mener, at de kan opnå flere forskellige farver lys ved at eksperimentere yderligere med dette lag.

Ifølge forskerne kan fibrene bøjes mange gange uden at tage skade, samtidig med at de er lette nok til at blive vævet ind i eksempelvis tøj og skabe intelligente tekstiler. Det fremgår dog af artiklen i Welt Der Physik, at polymererne i fibrene har så lav stabilitet, at de dæmpes allerede efter fire timers lys. Ifølge artiklen kan det løses ved hjælp af en beskyttende kappe eller ved hjælp af nye polymerer.

Læs også: Forsker klipper i lysende OLED

Projektet ligner en del af de andre projekter, der vil være med til at skabe de såkaldte intelligente tekstiler, der kan bruges til tøj eller gardiner, der kan lyse med en række forskellige formål. Den væsentligste forskel på OLED og P-LEC er den nødvendige tykkelse af den sandwich-konstruktion, der udgør begge teknologier. Her er P-LEC typisk tyndere og lettere, men også mindre modstandsdygtig over for slid.

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Måske er det ikke så intelligent med disse fibre i tekstiler.

Hvad sker der ved vask/rensning, og når de kasseres? Hvilke konsekvenser har det, hvis disse fibre "slipper fri" i naturen? Hvad sker der, hvis fibrene bliver indåndet ved brug eller slid? . Det er vel først rigtig intelligente tekstiler, hvis der er gode svar på ovenstående spørgsmål

  • 1
  • 1

YES - vi er et skridt tættere på at virkeliggøre tøjet fra Tron Legacy filmen - fremtiden er lige rundt om hjørnet.

Off-topic - af den humoristiske og let useriøse slags, der blot skal bringe et smil på læberne af andre :-)

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten