Kinesere vender hjem efter 15 dage i rummet

Shenzhou-10-rumkapslen landede sikkert i nat kl. 02.08 dansk tid på stepperne i Indre Mongoliet efter en 15-dages tur i rummet.

De tre astronauter, eller taikonuater, som de kaldes i Kina, Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang og Wang Yaping, kunne kort efter landingen hjælpes ud af Shenszhou-10-rumkapslen.

Hjemturen var blevet sendt live på kinesisk tv med infrarøde billeder af rumkapslen, der fløj hen over himlen, og af faldskærmene, der foldede sig ud og bragte den ned til landing i Siziwang Qi-området i Indre Mongoliet.

Turen varede 14 dage, 14 timer og 29 minutter, og det er dermed Kinas længste bemandede rummission.

Da Shenzhou-10 ramte Jorden, blev den trukket et kort stykke hen ad jorden, inden den lå stille. Få minutter senere nåede bjærgningsholdet frem og åbnede lugen til rumkapslen. En time efter landingen blev de tre astronauter hjulpet ud af kapslen, mens de smilede og vinkede til bjærgningsfolkene.

De tre astronauter blev opsendt den 11. juni med en Long March-2F-raket fra Jiquan-rumcenteret i Gobi-ørkenen. De næste to dage blev brugt på at indhente rumstationen Tiangong-1, hvorefter Shenzhou-10 foretog en automatisk tilkobling til Tiangong-1, mens astronauterne overvågede systemerne tæt.

Tiangong-1 har været i kredsløb om Jorden siden september 2011, og tilkoblingen var den femte. Tidligere har der bl.a. været både automatiske og manuelle tilkoblinger med forgængeren til den nuværende kapsel, Shenzhou-9.

60 mio. børn undervist fra rummet

Under opholdet på Tiangong-1 har de tre astronauter vedligeholdt og repareret noget af minirumstationens udstyr. I sidste uge foretog de en frakobling og en manuel sammenkobling med rumstationen igen for at øve teknikken. De har desuden gennemført en række medicinske eksperimenter og teknologiafprøvninger.

Wang Yaping, der er Kinas anden kvindelige taikonaut, gav også undervisningssessioner fra rumstationen til kinesiske skoleklasser, der blev fulgt af mere end 60 millioner skolebørn fordelt på 80.000 skoler over hele Kina.

Dokumentation
Artikel på Space.com

Emner : Raketter