Kinesere overtager lukningstruet Vestas-fabrik i Varde

13. juni 2012 kl. 09:439
Kinesere overtager lukningstruet Vestas-fabrik i Varde
Illustration: Vestas.
Godt 100 medarbejdere på Vestas' lukningstruede tårnfabrik i Varde mister formentlig ikke deres arbejde alligevel, efter den kinesiske vindmølleproducent Titan har valgt at overtage fabrikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

Siden Vestas i januar meldte ud, at de ville lukke deres tårnfabrik i Varde, har selskabet modtaget flere henvendelser fra interesserede virksomheder, der ville overtage fabrikken.

Det har medført, at Vestas har indgået en aftale med sin kinesiske samarbejdspartner og leverandør, Titan Wind Energy, om overtagelse af tårnfabrikken, hvilket vil sikre, at hovedparten af de højt specialiserede arbejdspladser bevares, oplyser Vestas i en meddelelse om handelen.

Aftalen betyder ud over overtagelsen af fabrikken også, at Vestas vil udvide sit samarbejde med Titan Wind Energy om udvikling af tårne til både onshore og offshore vindmøller. Titan får til gengæld fodfæste på det europæiske marked. Fabrikken i Varde vil blive selskabets europæiske hovedkvarter.

Vestas' tårnfabrik i Varde overtages af kinesiske Titan Wind. Illustration: Vestas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftalens betydning er nået helt til tops i regeringen.

»Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at gøre endnu en stor kinesisk virksomhed interesseret i det grønne Danmark, og at vi derfor nu bevarer hovedparten af de 120 job i Varde. Nu får den danske vindindustri endnu en væsentlig aktør, som vil bruge Danmark som afsæt for udvikling og salg. Det styrker Danmarks førende position inden for grøn energi og kan forhåbentlig bidrage til at skabe endnu flere grønne arbejdspladser herhjemme fremover,« siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) i meddelelsen.

Også adm. dir. i Vestas Ditlev Engel er glad for salget og udsigten til, at arbejdspladserne bevares i Danmark.

»Vestas byder Titan Wind Energy velkommen i et område af Danmark, der bedst kan beskrives som den globale vindindustris vugge. Her ser vi et enormt potentiale for yderligere samarbejde og udvikling med Titan Wind Energy. Samtidig vil jeg gerne benytte lejligheden til at udtrykke en stor tak til medarbejderne på tårnfabrikken i Varde, der har arbejdet loyalt for Vestas i en periode med uvished. Jeg er meget glad for, at mange af disse dygtige medarbejdere nu kan fortsætte med at arbejde i Varde for en af Vestas' betroede samarbejdspartnere.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Titan Wind Energys overtagelse af Vestas' tårnfabrik i Varde vil blive markeret fredag 15. juni som en del af det officielle, kinesiske statsbesøg i Danmark.

Titan Wind Energy er med en produktionskapacitet på 1.600 tårne om året Kinas største producent af vindmølletårne og har leveret tårne til Vestas siden 2006.

Dokumentation

Vestas: Vestas divests towers factory to Titan Wind Energy

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
13. juni 2012 kl. 23:15

Nåede jeg virkelig at være den første til at kalde den nye virksomhed for Østas ?

8
13. juni 2012 kl. 15:01

Desvaerre passer muslimernes udtryk: Vantro, saerdeles godt om spec. danske politikere, de der tror de ved.

... men siden det er bedre ikke at vide end at vide forkert, saa ved danske politkere ikke det bedste for dem selv!

Man skal se det i relation til, at det at have eller blot foele man har sikkerhed for at vide, at det man tror man ved er sandheden, den ro og magt der deri ligger, er dopaminudloesende..., saa maaske de danske politikere skulle drikke sig godt maet i kaffe foer de overvejer sagen, da denne ro er noget spec.(igen) danske politikere synes at praefere over selv sandheden!?!

Underforstaaet, skulle danske politkere afvaennes fra dopamin-/koffein-/kokainafhaengighed foer de tager vigtige nationale beslutninger?

7
13. juni 2012 kl. 15:01

Desvaerre passer muslimernes udtryk vantro, saerdeles godt om spec. danske politikere, de der tror de ved.

... men siden det er bedre ikke at vide end at vide forkert, saa ved danske politkere ikke det bedste for dem selv!

Man skal se det i relation til, at det at have eller blot foele man har sikkerhed for at vide, at det man ved er sandheden, den ro og magt der deri ligger, er dopaminudloesende..., saa maaske de danske politikere skulle drikke sig godt maet i kaffe foer de overvejer sagen, da denne ro er noget spec.(igen) danske politikere synes at praefere over selv sandheden!?!

6
13. juni 2012 kl. 14:51

Enig med flere i, at den kinesiske opvertagelse kan være begyndelsen til enden for Vestas - og senere måske for andre danske virksomheder. Sidste nyt om Kinas fremfærd beskrives i dag og i går i Politiken (12. og 13. juni), hvor Kina forsøger at mase sig ind mellem danske og grønlandske interesser. Sydgrønland har som bekendt store mængder mineraler, som kineserne nu søger om tilladelse til at udvinde - for næsen af Danmark. Aktuelt drejer det sig om sjældne jordarter, bl.a. Neodymium, der benyttes til permanente magneter i vindmølle-generatorer og i elbiler. Desuden ligger der store mængder thorium og uran (Kvanefjeldet), som man har kendt i 30-40 år, og hvor Danmark (Risø) for 30 år siden udførte en prøveudvinding af uran fra 5000 ton malm. Hvis det lykkes Kina at få eneret til udvinding af disse mineraler i Grønland, må der være danske politikere, der i høj grad har sovet i timen. Det er et gæt, at Danmark og Grønland i fællesskab kunne få valutaindtægter i samme størrelsesorden som udvindingen af olie og naturgas fra Nordsøen.

5
13. juni 2012 kl. 13:50

Den navnkundige HBS Prof. Clay Christensen, der står fadder til "Disrutive Innovation" teorierne, demonstrer her hvordan plan-strategiske virksomhedsledelser udnytter vores ugunstige finansielle tænkning, til trinvist at æde "dinosaurer" tænkende markedsledere.

https://www.youtube.com/watch?v=tSBs9ChdUxs&feature=plcp

Det er skræmmende, og må give anledning til samfundsøkonomisk bekymring.

Preben Hjørnet, Strategisk Innovation, preben.hjornet(add)gmail.com

4
13. juni 2012 kl. 13:30

Haaber vor kaere ansvarlige meddanskere husker paa, at Kina gerne vil ind i varmen i vesten, hvilket selvfoelgelig er forstaaeligt og godt, velkomne de er, men det potentielle mulvarpefaenomen (undergravende virksomhed) boer altid haves i mente! Man skal ikke vaere skeptisk altid, men blot paapasselig omkring altid at overvaage alle aspekter af en given sag!

Frihandelsaftaler boer noeje overvaages konsekvenserne af!

3
13. juni 2012 kl. 12:50

Søren

For DK håber jeg du har ret, men jeg er ret sikker på, at dette opkøb kun er starten. Og henset til Engels udtalelse om, at selv møllevinger var billigere at producere i Spanien og efterfølgende transportere dem til DK, ja så synes jeg mine iattagelser er fyldestgørende.

Men jeg bliver ikke overrasket såfremt flere dele af Vestas sælges til kineserne allerede i år.

2
13. juni 2012 kl. 12:15

Der købes selvfølgelig udelukkende for tilegnelse af tekonologi, viden og udviklingspotentiale.

Der er tale om vindmølleTÅRNE.

Hvad er det nu lige for en teknologi du forventer de køber en fabrik for at tilegne sig, når alle ved hvad et vindmølletårn består af.

Hvis man ønsker at få fingre i patenter, for eksempel, så køber man ikke en aflagt fabriksfacilitet, så køber man den virksomhed, der ejer patentet.

Ligeså vel som utallige vestlige virksomheder indretter produktion i Kina, udelukkende med det formål at komme ind på det kinesiske marked, så ser vi også i stigende grad kinesiske virksomheder være interesseret i at producere i Europa, for at få adgang til det Europæiske marked.

Man kan højest sandsynligt heller ikke transportere tårne fra Kina til Nordsølandene for de penge man sparer på løn ved at producere dem i Kina frem for i Danmark.

1
13. juni 2012 kl. 10:31

Man må knibe sig i armen når man læser Engels og ministerens udtalelser. Vestas er reellt udkonkurreret på omkostningsniveau i DK og kineserne køber ikke for at producere i DK. Der købes selvfølgelig udelukkende for tilegnelse af tekonologi, viden og udviklingspotentiale.

Ellers må der ligge en helt ukendt form for beskæftigelsesgaranti i købet, og det gør der næppe.

Men nu har regeringen da en mulighed for at vise, at man kan skabe rammer for erhvervsliv, dvs. lavere omkostninger, lavere skatter og afgifter samt mindre bureaukrati, så kan man da håbe for DK at arbejdspladserne bliver.

Ellers må dette her salg betegnes som starten på enden for Vestas som grøn industri i DK.