Kinesere lukker solcellefabrik efter fluorid-udslip

Et alvorligt kemikalieudslip fra en stor kinesisk solcellefabrik i Haining syd for Shanghai tvinger nu ejeren Jinko Solar til at indstille produktionen.

Det er sket, efter at beboere i området i tre dage har protesteret mod fabrikken, som de anklager for at have dumpet giftige kemikalier i den lokale flod med fiskedød til følge. Protesterne kulminerede med angreb på fabriksbygninger og biler, før selskabet drejede nøglen om - i hvert fald indtil der er ryddet op.

Selskabet har i alt to store fabrikker i Kina, som er blandt verdens største, og selskabet producerer i alle værdikædens led fra råsilicium til wafers, solceller og moduler. Ifølge virksomheden selv producerer fabrikken solceller, der kan producere 1,5 GW effekt, og lukningen af fabrikken påvirker flere end 10.000 ansatte, skriver Ny Teknik.

En talsmand for fabrikken siger til BBC, at det var et skybrud i slutningen af august, som forårsagede en uheldig udledning af fluorid. Det var ikke opbevaret på et lager, men udenfor, hvor det barske vejr havde medført revner emballagen.

Ved at rense floden

Byens miljøorganisation har dog været ude at sige, at spildevandsprøver fra fabrikken ikke har bestået miljøtestene siden tilbage i april. Og selv om organisationen påtalte dette, fik Jinko Solar altså ikke rettet op på problemet, lyder anklagen.

Til bloomberg.com siger Jinko Solars talsmand, at de er ved at rense vandet i floden og sætte barrierer op, som forhindrer regnvand fra fabrikken i at rende ned i floden. Han regner med, at fabrikken snart kan genåbne, men ønskede ikke at kommentere på en formodet bøde på over 400.000 kroner.

Det er ikke første gang i nyere tid, at kinesiske miljøforkæmpere går til angreb mod forurenende virksomheder. I sidste uge måtte to fabrikker i Shanghai sætte produktionen på pause, fordi der var blevet klaget over blyudledning.

Og i august var det en kemisk fabrik i det nordøstlige Kina, som måtte flytte produktionen, fordi 12.000 indbyggere i området gik på gaden og protesterede i frygt for miljøkatastrofer.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Jinko Solar
Artikel i Ny Teknik
Artikel på BBC
Artikel på bloomberg.com

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sikke noget sludder, alle ved at solceller er forureningsfri energi, eller ...

"There's no such thing as a free lunch". Lige meget hvor meget man hopper og springer er der naturligvis forurening, også ved solceller. Det interessante her er, om denne forurening gør at man skal kigge andre steder hen end energi for solceller, eller om denne forurening gør at det stadig er bedste alternativ.

  • 0
  • 0

Hvis kinesisk produktion af solceller og efterfølgende misligholdelse af almindelig miljøbeskyttelse skal bruges som argument mod solceller, så kan det samme argument bruges mod produktionen af pc'er, tv, legetøj mm. Men så er det måske mere den kinesiske produktion, end det er produktionen af et specifikt produkt.

Ellers kunne argumentet jo også bruges om kernekraft, at nukleare våben er argumentet mod kernekraft. Og netop dér er der dog flere og bedre argumenter mod kernekraft, end lige at det er et - potentielt - eksplosivt foretagende. ... åhhhh nej, nu er der startet en debat om for/imod KK i stedet for. Undskyld (omend det jo lå implicit i ovenstående kommentar).

:-)

  • 0
  • 0

Der er stor forskel på forurening der kan undgås og forurening der ikke kan. Solceller kan således give anledning til forurening, fx som det man ser i det aktuelle eksempel Kina - men det er ikke en uundgåelig "iboende" egenskab ved solceller eller produktionsprocessen hvorved de fremstilles. I det konkrete tilfælde var der - som jeg læser artiklen - tale om at man opbevarede kemikalier udendørs, utilstrækkeligt beskyttet mod vind og vejr. Det er naturligvis uacceptabelt, men forureningen ville have været den samme uanset hvad fabrikken havde fremstillet - i dette tilfælde var det altså solceller. Det er således ikke sådan at det bare er noget man bare må leve med hvis man vil have solceller i modsætning til fx anvendelse af fossile brændsler som (bl.a.) uundgåeligt give anledning til emission af kuldioxid, eller atomkraft der uundgåeligt resultere i produktion af radioaktivt affald.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten